Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Co-voiajarea în România

0

Co-voiajarea (trad. carpooling) este activitatea în care un conducător auto, persoană fizică, împarte costurile unei deplasări pe o distanță lungă, între orașe, cu pasagerii care călătoresc către aceași destinație (exemplu: București – Cluj Napoca). Există două precondiții importante la activitatea de co-voiajare: 1) conducătorul auto nu face profit – împarte doar costurile deplasării; 2) conducătorul auto face deplasarea, planificată în avans, în scop personal și călătorește indiferent dacă găsește sau nu pasageri.

bla-bla-carCo-voiajarea oferă numeroase beneficii pentru oamenii care călătoresc între orașe. Spre deosebire de serviciile/aplicațiile de tip taxi pe distanțe scurte, în co-voiajare conducătorii auto împart costul unei călătorii personale, planificate în avans, cu pasagerii care călătoresc in aceași direcție. Pasagerii au o alternativă de călătorie ieftină și convenabilă. Conducătorii auto și pasagerii stiu și aleg înaintea deplasării cu cine vor călători pe baza unor profile declarate (nume, poză, scurtă descriere, tipul mașinii) și a evaluărilor membrilor. 

Cum BlaBlaCar este cea mai mare platformă de co-voiajare (carpooling), pe distanțe lungi, din România și din Europa, dorim să ne exprimăm opinia în legătură cu noua inițiativă legislativă.

Noua inițiativă legislativă își propune să clarifice și să reglementeze activitatea de co-voiajare. Propunerea ia în considerare bune practici din alte țări din Uniunea Europeană, unde co-voiajarea este deja reglementată. Această lege nu se aplică serviciilor de tip taxi. 

Observăm că legea:

  1. Se asigură că e doar o împarțire de costuri. Legea definește o sumă maximă care poate fi împărțită între conducatorul auto și pasager, o sumă în limita costurilor deplasării, și astfel se asigură că din această activitate conducătorul auto, persoană fizică, nu face profit;
  2. Specifică faptul că activitatea de co-voiajare este recunoscută doar în situația în care conducătorul auto, persoană fizică, călătorește în scop personal, nu desfăsoară o activitate comercială, și împarte costurile cu pasageri care merg în aceași direcție;
  3. Se asigură că activitatea de co-voiajare este facută într-un mod organizat și de încredere, oferind astfel o experiență plăcută calătorilor și având posibilitatea să furnizeze autorităților, la cerere, informații despre călătorii.

Franța și Germania au adoptat deja legislații similare în care se definește clar activiatea de co-voiajare. Mai mult decât atât, Comisia Europeană chiar recomandă o definiție separată a acestui tip de activitate de împărțire a costurilor, și a recunoscut într-un raport din iunie 2016 beneficiile pe care co-voiajarea le aduce consumatorilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.