Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cinci lucruri pe care le-am învățat în Asociația Ascendis din perioada de izolare

0

Ultimele luni au fost extrem de intense și ne-au oferit multe șanse de a încerca lucruri noi. Ne-am întâlnit online cu peste 700 de învățători, profesori, consilieri școlari, directori și oameni din ONG-uri conectați la mediul educațional. Tehnologia ne-a permis să ajungem în peste 230 de școli din România și Republica Moldova și am putut organiza atât webinarii deschise tuturor cât și clase virtuale (cu 8-10 participanți) în care persoane din diferite instituții au învățat au putut face schimb de experiență.

Am pornit de la un dialog deschis. Am provocat participanții să ne spună care sunt temele și subiectele de discuție cele mai importante pentru ei în acel moment, cu atât mai mult cu cât contextul s-a schimbat brusc. Cum bine știm cu toții, am fost forțați peste noapte să schimbăm modul în care învățăm, cooperăm, lucrăm, predăm. Subiectele ulterioare au apărut ca rezultat al feedbackului primit. Responsabilitatea pentru propria învățare și participarea activă a cadrelor didactice și a directorilor a creat o comunitate de învățare reală.”, declară Carmen Ciuraru, Directorul Executiv al Asociației Ascendis

Managementul schimbării, V.U.C.A. în context educațional și conducerea echipelor care lucrează de acasă au fost temele alese de directorii de școli, în timp ce învățătorii, profesorio și consilierii școlari au preferat teme precum prim ajutor emoțional, managementul timpului, comunicarea și predarea în mediul online.

Ne-am bucurat să fim alături de atâtea minți curioase care își doresc să fie mai buni pentru elevi și pentru echipa lor. Am simțit nevoia de conectare a profesorilor care au experimentat noi metode și platforme, dar în continuare își doresc mai multă claritate.

La final, am tras câteva concluzii. Câteva subiecte care credem că merită atenție și în continuare:

  1. Rezistența la stres, reziliența emoțională pot fi antrenate și oferă premisele unui mediu de lucru eficient și sănătos.
  2. E necesară înțelegerea și asumarea unei noi valențe a disciplinei – cea mentală. Factorii externi care ne motivau (comunitatea, mediul, interactiunea fata in fata) au dispărut. Cei interiori, precum automotivația, devin foarte importanți.
  3. Pentru a putea ieși din situații de criză e important să înțelegem legătura și raportul dintre abilitățile si resursele pe care le avem și efortul pe care suntem dispuși să îl facem. Cu cât mai mult efort suntem dispuși să investim (growth mindset), cu atât mai ușor putem face față provocărilor.
  4. Relaționarea și comunitățile creează un ecosistem nou pentru învățare: colegii profesori, elevii și părinții sunt mai conectați, însă comunicarea poate deveni opțională sau conflictuală foarte rapid. E nevoie de asertivitate, feedback și negociere.
  5. Pentru a cultiva un nou mod de învățare, dimensiunea participativă și responsabilitatea pentru propria dezvoltare sunt esențiale.

Programele noastre continuă și în vacanță. Pentru cei interesați de suport, sau programe personalizate, adresa la care ne puteți contacta este office@asociatia-ascendis.ro. Continuăm să oferim coaching pro bono pentru directori până la finalul lunii iunie 2020.

Pentru a fi la curent cu noile oportunități și teme ce vor completa programul Asociației Ascendis pentru educație, puteți urmări pagina dedicată profesorilor AICI, pe cea a directorilor AICI, sau pagina de Facebook AICI.

Asociația Ascendis este ramura CSR a companiei de training Ascendis, liderul pieței de training și consultanță în domeniul dezvoltării organizaționale din România. Înființată în urmă cu 23 de ani, compania are în prezent linii de business în training, coaching, consultanță, team building, microlearning, certificări HR și LSS, well-being și marketing digital. Ascendis are o în echipă 100 de traineri și consultanți, care, în ultimii 3 ani a oferit pro bono sesiuni de training și coaching echipelor din peste 270 de școli și ONG-uri din toată țara. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.