Conservarea legumelor: o afacere de familie în comuna Putineiu, Giurgiu

0

In comuna Putineiu, judetul Giurgiu, Ionela Batrinache va deschide o linie proprie de procesare a legumelor, impreuna cu familia.

Ideea afacerii a apărut datorită participării la cursurile gratuite de lucrator in domeniul conservelor din fructe si legume, organizate de Asociatia React prin proiectul “Anotimpuri la Borcan”.

Inscrierile la cursuri continua pana la epuizarea celor 560 de locuri gratuite.

Print

Ionela Batrinache, 40 de ani, este doar una din cele 56 de absolvente ale cursurilor gratuite organizate de Asociatia React in judetul Giurgiu. Specializarea obtinuta de lucrator in procesarea fructelor si legumelor şi cursul de inţiere în antreprenoriat au ajutat-o sa descopere potentialul infiintarii unei afaceri de familie, chiar in comuna Putineiu, unde locuieste.

“Vreau sa-mi infiintez o linie de procesare legume, idee aparută in timp ce participam la cursurile de lucrator conserve legume si fructe. Expertii care au venit sa vorbeasca cu noi, cursantele, ne-au explicat pasii principali pe care ii presupune deschiderea unei afaceri si ma gandesc sa folosesc in acest scop suprafata de teren pe care o detin. Contez pe familie si cred ca baietii mei ar fi bucurosi sa-si ajute mama”, a declarat Ionela.

Ionela Batrinache -comuna Putineiu

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului in randul persoanelor de sex feminin a crescut la nivelul Romaniei de la 4,33% la 4,60%, in iulie 2014[1]. Mai mult, in luna noiembrie 2014[2], în judetul Giurgiu existau 6,547 de someri inregistrati, din care aproape jumatate erau femei.

Scopul cursurilor de lucrator in domeniul conservelor din fructe si legume şi al celor de antreprenoriat, absolvite de Ionela, este de a acorda femeilor fara ocupatie oportunitatea de angajare sau de initiere a unei afaceri. Sprijinul oferit absolventelor nu se opreste dupa terminarea cursurilor. Prin proiectul Anotimpuri la Borcan, Asociatia React va oferi cursantelor si spatiul necesar realizarii sigure şi vanzarii legale a conservelor din fructe si legume. Astfel, trei centre culinare comunitare de procesare a legumelor si fructelor, avizate igienic si sanitar, vor fi infiintate in comunele cu cele mai multe absolvente interesate sa devina antreprenoare.

Prin Anotimpuri la Borcan, vor fi organizate cursuri gratuite pentru un total de 560 de femei care locuiesc in mediul rural din regiunile Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), Centru (Alba, Brasov, Mures, Covasna, Harghita, Sibiu) si Bucuresti-Ilfov. Persoanele interesate trebuie sa fi absolvit nivelul minim de scolarizare obligatorie si sa nu fie angajate. Persoanele de contact pentru inscrierea la cursuri sunt Viorica Toader (0732.222.311), viorica.toader@asociatiareact.ro si Nicoleta Steriopulo (0732.714.841).

“Ocupare si antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Muntenia, implementat si comunicat sub denumirea ”Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni!

***

Asociatia React este o organizatie neguvernamentala infiintata in 2006, in care lucreaza in prezent 50 de angajati si peste 200 de voluntari. Cele 14 premii de excelenta nationale si internationale primite confirma impactul actiunilor noastre, prin care am contribuit la salvarea a peste 200 000 de vieti omenesti. Proiectele marca React genereaza schimbari in sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Toate aceste domenii sunt interdependente si doar prin sustinerea lor simultana putem vorbi de o dezvoltare reala a societatii. Aici intervenim noi, transformatorii pe termen lung ai comunitatilor romanesti. www.asociatiareact.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.