Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Azi incepe ONGFest – Targul Economiei Sociale

0

Azi incepe ONGFest – Targul Economiei Sociale, cel mai important eveniment al societatii civile din Romania. Peste 400 de organizatii au raspuns invitatiei organizatorilor. In dorinta de a promova voluntariatul, spiritul civic si economia economia sociala, ONGFest – Targul Economiei Sociale va porni din Bucuresti si va strabate intreaga tara. Timp de o luna si jumatate, intre 9 septembrie si 16 octombrie, caravana isi va stabili tabara in Iasi, Bacau, Miercurea – Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timisoara si Constanta. Deschiderea oficiala a targului va avea loc azi, 9 septembrie, la ora 10.00, in prezenta Ministrului Muncii, Domnul Sebastian Lazaroiu. Pentru trei zile Parcul Alexandru Ioan Cuza (fostul IOR) va deveni cel mai fierbinte loc de pe harta capitalei.

Azi, la ora 10.00, Ministrul Muncii, Domnul Sebastian Lazaroiu, va deschide oficial  cel mai important eveniment al societatii civile din Romania – ONGFest – Targul Economiei Sociale. Peste 400 de organizatii isi vor expune programele si proiectele pe care le au in derulare, vor expune produse, in dorinta de a stabili un dialog cu omul simplu, cetateanul, direct beneficiar al actiunilor lor.

In Bucuresti, incepand de vineri pana duminica, Parcul Alexandru Ioan Cuza (fostul IOR) devine in acest weekend punctul 0 al organizatiilor din intreaga tara. Participantii provin din cele mai variate domenii, printre care se afla servicii sociale, filantropie, sport si recreere, educatie, voluntariat, participare civica si advocacy, cooperare, case de ajutor reciproc, asociatii  de producatori, asociatii patronale si profesionale. Organizatiile isi asteapta vizitatorii pe Aleea Al.I.Cuza, dar si pe aleile adiacente. Pe langa latura expozitionala, vor avea loc numeroase  seminarii si ateliere si  numeroase spectacole si concerte. Acestea vor avea loc atat in Foisorul care dispune de gradena, cat si pe scena mare ONGFest, amplasata la capatul aleii Al.I. Cuza.

Tot azi va avea loc si  Conferinta Nationala a Economiei Sociale din Romania 2011 “O noua economie, o
economie pentru toti”, care va avea loc in Bucuresti in data de 09 Septembrie 2011, incepand cu ora 12.00,
la Rin Grand Hotel, Sala Berlin.
Domnul Dan Cristian Turturica, jurnalist si membru al board –ului FDSC, va modera lucrarile conferintei.
Domnul Catalin Cretu, Country Manager Visa Romania si Presedintele Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii
Civile, va deschide lucrarile Conferintei.

In cadrul Conferintei, va fi lansat primul studiu al Institutului  Economiei Sociale infiintat de FDSC, respectiv Atlasul economiei sociale din Romania, editia 2011, care contine date statistice de ansamblu si principalele evolutii din ultimii 10 ani ale sectoarelor de baza ale economie sociale in Romania: organizatii neguvernamentale, case de ajutor reciproc, cooperative, organizatii cu rol socio-economic din domeniul agricol si silvic (asociatii de producatori, obsti de proprietari de paduri).

Evenimentele din cadrul ONGFest  – Targul Economiei Sociale se vor derula in perioada 9 septembrie – 16 octombrie in 10 orase din intreaga tara. In fiecare weekend, locuitorii din Bucuresti, Iasi, Bacau, Miercurea – Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timisoara si Constanta vor avea ocazia de a interactiona cu reprezentantii organizatiilor participante. In plus, doritorii vor putea participa la o serie de seminarii si workshopuri interesante si utile, pe diverse teme. Dintre acestea, putem aminti voluntariatul, educatia globala, posibilitatea obtinerii de credite pentru intreprinderile sociale, campaniile 2%. Latura de divertisment nu este nici ea neglijata:  in fiecare oras vor avea loc spectacole de teatru, pantomima, concerte si concursuri, spre deliciul vizitatorilor. Informatii  complete sunt disponibile pe site – ul evenimentului, www.ongfest.ro.

Caravana ONGFest este o platforma unica de comunicare directa, la nivel național, pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). In acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor intre ONG-uri, instituții publice și companii.

