Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cursuri gratuite pentru medici

0

EMC – cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri și psihiatri

Două cursuri în sistem e-learning, gratuite și acreditate de Colegiul Medicilor din România, formează medici de familie, pediatri și psihiatri, în depistarea timpurie a autismului.

Cursul „Diagnosticul precoce al tulburării de spectru autist” (14 credite EMC) este adresat medicilor de familie şi pediatrilor iar cursul „Tulburările de spectru autist”, (18 credite EMC) se adrează în special medicilor de psihiatrie pediatrică şi neuropsihiatrie infantilă care pot obţine cunoştinţe noi privind criteriile de diagnosticare TSA, diagnosticul diferenţial şi principiile de tratament ale TSA.

Cursurile au fost elaborate de Fundația Romanian Angel Appeal sub coordonarea Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași și au la bază expertiza unor specialiști recunoscuți în TSA, printre care Prof. Dr. Iuliana Dobrescu, şef al Catedrei de Psihiatrie şi Psihologie a Copilului şi Adolescentului, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București, Dr. în ştiinţe medicale Simona Macovei, specilizat în Psihiatria Copilului și Adolescentului și Dr. Mariana Lungu,  Medic Primar de medicină generală / medicină de familie, la Centrul de Plasament “C.A. Rosetti” din cadrul DGASPC Iași.

Cursurile pot fi accesate și parcurse pe site-ul www.tsa.medability.ro.

Cele două programe de formare cuprind câte 12 capitole, plus o prezentare de caz (pentru cursul „Diagnosticul precoce al tulburării de spectru autist”) și oferă informații complete și actualizate, privind diagnosticarea precoce a tulburărilor de spectru autist, criteriile de diagnosticare a TSA, instrumentele de screening validate știintific, referirea cazurilor cu diagnostic prezumptiv, pricipii ce stau la baza tratamentului comorbidităților în TSA. Formarea se desfașoară exclusiv on-line și cuprinde: instruire teoretică, testare și certificare, precum și asigurarea suportului tehnic pentru cursanți.

 

Odată cu parcurgerea celor două module, cursanţii dobândesc mai multe cunoștințe asupra tulburărilor de spectru autist, pot recunoaște semnele clinice ale afecțiunii, pot realiza examene clinice şi paraclinice pentru depistarea TSA şi pot efectua teste specifice de screening în vederea depistării precoce.

„Ne-am propus ca, până în septembrie 2013, să formăm cel putin 1200 de medici de familie, în diagnosticarea tulburării de spectru autist”, declară Adelaide Katerine Tarpan, Fundația Romanian Angel Appeal, Manager de proiect. Din septembrie 2011, când au fost lansate, la cursuri s-au înscris deja 1349 de medici iar 516 medici le-au absolvit.

Cursurile sunt în continuare deschise profesioniștilor.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neuro-biologică, ce se manifestă fie la naştere, fie la vârsta de 18 – 24 de luni a copilului. În România, dacă în anii 80- ’90 se diagnosticau  20 – 25 cazuri anual, astăzi la Spitalul Al. Obregia din București, sunt evaluate 10 – 15 noi cazuri de autism săptămânal.

Cursurile „Diagnosticul precoce al tulburării de spectru autist” și „Tulburările de spectru autist” sunt susținute în cadrul proiectului „Și ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”, implementat de Fundația Romanian Angel Appeal (RAA), în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Direcţia Generală Protecţia Copilului (DGPC) şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitiv Comportamentale din România (APCCR) și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investește în oameni!”.

Prin implementarea acestui proiect, Fundaţia Romanian Angel Appeal și-a propus creșterea șanselor de integrare socială a persoanelor cu autism din România, prin diagnosticarea precoce și accesul servicii de asistență specializată.

Pentru toate detaliile vă invităm să vizitați www.autism.raa.ro.


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.