Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Calificarea profesională: cheia spre o carieră durabilă

0

Autor: Valentina Merlici, Asociatia pentru Formare in Domeniul Securitatii Private (AFDSP)  

O fi în trend, dar nu e o modă: calificarea profesională reprezintă o necesitate obiectivă a lumii moderne! Din fericire, nu mai e loc pentru „las’ că merge şi aşa”, dinamismul pieţei interne a muncii este la nivelul Uniunii Europene, impunând calitate, competitivitate, cunoaştere, adaptabilitate şi competenţe practice. Mobilitatea ocupaţională devine principalul atu al oricărui angajat, iar formarea profesională – cheia spre o carieră durabilă.

Poza_ADMIS

Simplu, calificarea profesională este definită drept acţiunea de pregătire într-un anumit domeniu de activitate, atestată printr-un act oficial. Prin calificarea profesională se urmăreşte dezvoltarea unor capacităţi noi, stimularea mobilităţii forţei de muncă, sporirea şanselor de (re)integrare profesională şi facilitarea încadrării în muncă în acord cu tendinţele reale ale pieţii muncii.

Cursurile de formare profesională stau la baza (re)calificării, perfecţionării şi specializării persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Acestea se organizează, distinct, pe niveluri de pregătire, profesii, ocupaţii, meserii şi specialităţi, ţinându-se cont de competenţele de bază ale aplicanţilor, de cerinţele posturilor pe care aceştia le ocupă sau doresc să le ocupe, posibilităţile de promovare sau de încadrare în muncă, cât şi de cerinţele de pe piaţa muncii.

În mod dovedit, calificarea profesională atrage după sine o listă generoasă de beneficii şi avantaje, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator şi, implicit, pentru întreaga societate. O parte dintre acestea le vom prezenta în cele ce urmează:

 • dezvoltarea  de competenţe necesare angajării şi dobândirea calităţilor  necesare realizării sarcinilor postului;
 • validarea competenţelor  de  bază, tehnice  şi  ocupaţionale;
 • creşterea flexibilităţii şi stabilităţii angajaţilor;
 • asigurarea legăturii între educaţie, formare profesională şi sectorul economic;
 • dobândirea unor cunoştinţe avansate, a unor metode şi procedee moderne;
 • reconversia profesională determinată de restructurări socio-economice;
 • promovarea în muncă şi dezvoltarea carierei profesionale;
 • facilitarea transferul şi utilizarea calificărilor în diferite ţări şi sisteme educaţionale şi de formare;
 • îmbunătăţirea standardelor de calitate;
 • forţă de muncă bine pregătită şi personal motivat;
 • prevenirea riscului şomajului etc.

Dincolo de toate aceste avantaje şi beneficii asigurate de calificarea profesională, trebuie conştientizat faptul că „un program de formare profesională nu este el însuşi o finalitate, ci un mijloc de a ajunge la o finalitate.

Acest articol este redactat în cadrul proiectului „ADMIS pe piaţa muncii – Construirea unui model complex de integrare profesională a persoanelor de etnie rromă din regiunile Bucureşti Ilfov, Nord Vest, Sud Est şi Sud Muntenia, în vederea îmbunătățirii accesului acestora pe piața muncii”, Cod proiect: POSDRU/165/6.2/S/143183.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.