De la Sud, la Suflet- un eveniment pentru comunitățile din sudul României

0

Peste 100 de persoane au participat joi, 13 octombrie 2016, la evenimentul „De la Sud la Suflet” organizat de Fundaţia PACT pentru a celebra oamenii cu inițiativă din comunităţile mici din sudul României.

de-la-sud-la-suflet

Gala a reunit invitaţi din mediul de business, din sectorul administraţiei publice și din presă, oameni din comunităţi rurale care fac proiecte pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în locurile unde trăiesc, oameni care cred că România se dezvoltă de jos în sus.

La împlinirea a 10 ani de activitate, Fundaţia PACT a prezentat poveştile, proiectele şi experienţele a cinci comunităţi din sud: Găujani (Giurgiu), Vizurești (Dâmbovița), Corbeni (Argeș),  Lupșa de Jos (Mehedinți), Frâncești (Vâlcea).

„Oamenii sunt sufletul activităţii Fundaţiei PACT. Ei sunt cei care răspund provocării noastre şi care produc schimbarea la ei acasă. Credem în spiritul de iniţiativă, în ideile din interiorul comunităţilor şi în forţa oamenilor de a le realiza, fiindcă doar astfel pot evolua sănătos”, a spus Gabriela Stanciu, director executiv al Fundaţiei PACT.

În Vizureşti, judeţul Dâmboviţa, oamenii lucrează din 2010 pentru comunitatea lor. Au reuşit să facă o casă de cultură, cu after-school şi bibliotecă, în care voluntarii lucrează cu copiii. Ei au mai renovat dispensarul şi au convins autorităţile să reabiliteze drumul spre gară şi podul spre şcoală.

Asociaţia locală din Lupşa de Jos a înfiinţat în 2015 un centru pentru tineret. Cu ajutorul a zeci de voluntari din sat, au transformat fostul depozit al şcolii din sat într-un loc unde peste 100 de copii participă la activităţi de educaţie alternativă: dansuri populare, canto, cursuri de limba engleză.

Fondurile strânse, în valoare de 27.250 de euro, vor fi folosite de Fundaţia PACT pentru a sprijini alte 10 comunităţi mici din sud în 2017.

Gazdele evenimentului au fost jurnalştii Melania Medeleanu şi Tudor Muşat, iar trupa VUNK a susținut un concert pro-bono ca gest de susținere a oamenilor care cresc comunităţi cu resurse puţine.

Pentru mai multe detalii, vizitați website-ul Fundației: www.fundatiapact.ro

Parteneri principali: OMV Petrom, Enel România;

Susținător: trupa VUNK.

Parteneri: Artmark, Athenee Palace Hilton, Blue Air, Lacerta, NHR Agropartners, CEO Clubs, Fundația Vodafone România, Enevo Group, Iutta, Mihaela Ivana, Horse Eye, City Grill, Curtea Veche, Porphyras, Rainbow, RusuBortun, Telekom.

Parteneri media: CSR Media.

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare este o organizație neguvernamentală și non-profit activă în domeniile dezvoltării comunitare și economiei sociale.

Echipa PACT lucrează în mediul rural și mic urban din sudul României și contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea ințiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferă instruire, consultanță, facilitare și finanțare grupurilor și organizațiilor locale interesate să deruleze proiecte și afaceri comunitare pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă.

www.fundatiapact.ro

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.