Ce facem cu învățământul profesional?

0

Coaliția pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Ministerul Educației Naţionale și Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), susține promovarea învățământului profesional, printr-o campanie dedicată elevilor. Obținerea unei calificări profesionale aduce o serie de avantaje tinerilor români, iar crearea de profesioniști reprezintă un element esențial pentru o economie în continuă dezvoltare.

„Există o nevoie reală de tineri instruiți pe piața muncii din România, înregistrându-se o cerere crescută din partea companiilor care aleg să-și extindă activitatea în țara noastră. Coaliția pentru Dezvoltarea României, ca reprezentant al mediului de afaceri, dorește să se implice activ în informarea tinerilor cu privire la oportunitățile pe care le au și avantajele de care pot beneficia prin urmarea cursurilor școlilor profesionale”, a declarat Măriuca Talpeș, membru în Coaliția pentru Dezvoltarea României.

coalitia

Coaliția pentru Dezvoltarea României va coordona o amplă campanie de informare a elevilor din unitățile de învățământ din întreaga țară, prin distribuția de materiale informative și printr-o componentă media dedicată celor vizați.

Pentru anul școlar 2014 – 2015, elevii claselor a VIII-a se pot înscrie în unitățile de învățământ cu profil profesional pe 26 și 27 mai. Locurile disponibile în învățământul profesional sunt limitate, iar în cazul în care numărul candidaților este mai mare decât cel al locurilor oferite, atunci se organizează o probă suplimentară de admitere.

Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învățământului obligatoriu, cât și module de pregătire practică pentru calificare profesională. La terminarea studiilor, tinerii primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât și în orice altă țară a Uniunii Europene. De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învățământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii își pot continua studiile în învățământul liceal.

Tinerii cu calificare profesională pot obține mai rapid un loc de muncă, iar, după finalizarea cursurilor, aceștia își pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să și lucreze în același timp. De asemenea, printr-un program național de susținere a învățământului profesional, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 lei pe parcursul studiilor.

Despre Coaliția pentru Dezvoltarea României

Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o inițiativă privată, informală, care reunește organizații reprezentantive ale mediului de afaceri din România și care promovează consultarea prin dialog transparent și consistent între autorități și comunitatea de afaceri. Obiectivul central al Coaliției este acela de a fi un partener activ pentru Guvernul și Parlamentul României în procesul de consultare și de adoptare a legislației cu impact în activitatea economică din România.

Coaliția este alcătuită din reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, precum Camera de Comerţ Americană – AmCham, Asociaţia Oamenilor de Afaceri (AOAR), Consiliul Investitorilor Străini – FIC, Romanian Business Leaders-RBL, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), precum și alte camere de comerţ bilaterale sau reprezentanţe comerciale ale unor state membre UE, din SUA şi Canada.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.