Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Economia sociala: baza afacerilor dedicate bunastarii sociale

0

Intr-o economie de piata din ce in ce mai dinamica si nemiloasa, iata ca regasim curajul economiei sociale de a se dezvolta in cat mai multe sectoare de activitate, alaturi de clasicele afaceri centrate pe profit.

Economia sociala reprezinta o forma alternativa de dezvoltare economica, mai exact – un set de actiuni colective prin care se urmareste obtinerea bunastarii sociale, cu referire la imbunatatirea calitatii vietii si oferirea de noi oportunitati pentru grupurile vulnerabile.

De ce economie sociala? Pai simplu! Pentru ca suntem oameni si traim printre oameni! Pentru a gasi solutii noi adaptate problemelor sociale, economice sau de mediu ale comunitatilor! Pentru satisfacerea nevoilor membrilor comunitatilor ignorate sau insuficient acoperite de sectorul public sau privat! Pentru sprijin si coeziune sociala!

Intr-adevar, economia sociala functioneaza conform economiei de piata, insa (atentie!) independent de stat, iar scopul principal al acesteia se axeaza nu pe profit (asa cum am fi tentati sa credem), ci pe beneficiul social. In acest context, profiturile si resursele sunt reinvestite in folosul persoanelor defavorizate intr-un mod ce poate fi verificat.

In Romania, entitatile reglementate juridic corespunzatoare principiilor economiei sociale sunt: organizatiile nonprofit, casele de ajutor reciproc, cooperativele. Pe langa acestea, se inscriu si alte forme de organizare cu activitati relevante pentru acest domeniu: unitatile protejate autorizate (UPA), societatile cu obiectiv social etc.

Vestea buna este ca economia sociala ocupa un loc important in politicile si strategiile implementate la nivel national si european, beneficiind de sprijin pentru  promovare si dezvoltare. Drept martuirie stau proiectele POSDRU de tip strategic, cofinantate din Fondul Social European, DMI 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”.

ahsrUn exemplu in acest sens este proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.

Proiectul FIDELIS prevede dezvoltarea economiei sociale si promovarea unei societati incluzive prin facilitarea accesului pe piata muncii pentru un numar de 144 de persoane si prin infiintarea a 4 structuri de economie sociala (3 in mediul rural) si valorificarea fortei de munca prin crearea a 46 locuri de munca (dintre care 25 pentru persoane apartinand grupurilor vulnerabile) in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia.

Doua dintre cele patru structuri de economie sociala (SES) infiintate in cadrul proiectului FIDELIS functioneaza ca centre de recuperare ambulator si ingrijire la domiciliu. Un altul, desfasoara servicii de tipografie si imprimare. Cel de-al patrulea SES este de tip complex sportiv – „Centru de intretinere fizica si sport”, concentrat pe activitati sportive si furnizarea de servicii de intretinere fizica si masaj corporal.

In loc de concluzie, accentuam ideea ca afacerile sociale si antreprenoriatul social pot reprezenta economia viitorului, alaturi de clasicele afaceri centrate pe profit. E in puterea noastra sa construim o societate democratica bazata pe solidaritate si responsabilitate sociala!

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.