Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Ba se poate!” filmul care arată că SE POATE în educaţie. VEZI VIDEO!

0

Miercuri, 12 februarie, a avut loc, la Institutul Francez din București, lansarea filmului Ba se poate!  în regia lui Tedy Necula. Filmul realizat în cadrul proiectului Zburd – Educaţie prin coaching  pornește de la o realitate a sistemului de învățământ: în România există licee tehnologice cu rata de promovabilitate la Bacalaureat de 2%. Adică doar unul sau doi elevi iau BAC-ul. Ce perspective au tinerii care învată în ele?

Nu se mai poate face nimic pentru aceste licee? Ba se poate! – este raspunsul dat în filmul care arată că SE POATE realiza o schimbare în educaţie în România, chiar și în condițiile cele mai dificile!

sala premiera - Foto Olivian Breda

foto credit Olivian Breda

Ba se poate! aduce în prim plan povestea de succes a 5 licee tehnologice care au reuşit să crească promovabilitatea la Bacalaureat de 2-3 ori, față de o creștere medie de 20% la nivel național. În plus, acestea au gasit soluţii pentru reducerea absenteismului şi rezolvarea problemelor legate de violentă.

Zburd – Educaţie prin coaching demonstrează că lucrul în echipă – profesori, elevi și părinți – aduce rezultate excepționale, chiar și în cazul în care mare parte dintre elevi provin din medii defavorizate. Filmul va inspira și alte școli să aplice acest lucru, astfel încât școala să devină un loc unde toți cei implicați să vină cu drag pentru că este școala lor”, a declarat Simona David Crisbășanu, inițiatoarea proiectului și producătoarea filmului.

Proiectul pilot a fost derulat de Asociaţia ROI în perioada 2012-2013 în cinci licee tehnologice din Sibiu, Braşov, Iaşi, Câmpulung Muscel și Bucureşti. Coachi voluntari au lucrat timp de aproape doi ani și au format în fiecare liceu câte o echipă-nucleu din care fac parte profesori, elevi și părinți. Membrii echipei au fost încurajați să stabilească obiective, să găsească soluții la diferitele situații cu care se confrunta școala lor și să treacă la acțiune.

“Am vizitat cele 5 licee și am văzut cât de mare este diferența între elevii care s-au implicat în proiect și ceilalți. Elevii care s-au implicat comunică cu o mai mare ușurință și au mai mare încredere în ei înșiși”, a explicat Tedy Necula, regizorul filmului. Trailerul filmului poate fi urmărit aici: http://youtu.be/Xi0tUnCt6Ug.

Simona David-Crisbășanu si Tedy Necula - Foto Olivian Bredafoto credit Olivian Breda

În prezent, Asociația ROI derulează o campanie de strângere de fonduri pe platforma www.potsieu.ro pentru a acoperi costurile de producție și promovare a filmului, unde orice persoană poate contribui. Realizarea filmului a fost sprijinită până acum de peste 2.000 de persoane care au participat la vizionarea acestuia în cinematrografe din țară sau au contribuit prin donatii online.

Lansarea oficială a filmului a avut loc miercuri, 12 februarie, la Cinema Elvira Popescu. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, reprezentanţi ai ONG-urilor active în domeniul educaţiei, dar şi ai mediului de business. La finalul vizionării, echipa de antrenori voluntari, coordonată de Oana Stoianovici și Ana-Maria Alexandru, a fost aplaudată la scenă deschisă de cei peste 200 de participanți.

Proiectul Zburd-Educație prin coaching a beneficiat de susținerea Raiffeisen Comunități, a Programului european Tineret în Acțiune și a IBIS Hotels. Parteneri ai evenimentului au fost: Institutul Francez, Prisum, DSV, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești și IMAGE PR.

Elevii, profesorii şi parinții sunt aşteptati la cinematograful Elvira Popescu, unde în perioada februarie-martie vor exista proiecţii ale filmului Ba se poate!. Pentru program şi detalii cu privire la înscrierea pentru vizionări, accesaţi www.zburd.ro sau contactați Asociația ROI la stup@aroi.ro. Asociația ROI poate organiza vizionări speciale, urmate de dezbateri, în cadrul școlilor, la cererea acestora.

Inițiativa Zburd – Educaţie prin coaching a fost implementată de Asociația ROI (www.aroi.ro), în parteneriat cu Asociația Română pentru Coaching, Leadership in International Management și Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București, cu susținerea Ministerului Educației Naționale. Din 2014, proiectul Zburd-Educație prin coaching va fi aplicat în cadrul programului Adoptă un liceu (www.adoptaunliceu.ro), inițiat împreună cu alte organizații neguvernamentale cu expertiză în educație.

Informații suplimentare: www.zburd.ro / www.aroi.ro

Fotografii: FB/basepoate , FB/zburd.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.