Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinta @ Timisoara „Evenimente culturale responsabile: cum sa organizezi proiecte creative cu grija fata de oameni si mediu”

0
  • conferinta & ateliere tematice despre relatia dintre cultura si dezvoltarea durabila

  • prezentare si distributie a Ghidului pentru evenimente culturale responsabile

  • 27-28 noiembrie 2019, Incuboxx, Timisoara

Evenimente culturale responsabile” este un proiect compus din conferinta si ateliere tematice privind relatia dintre cultura si dezvoltarea durabila. Acesta se desfasoara in zilele de 27 si 28 noiembrie 2019, la Incuboxx Timisoara si face parte din programul La Pas/Slowing down, derulat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii si Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare.

Conferinta „Evenimente culturale responsabile” vine in sprijinul actorilor culturali interesati de adoptarea unor masuri de dezvoltare sustenabila. Solutii concrete, exemple de bune practici, propuneri de parteneriate, toate aceste subiecte sunt incluse pe agenda evenimentului. Vor participa operatori culturali si organizatori de evenimente, alaturi de persoane resursa din domeniu.

Mizam pe acest format, interesant spunem noi, de conferinta-atelier, in care experti culturali si din domeniul sustenabilitatii sustin prezentari specializate, pe care ulterior, imediat, „la cald”, le discuta aplicat in cadrul sesiunilor de intrebari si raspunsuri si modulelor de ateliere practice.” (Mihaela Vetan, initiator al programului La Pas, presedinte al Asociatiei CRIES).

In cadrul conferintei se va prezenta si distribui Ghidul pentru evenimente culturale responsabile, un material produs in 2018 tot in cadrul programului La Pas, care se adreseaza organizatorilor de evenimente culturale, publici si privati, problematizand rolul pe care acestia il pot juca in promovarea unei culturi favorabile dezvoltarii sustenabile. Ghidul este disponibil si in format electronic pentru toti actorii interesati, fiind propus ca instrument de planificare strategica pentru organizatiile partenere ale Asociatiei Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii.

Chiar daca un eveniment are, prin definitie, o durata scurta, cand luam in considerare consecintele sale ne dam seama ca nu este deloc „efemer”. Un eveniment de o anumita amploare genereaza o paleta de impacturi ecologice, economice, sociale, care isi continua efectele mult timp dupa ziua incheierii sale oficiale. E ceea ce ne putem astepta si de la manifestarile organizate in cadrul „Timisoara – Capitala Culturala Europeana 2021”. Ele vor reuni si vor activa foarte multe persoane, iar acest lucru se va face inevitabil prin consumuri de resurse financiare, umane si naturale, precum si prin utilizarea unei parti semnificative a spatiilor si a echipamentelor urbane.” (Bogdan Gioara, co-autor al Ghidului, presedinte al Asociatiei REPER21)

O interventie specializata va veni din partea expertului cultural Andreea Grecu-Ciupala, care va prezenta cultura din perspectiva acesteia ca al patrulea pilon al dezvoltarii durabile, aducand laolalta surse si resurse internationale precum cele produse de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO sau UCLG – United Cities and Local Governments.

Una dintre prezentari, „Rolul administratiei publice in promovarea evenimentelor culturale durabile”, va aborda un exemplu de buna practica privind rolul administratiei publice in promovarea evenimentelor responsabile – o hotarare din 2019 a Consiliului Judetean Sibiu prin care interzice obiectele de unica folosinta din plastic in cadrul evenimentelor publice.

In ceea ce priveste proiectele culturale finantate din fondurile Administratiei Fondului Cultural National (AFCN) si posibilitatea includerii de prevederi de sustenabilitate pentru operatorii culturali, doamna director Irina Cios va avea o prezentare si va discuta cu participantii la atelierele conferintei.

Vor fi interventii din partea reprezentantilor unor deja cunoscute festivaluri si evenimente de anvergura din tara, cum ar fi Festivalul Pelicam – Festival de Film despre mediu si oameni, Festivalul National de Teatru Tanar Ideo Ideis, Festivalul Plai Timisoara, Jazz in the Park, Jazz in the Street, Art in the Street, Classic Unlimited si BETA – Bienala timisoreana de arhitectura, care va avea pentru editia 2020 o tematica dedicata responsabilitatii. Ca invitati speciali, vor prezenta experiente si exemple de bune practici directorii Festivalului Sustenabilitatii din Bergamo, Italia. Reprezentanti de la Greenpeace Romania si DeClic – platforma romaneasca de campaigning online si catalizator al valorilor democratice, vor initia discutii in jurul proiectelor proprii precum Tabara de activism (Greenpeace) si Festivalul FanFest.

