Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CETĂȚENIE ACTIVĂ: Proiect de monitorizare a activității consilierilor județeni

0

CENPO lansează proiectul Cetățenie activă pentru o bună guvernare locală transparentă.

Proiect de monitorizare a activității consilierilor județeni.

Asociația Centrul pentru Politici Publice din Cluj-Napoca, împreună cu partenerii săi Centrul pentru Dezvoltare Socială CEDES (Sighișoara), Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Odorheiu Secuiesc), Centrul de documentare și informare publică (Iași), Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe (București), anunță lansarea proiectului Cetățenie activă pentru o bună guvernare locală transparentă care se desfășoară în perioada martie 2015-aprilie 2016.

În contextul general în care Consiliile Județene din România gestionează mai multe fonduri publice decât municipiile, orașele și comunele, ne dorim ca activitatea acestor autorități publice alese să fie mai transparentă și să oferim cetățenilor resursele pentru o decizie informată la alegerile locale din 2016. În 2013, cele 48 de Consilii – Județene și Consiliile Locale din Mun. București (incluzând cele 6 sectoare) au realizat 34,01% din totalul veniturilor și 34,62% din totalul cheltuielilor publice locale. Adică, cele 41 Consilii județene și Mun. București au gestionat cu 10,79% mai multe fonduri publice decât cele 109 municipii, cu 405,37% mai multe fonduri decât cele 216 orașe și cu 26,93% mai multe fonduri decât cele 2.801 comune.[1]

Proiectul urmărește să promoveze și să sprijine cetățenia activă în responsabilizarea aleșilor locali și îmbunătățirea politicilor publice locale. Prin campanii naționale de advocacy, în care vor fi implicați direct cetățenii, ne propunem să creștem nivelul de adoptare a metodelor de transparență proactivă și din oficiu la nivelul autorităților publice din România. De asemenea, 700 de cetățeni activi vor promova și susține online campaniile publice de mobilizare, iar 1.575 de consilieri vor beneficia de o recomandare de politică publică privind modificarea Regulamentelor de organizare și funcționare. Rapoartele de activitate ale consilierilor județeni publicate și centralizate pe o platformă online vor putea fi folosite de către cetățeni ca surse de informare pentru formarea preferințelor electorale la alegerile locale din 2016.

Va fi analizată activitatea tuturor celor 41 de Consilii Județene și a Consiliilor locale din Municipiul București, incluzând și cele 6 sectoare de la ultimele alegeri locale până în prezent (2012-2015).

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Valoarea totală a finanțării este de 67,486.63 €.

cenpo

Despre CENPO:

CENPO este o asociaţie neguvernamentală non-profit independentă, înfiinţată în 2003, care are ca scop principal îmbunãtãţirea procesului de realizare a politicilor publice prin intermediul iniţierii unor cercetãri independente, al intensificãrii mecanismului informaţional şi al facilitării dezbaterilor între diferiţi actori ai scenei publice.

[1] Conform calculelor CENPO, folosind datele aflate pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, http://www.dpfbl.mdrap.ro/sit_ven_si_chelt_uat.html

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.