Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CONFERINȚA NAȚIONALĂ de promovare a potențialului de integrare socială și profesională a persoanelor din grupuri vulnerabile

0

Fundația Motivation România a prezentat rezultatele proiectului ”Motivare pentru ocupare” în cadrul Conferinței Naționale de finalizare a proiectului.

Proiectul „MOTIVARE PENTRU OCUPARE”, dedicat persoanelor din grupuri vulnerabile pe piaţa muncii, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni! (contract POSDRU/165/6.2/S/140197). Proiectul este implementat de Fundația Motivation România împreună cu partenerii săi Fundaţia Special Olympics din Romania, HR Specialists SRL, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Goals UK CIC.

IMG_0619

La eveniment au participat beneficiari, angajatori, factori de decizie, specialiști din sfera socială și de ocupare. Au fost prezentate bunele practici în materie de intervenții și servicii oferite persoanelor din grupurile vulnerabile din proiect (persoane cu dizabilităţi, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoane de etnie romă), din perspectiva promovării potențialului de integrare socială și profesională a acestora. Au împărtășit din experiența lor beneficiari ai proiectului și angajatori, experți în medierea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile. De asemenea, la finalul conferinței participanții au fost provocați la o dezbatere în care au încercat să găseasca împreună modalități prin care să putem contribui la integrarea socio – profesională a grupurilor vulnerabile pe piața muncii.

„Prin intermediul acestui proiect ne-am propus și am reușit să ajutăm cât mai multe persoane din grupuri vulnerabile să-și găsească un loc de muncă” a declarat domnul Cristian Ispas, Director General, Fundația Motivation România. „Un loc de muncă de calitate asigură independența economică și un standard de viață adecvat, fiind cea mai bună protecție împotriva sărăciei. Am reușit prin proiectul nostru să redăm independența aceasta unor persoane care aveau mare nevoie de sprijin.”

Conferința Națională de finalizare a proiectului a reprezentat ocazia de a realiza bilanțul proiectului cu o lună înainte de final. Obiectivul general al proiectului a constat în facilitarea integrării pe piaţa muncii a principalelor grupuri vulnerabile, prin servicii de dezvoltare a potenţialului lor profesional şi acces la formare profesională şi ocupare. Până la acest moment, am lucrat cu 982 de persoane din cinci regiuni de dezvoltare (București-Ilfov, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest și Sud Muntenia): 659 de persoane cu dizabilităţi, 228 de tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului şi 95 de persoane de etnie romă. În cadrul proiectului, acești oameni și-au îmbunătăţit competenţele personale şi profesionale şi abilităţile de identificare a unui loc de muncă. Ei au beneficiat de servicii de evaluare, informare și consiliere profesională, motivare şi orientarea către cursuri de (re)calificare, selectate în funcţie de nevoile şi interesele profesionale ale persoanelor şi de tendinţele de pe piata muncii. 846 de persoane din grupuri vulnerabile au participat la cursuri precum: lucrător în comerț, agent curățenie clădiri și mijloace de transport, lucrător în alimentație, lucrator în estetica și igiena corpului omenesc, lucrător în cultura plantelor, operator introducere, prelucrare și validare date, legător manual, frizer, peisagist floricultor, manichiurist-pedichiurist, agent de securitate, administrator pensiune turistica, tehnician maseur și confectioner asamblor articole din textile. Pentru 539 de persoane s-au căutat locuri de muncă; dintre acestea, 98 de persoane s-au angajat până în prezent.

De asemenea, proiectul a realizat îmbunatățirea atitudinii a 395 de specialişti faţă de grupurile vulnerabile, în sensul eliminării prejudecăţilor şi stereotipurilor şi creării de aşteptări pozitive cu privire la potenţialul de integrare socială şi profesională a grupurilor vulnerabile. Am invitat la cursuri de specializare privind integrarea socială a grupurilor vulnerabile sau am oferit informații în domeniu unui număr de 122 reprezentanţi din personalul agenţiilor publice/private care furnizează servicii sociale şi de ocupare a grupurilor vulnerabile, 67 de reprezentanţi din personalul organizaţiilor societăţii civile şi voluntari, 54 de angajaţi, 26 de manageri şi 126 de reprezentanţi din personalul administraţiei publice locale.

Prin implementarea proiectului „MOTIVARE PENTRU OCUPARE”, Fundaţia Motivation România îşi îndeplineşte misiunea de a dezvolta programe sustenabile care îmbunătăţesc calitatea vieţii persoanelor ce fac parte din grupurile vulnerabile din România. Având valori ca transparenţa, responsabilitatea şi încrederea, Fundaţia Motivation România pune accent pe integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu dizabilităţi (www.motivation.ro).

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.