Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Capital Filles în România: În anul 2016-2017, mai mult de 850 de eleve provenind din medii modeste încurajate să își continue studiile după BAC

0

După un prim an pilot care a permis mobilizarea a opt multinaţionale, cu sprijinul Ambasadei Franței în România, a Institutului Francez, a Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România (CCIFER) și a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, programul Capital Filles în România funcționează în prezent în 12 prime licee partenere selecționate de Inspectoratele școlare în București, Timișoara și Slobozia.

stefania-enache-beneficiar

Cui se adresează Capital Filles ? Exclusiv elevelor de liceu provenind din medii modeste, care după examenul de Bacalaureat (pe care îl reușesc deseori în procent mai mare decât băieții) optează frecvent pentru locuri de muncă necalificate din cauza lipsei mijloacelor financiare necesare pentru continuarea studiilor, dar și din cauza lipsei informațiilor despre meseriile de perspectivă disponibile în orașul lor (în special cu scopul de a le feminiza) cât și a sfaturilor cu privire la orientarea post-bacalaureat și calificările necesare.

Ce propun companiile partenere în programul Capital Filles în România ?

Capital Filles dorește întreruperea acestui model depășit, afirmă Raoul Ros, Președinte Capital Filles în România. Sporirea încrederii elevelor în potențialul lor și în viitorul lor profesional și informarea acestora cu privire la deschiderea companiilor la colaborări cu tinere care au obținut calificările adecvate reprezintă obiectivele partenerilor noștri pe care îi salut și cărora le mulțumesc: în primul rând, Direcția Generală de Învățământ Pre-universitar, care ne oferă sfaturi remarcabile, cât și directorii celor opt companii partenere: Atos, Carrefour, ENGIE, EXPUR, L’Oréal, Nokia, Orange şi Sodexo

Cum acționează Capital Filles?

Capital Filles se adresează elevelor din clasele IX-XII din cele 12 licee partenere (lista liceelor partenere se găsește în Dosarul de presă).

  • Ateliere colective: testimonialele profesioniștilor, descoperirea industriilor şi meseriilor de perspectivă din regiune, discuții în vederea combaterii prejudecăților, sensibilizarea la diversitatea profesională, etc.
  • Tutorat individual (mentor/elevă) pentru elevele din clasa a XII-a, asigurat de angajatele voluntare din companiile partenere
  • Vizite la sediul companiilor organizate atât pentru elevele beneficiare, cât si pentru profesorii acestora
  • Forumuri anuale « Capital Filles: Succes la feminin »

 

Mai mult de 150 de Mentori Capital Filles sunt înscriși pentru anul școlar 2016-2017 față de 134 în anul 2015-2016, în București, Timișoara și Slobozia. În total, mai mult de 850 eleve beneficiază de atelierele colective desfăşurate în liceele partenere.

După lansarea în 2012 în Franța, România este a doua țară din Europa în care programul Capital Filles a fost implementat. Asociația Capital Filles este prezidată de Stéphane Richard, Preşedinte Director General Orange. În Franța, 955 de mentori oferă tutorat individual elevelor din cele 87 de licee partenere în septembrie 2016.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.