Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei facem apel către autorităţi

0

17 octombrie 2019

Către:

Luigi Ionescu, Primarul Comunei Merișani

Membrii Consiliului Local al Comunei Merișani

Spre știință

Emilian Dragnea, Prefect, Instituția Prefectului Argeș

Ministerul Muncii și Justiției Sociale

Renate Weber, Avocatul Poporului

Mihaela Stănciulescu, Consilier Coordonator, Biroul Teritorial Pitești, Avocatul Poporului

Stimate domnule Primar,

Stimate doamne, stimați domni,

Pe 17 octombrie este Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei.

România și-a luat nenumărate angajamente de luptă împotriva sărăciei, cu toate acestea 28% dintre români și 49% dintre copiii români (date Eurostat) trăiesc în sărăcie extremă.

Cu ocazia zilei de 17 octombrie 2019, organizațiile noastre – CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Asociația Partener pentru Tine – fac un apel către toate instituțiile responsabile privind situația locativă a șapte familii din Comuna Merișani, satul Malu Vănăt.

În vara anului trecut, terenul de sub casele sărăcăcioase ale acestor familii a început să alunece la vale. Pe lângă adulți, aici trăiesc copii, vârstnici, persoane cu dizabilități. Inclusiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență a constat situația și a recunoscut nevoia ca aceste familii să fie puse în siguranță.

Au trecut 15 luni de la constatarea ISU, iar între timp nu am primit altceva decât promisiuni și două containere. Cu toată gravitatea situației și toate insistențele noastre, Primăria și Consiliul Local Merișani nu au depășit stadiul de hârtii. Am apreciat fiecare promisiune și fiecare pas birocratic – în special hotărârea Consiliului Local prin care s-a decis alocarea unor suprafețe de teren pentru cele 7 familii. Dar iarna se apropie, iar promisiunile și hotărârile nepuse în practică nu țin oamenii la adăpost. Din păcate, amânarea rezolvării situației a consumat sezonul în care familiile afectate își puteau construi sau improviza un cămin.

Precaritatea locuirii este una dintre principalele cauze ale sărăciei. Duce la boală, la abandon școlar, la pierderea locului de muncă și, nu în cele din urmă, la pierderea respectului de sine și a încrederii în instituțiile statului.

Amintim că, prin Constituția României, Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent (Art. 47(1)).

Amintim că, prin Legea privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, Statul are obligația de a asigura accesul persoanelor și familiilor marginalizate la locuință și la servicii publice de strictă necesitate.

Amintim că, prin Legea asistenței sociale, statul are obligația de a asigura accesul persoanelor vulnerabile la unele drepturi fundamentale, cum ar fi: dreptul la locuință, la asistență socială și medicală, la educație și la loc de muncă.

În numele acestor obligații, dar și în numele solidarității și respectului pentru demnitatea umană, vă invităm, domnule Primar să urgentați încheierea contractelor de concesiune pentru familiile în cauză.

În același timp, invităm instituțiile relevanate să monitorizeze rezolvarea acestei situații și să ia măsurile necesare pentru restabilirea dreptului la locuire pentru familiile în cauză.

Cu respect,

Oana Preda

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Sorina Bunescu

Asociația Partener pentru Tine

și familiile:

Vădana Maria

Vădana Viorica

Vădana Ion

Gracea Gheorghe

Grancea Sara

Popa Ceopi-Ileana

Prundaru Paula Crinuța

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.