Campania este sustinuta in mod activ de trei persoane publice, recunoscute pentru implicarea lor in comunitate. Raed Arafat, Melania Medeleanu si Adrian Despot au raspuns afirmativ invitatiei organizatorilor. Spotul TV ilustreaza alegerea fiecaruia dintre ei de a sustine societatea romaneasca prin actiuni proprii. Filmarea a avut loc chiar in Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), unde, in perioada 9 – 11 septembrie bucurestenii sunt asteptati la ONGFest.

Spotul poate fi vizionat la link-ul urmator:

http://www.youtube.com/watch?v=hfdWNELefXM&feature=channel_video_title

Afisul evenimentului poate fi descarcat de la link-ul urmator:

http://ongfest.ro/wp-content/uploads/2011/09/ong_fest_AFIS-A1-BUCURESTI.jpg

Calendarul evenimentului, la nivel national, este urmatorul:

  • Bucuresti – 9 – 11 septembrie – Parcul Al.I.Cuza (fost IOR)
  • Iasi, Bacau – 17 – 18 septembrie – Bd. Stefan cel Mare si Sfant, zona Primariei
  • Miercurea – Ciuc – 24 – 25 septembrie – Piata Libertatii
  • Sibiu – 24 – 25 septembrie – Piata Mica
  • Craiova – 24 – 25 septembrie – Piata Prefecturii
  • Cluj – Napoca – 1 – 2 octombrie – Piata Muzeului
  • Oradea – 1 – 2 octombrie – Parcarea Independentei
  • Timisoara – 8 – 9 octombrie – Piata Unirii
  • Constanta – 15 – 16 octombrie – City Park Mall of Constanta

Evenimentul se desfasoara cu sprijinul financiar al: Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, prin programul Tineret in Actiune.

Partener principal: Banca Comerciala Romana.

Parteneri: Shelter Security, Sensiblu, City Park Mall of Constanta, RomaniaFilm, Rollin Film, Clorofilm, Voodoo Films, Astra Film Festival, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, O.N.Cercetasii Romaniei, Centrul Local “Orion”, Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non – Profit din Oltenia (C.R.O.N.O), Asociatia Romana a Tinerilor cu Initiativa (ARTI), Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Voluntaria Cluj Napoca, Asociatia Maghiarilor din Sibiu – HID, Institutul Roman de Educatie a Adultilor, Asociata Caritas Eparhial Oradea.

Parteneri media: TVR Cluj, Constanta TV, Evenimentul Sibiu, Radio Romania Bucuresti, Radio Iasi, Radio Constanta, Radio Transilvania, Radio Cluj, Ziarul Ring, Revista Ecologic, Revista Info-Mediu Europa, Ziarul de Iasi, Ziarul de Bacau, Foaia Transilvana, Gazeta de Sud, roportal.ro, bucuresteni.ro, capitalul.ro, pr-romania.ro, csr-romania.ro, port.ro, 121.ro, societal.ro, studentie.ro, calificativ.ro, totb.ro, calendarevenimente.ro, stiridecluj.ro, cluj.info, constanteanul.com, iasifun.ro, trilulilu.ro, craiova.ro, eventube.ro, vinsieu.ro, timisoreni.ro.

Evenimentele au loc in cadrul proiectului  PROMETEUS – Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educaţie şi formare profesionala la standarde europene, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni! Proiectul este implementat de FDSC in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul National de Pregatire in Statistica.

ONGFest este cel mai mare eveniment al societatii civile romanesti, un promotor al comportamentului filantropic si voluntar si al participarii publice, dar si o oportunitate de a aduce ONG-urile in atentia cetatenilor si a publicului larg.

ONGFest este organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in cadrul proiectului PROMETEUS – Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene, cofinantat prin Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Investeste in oameni! cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe si al Agentiei pentru Sport si Tineret.

Pentru mai multe detalii va rugam accesati site-ul www.ongfest.ro.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, la initiativa Comisiei Europene. FDSC este o “organizatie pentru organizații”, un sustinator al sectorului neguvernamental. FDSC considera ca nivelul de dezvoltare este un indicator pentru starea comunitații in care cetațenii traiesc.

Misiunea FDSC este ca prin informare, finanțare, instruire, cercetare și advocacy sa dezvolte capacitatea organizațiilor societatii civile și a comunitaților  pentru a imbunatati viata oamenilor. FDSC lucreaza cu ONGurile pentru ca, in final, schimbarea in bine sa se produca la nivelul fiecarei comunitați și a fiecarui individ.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.