Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bibliotecarii publici devin e-Bibliotecari

0

10 Biblioteci Publice din România sunt incluse în proiectul “e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern” derulat de ANBPR în parteneriat cu ECDL ROMANIA. Bibliotecarii publici pot aplica la Profilul ECDL destinat lor şi pot să îşi certifice competenţele digitale la standard internaţional, reuşind astfel să se înscrie în direcţia firească de redefinire a bibliotecilor ca spaţii active, ce beneficiază din plin de tehnologiile digitale.

ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România împreună cu ECDL ROMANIA au agreat derularea proiectului e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern orientat către dezvoltarea competenţelor digitale pentru 1000 de bibliotecari şi personal auxiliar din cadrul bibliotecilor din reţeaua ANBPR. Colaborarea a venit în urma necesităţii de a promova extinderea serviciilor de acces public la cunoștințe, dezvoltare şi certificare a competenţelor digitale la nivelul bibliotecilor publice.

Bibliotecarii publici pot obţine certificarea ECDL PROFIL prin intermediul Bibliotecilor Judetene din Bihor, Brăila, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Sălaj, Sibiu, Bibliotecii Metropolitană București şi Centrului Operaţional ANBPR. În urma unei analize interne ANBPR, s-au agreat trei niveluri de competenţă IT accesibile atât bibliotecarilor, cât şi personalului auxiliar angajat în biblioteci publice.

Nevoia actuală de informatie și creşterea gradului de utilizare a tehnologiei schimbă substantial modelul tradiţional al serviciilor bibliotecii publice. În prezent, bibliotecile lucrează pentru a deveni centre informaţionale complexe, centre de educaţie permanente. Prin creșterea competențelor personalului de bibliotecă în utilizarea mijloacelor IT&C, ANBPR și ECDL ROMANIA doresc să contribuie astfel la actualizarea și modernizarea ofertei de servicii adresate publicului larg și la repoziționarea bibliotecarilor în relația cu utilizatorii.

ecdl

Prin dobândirea de noi cunoștințe și aptitudini în domeniul IT, biblioteca publică își va putea crește numărul de utilizatori, iar funcţia de informare, documentare şi cercetare a bibliotecilor va putea fi completată de  o paletă întreagă de servicii adiţionale moderne. Beneficiind de un profil al competențelor ECDL personalizat, dintr-un simplu gestionar de informaţii, bibliotecarul modern va deveni un mediator calificat între informaţie şi categorii vaste de utilizatori în interesul direct al publicului larg și al întregii societăți, în ansamblul ei.  În plus, pe baza parteneriatului ANBPR – ECDL ROMANIA, bibliotecile publice vor avea acces și la alte forme de colaborare în domeniul educației și certificărilor, cu beneficii pe termen lung.

Evoluţia şi integrarea rapidă a tehnologiei digitale îşi lasă amprenta şi pe nevoile actuale ale comunităţii în interacţiunea cu spaţiul bibliotecii publice, iar aceasta, prin diversificarea serviciilor disponibile la nivelul instituţiei, poate veni în întâmpinarea cerinţelor actuale de informaţie şi comunicare.

Competenţele digitale la standard certificat internaţional, pot fi instrumentul real pentru mijlocirea unei activităţi eficiente a bibliotecarului public la nivel intern, dar în special în relaţie cu publicul pe care biblioteca îl poate deservi. Certificarea ECDL oferă deţinătorului său o bază standard de cunoştinţe IT necesară în noua societate informaţională ce se află în continuă dezvoltare.

ECDL ROMANIA

Permisul european de conducere a computerului (ECDLEuropean Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări şi numără până în prezent 13 milioane de persoane înregistrate în program.

În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei ECDL în România, cu o reţea de peste 700 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.ecdl.ro  sau www.ecdl.org.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.