Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

AVATAR  BRÂNCUŞI 140 la RADIO ROMÂNIA CULTURAL

0

Ne mândrim cu numele lui, este o monedă forte a orgoliului artistic românesc care a atins celebritatea la nivel mondial.

Olteanul de geniu care a imaginat în metal sau piatră sentimente, ipostaze sau filozofii precum Cuminţenia pământului, Pasărea măiestră, Zbor, Sărutul, Masa tăcerii sau Coloana infinitului…ne-a lăsat o moştenire fabuloasă pe care, incredibil, nu o protejăm şi nici nu o promovăm la adevărata sa valoare.

Vineri, 19 februarie, la 140 de ani de la naştere, Radio România Cultural îi dedică o zi întreagă lui Constantin Brâncuşi. Sub genericul AVATAR BRÂNCUŞI, programele Radio România Cultural vor recompune, în cheie modernă, portretul unui geniu.

avatar brancusi

Trimisul special al Radio România Cultural la Hobiţa şi Târgu Jiu, Corina Negrea, va inventaria starea actuală a operelor brâncuşiene şi îi va aduce în direct pe responsabilii patrimoniului moştenit de la marele artist. De asemenea, prin transmisiuni directe de la Hobiţa, Radio România Cultural va aminti autorităţilor şi turiştilor ca locul în care s-a născut Constantin Brâncuşi a fost uitat.

Geniul Brâncuşi – de la neglijenţă naţională la recunoaştere internaţională. Aceasta este tema abordată de Diana Joicaliuc şi Dan Vasiliu în matinalul Espresso. Invitaţii dimineţii vor fi reprezentanţi ai Centrului Georges Pompidou Paris şi ai Unesco pentru a vorbi despre o moştenire pe care statul român nu ştie sau nu poate să o protejeze.

Ce muzică asculta Constantin Brâncuşi? O întrebare la care va răspunde Maria Balabaş în Dimineaţa crossover. Dincolo de industria muzicală se află felul nostru personal de a reacţiona la muzică, iar sensibilitatea lui Brâncuşi încă se poate simţi prin felul in care îsi alegea muzica de care se înconjura. Vom asculta împreună, datorită înregistrărilor istorice, sunetul specific vieţii lui Brâncuşi.

Ioana Bâldea Constantinescu va aborda, în emisiunea Oraşul vorbeşte, tema demistificării şi demitizării, pentru o mai bună întelegere a lui Brâncuşi. Artistul va fi prezentat şi în cheie ludică, prin intermediul Asociaţiei Minitremu, care lucrează sculpturi – jucărie pentru copii după operele lui Constantin Brâncuşi.

Ştiinţa în cuvinte potrivite se va ocupa de tehnicile optoelectronice de restaurare, conservare şi monitorizare a Ansamblului „Monumentul Eroilor” de la Târgu Jiu.  Claudia Laszlo şi Dan Manolache vor intra în dialog cu reprezentanţii Institutului Naţional pentru Optoelectronică şi cu directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Oaza de muzică, realizată de Sorina Goia, îl prezintă pe Brâncuşi … contrabasistul! Da, marele sculptor cânta şi pe strune de instrument, nu doar pe fibre din piatră. Portretul muzicianului amator va fi creionat de muzicologul Viorel Cosma, care va aminti şi de întâlnirea dintre George Enescu şi Brâncuşi la Paris, în 1947.

GPS-ul Cultural va poposi în cateva dintre muzeele din România unde pot fi văzute lucrări ale lui Constantin Brâncuşi, două dintre acestea fiind Muzeul Național de Artă al României şi Muzeul de Artă din Craiova. Tot la GPS Cultural, Dana Pitrop şi invitaţii săi vor vorbi despre Săptămâna Brâncuși în social media.

Timpul prezent propune o dezbatere despre Brâncuşi în 3D, mai précis despre Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, care se va înfiinţa la Târgu-Jiu şi care va reuni, sub formă de imagini 3D, toate lucrările sculptorului. Invitatul Adelei Greceanu şi al lui Matei Martin este Dragoş Neamu, consilierul Ministrului Culturii pentru Muzee şi Industrii Culturale şi Creative, care a fost recent la Târgu-Jiu şi a discutat cu autorităţile locale în vederea demarării procesului de realizare a acestui muzeu.

Aceasta (nu) este artă, emisiunea semnată de Daria Ghiu va lăsa deoparte limbajul greu, de lemn şi cuvintele mari. Alături de istorici de artă şi artişti, programul va analiza mitul Brâncuşi, aşa cum este el alimentat de diferite tipuri de discursuri contemporane. De asemenea, emisiunea va încerca să înţeleagă ce poate face România cu moştenirea culturală a lui Constantin Brâncuşi, cea prezentă în muzee publice ori în spaţiul public din Târgu Jiu.

Şi Teatrul Naţional Radiofonic îi dedică lui Constantin Brâncuşi Biografiile, memorii de vineri, 19 februarie. Publicul Radio România Cultural va putea asculta Infinitul Brâncuşi, după un scenariu de Valeriu Butulescu, avându-l ca protagonist pe Ştefan Iordache. Adaptarea radiofonică şi regia artistică sunt semnate de Mihai Lungeanu.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.