Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Drept la replică: comunicatul R.N.P. – ROMSILVA privind inițiativa „Plantăm fapte bune în România”

0

În data de 17.09.2015 Regia Națională a Pădurilor a transmis un comunicat de presă privind „Plantăm fapte bune în România” – inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat.

Instituția făcea precizări la inițiativa de împădurire pe bază de voluntariat:

1. cea mai mare acțiune de împădurire este realizată de către această instituție,
2. instituția, fiind angajată în acest parteneriat prin intermediul Ministerului Mediului, își va respecta angajamentele asumate privind numărul de puieți forestieri asumați în cadrul acestui parteneriat (1.500.000)
3. instituția așteaptă solicitarea fermă din partea reprezentanților proiectului

Având în vedere misiunea acestui proiect, dorim să asigurăm reprezentanții R.N.P. – ROMSILVA, inclusiv pe această cale, asupra poziționării corecte a noastră pe scena forestieră:

”Doresc, în primul rând, să fac precizarea că nici un ONG din România nu a contestat vreodată rolul, capacitatea sau impactul R.N.P. – ROMSILVA privind eforturile de împădurire din țara noastră. Nici nu ar avea motive să facă acest lucru. ROMSILVA beneficiază de toate pârghiile pentru a face cele mai mari realizări în acest sens. Nu contestăm acest lucru,din contră, majoritatea inițiativelor sociale de împădurire (nu facem referire doar la cea pe care o reprezentăm) au fost realizate în parteneriat cu această instituție. Am vizat intotdeauna parteneriatul public pentru inițiativele constructive.

Explicația creării unei aparente concurențe are la bază o comunicare pe care ne-o asumăm. Obiectivul nostru reprezintă cel mai mare demers de împădurire realizat prin voluntariat, iar acest demers voluntar este cel mai mare realizat, în acest moment, în țara noastră. Precizez, de asemenea, că acesta este un obiectiv realizat prin asociere, este o mobilizare civică în masă, nu aparține unei persoane sau unei organizații. Centralizarea răspunsurilor primite din partea administrațiilor publice locale (mobilizate prin intermediul ACoR dar și al Instituțiilor Prefectului din majoritatea județelor țării) a avut termen limită pe 14 septembrie a.c.. Pe 17 septembrie am transmis informațiile responsabililor din cadrul Ministerului Mediului, urmând ca aceștia să mențină legătura cu R.N.P. – ROMSILVA, așa cum este prevăzut în parteneriatul nostru cu această instituție. Până acum cererile noastre cumulează un număr de aproximativ 1.208.375 puieți. Le mulțumim tuturor partenerilor noștri instituționali pentru încrederea acordată acestui demers” a precizat Liana Buzea, fondatorul „Plantăm fapte bune în România”

Sub sloganul „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”, echipa „Plantăm fapte bune în România” îi invită pe cei interesaţi să se implice în creșterea suprafeței împădurite a țării.

Împreună „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”

Despre „Plantăm fapte bune în România”
Din 2011 şi până în prezent, 12.528 voluntari au plantat și îngrijit 258.200 copăcei pe un total de 65,5 hectare de terenuri publice neproductive în următoarele judeţe: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş.
A fost lansată Harta tăierilor de păduri – aplicația online și pentru android – prin care oricine poate raporta o tăiere de pădure din țară.
În 2013 inițiativa a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, iar de-a lungul anilor i s-au acordat șase distincții din partea comunității. Rapoartele anuale pot fi studiate aici.
Reprezentantul legal al inițiativei este Asociaţia EcoAssist din București.

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.