Participantii la „Evenimente culturale sustenabile” si toti cei interesati sunt invitati, la finalul primei zile de conferinta, la vernisajul expozitiei de colaj „PlayFood”, initiata de Cristiana Bucureci si expusa, de la ora 19.30, la intreprinderea sociala Reciproc Cafe, din strada Marasesti, nr. 14, Timisoara.

Context international

Summit-ul de pe Rio de Janeiro din 1992 a consolidat 3 piloni ca paradigma a dezvoltarii durabile: sociala, economica si de mediu. Multe voci, inclusiv UNESCO, Summit-ul mondial asupra dezvoltarii durabile si cercetatori, solicita includerea Culturii in modelul de dezvoltare durabila, deoarece cultura formeaza in cele din urma ceea ce intelegem prin dezvoltare si determina modul in care oamenii actioneaza in lume. Conceptul de dezvoltare durabila este adesea criticat ca este in favoarea cresterii, a eficientei si a tehnologizarii, desi dezvoltarea poate fi considerata si intr-un mod calitativ. Durabilitatea / sustenabilitatea, pe de alta parte, poate fi inteleasa nu numai ca un obiectiv universal care trebuie atins, ci ca o procedura sau ca o „lume imaginara” in continua evolutie. Scopul fundamental al guvernarii este de a lucra catre o societate sanatoasa, sigura, toleranta si creativa (mai degraba decat doar una prospera financiar). Acest lucru inseamna ca administratiile locale trebuie sa promoveze un model de dezvoltare care „sa raspunda nevoilor prezentului, fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi”, precum si sa asigure savurarea culturii si a componentelor sale de catre toti, si sa protejeze si imbunatateasca drepturile cetatenilor – libertatea de exprimare si accesul la informatii si resurse. (Culture matters in Sustainable Development; Katriina Soini, University of Helsinki, Center for Environment and Natural Resources Institute, Finland; Joost Dessein, ILVO, Institute for Agriculture and Fisheries Research, University of Ghent, Belgium)

Program complet:

Website: http://la-pas.cries.ro/

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/795344964212206/

Adresa: Incuboxx, Calea Circumvalatiunii 2, Timisoara

Producatori: Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare

Finantatori strategici: Consiliul Judetean Timis si Primaria Municipiului Timisoara

Parteneri media: Radio Romania Cultural, TVR Timisoara, Modernism.ro, Green Report

Parteneri: Reciproc Cafe, Formare Culturala, REPER21

///

La Pas este un program produs de CRIES, realizat in parteneriat cu Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis si al Primariei Municipiului Timisoara, prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara. Capitala Europeana a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019. Programul este orientat catre evidentierea complexitatii legaturii dintre hrana, cultura si consum durabil.

Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare este o organizatie neguvernamentala, care din 2009 incurajeaza construirea participativa a unor modele de dezvoltare sustenabila, consumul responsabil, comertul echitabil, agricultura sustinuta de comunitate, economia solidara fiind tematici-cheie. In cadrul programului La Pas, asociatia dezvolta complementaritatile necesare valorificarii patrimoniului gastronomic local si integrarii dimensiunii de sustenabilitate. Demarata in 2018, constructia programului La Pas este una graduala, continand pana in prezent: dezvoltarea unui grup de analiza strategica (BREAD), organizarea unui concurs de retete traditionale (Gustul ca patrimoniu), dezvoltarea unei baze de date cu mici producatori locali din Regiunea de Vest, publicarea unui Manual pentru promovarea consumului responsabil (ISBN 978-973-0-28411-9), publicarea unui Ghid pentru evenimente culturale sustenabile (ISBN 978-973-0-28368-6), lansarea in colaborare cu mai multe scoli a programului educational de dezvoltare a consumului responsabil, lansarea primei editii a Festivalului de gastronomie artizanala La Pas (4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor, Timisoara) si conferinta Evenimente culturale responsabile (27-28 noiembrie 2019, Timisoara). www.cries.ro.

Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii deruleaza programul cultural asumat prin dosarul de candidatura, avand ca viziune Timisoara, un pol de excelenta in spatiul cultural central european, definit de urmatoarele valori: participarea comunitatii, multiculturalism, traditie, inovatie si dimensiune europeana a Timisoarei, transparenta, incluziune, nediscriminare si egalitate de sanse. http://www.timisoara2021.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.