Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelierul de Responsabilitate Socială îşi anunţă premianţii

0

Orange în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) anunţă încheierea proiectului-pilot Atelierul de Responsabilitate Socială.

Elevii din Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Colegiul Naţional George Coşbuc şi Liceul Miguel de Cervantes au participat în perioada 20-30 noiembrie la un proiect pilot, ce a constat în două ateliere pe tema responsabilităţii sociale şi două concursuri: primul de reciclat hârtie, plastic şi telefoane mobile ieşite din uz şi al doilea de propuneri pentru un produs responsabil.

În cadrul festivităţii de premiere de vineri, 14 decembrie, Orange şi ARC au premiat elevii şi profesorii pentru implicarea lor activă şi cunoştinţele pe care le-au dobândit şi au anunţat câştigătorii celor două concursuri.

Liceul Miguel de Cervantes a fost câştigătorul cel mare al primului concurs, cel de reciclat hârtie, plastic şi telefoane mobile ieşite din uz. Liceele au avut la dispoziţie 2 săptămâni, timp în care elevii au strâns 860 kg de hârtie, 24 kg de plastic şi peste 180 de telefoane mobile şi baterii. Dintre acestea, Cervantes a colectat cea mai mare cantitate de hârtie (640 kg), plastic (15 kg) şi telefoane (86 de bucăţi), câştigând marele premiu în valoare de 700 de euro.

Pentru cel de-al doilea concurs elevii au trimis propuneri pentru un produs responsabil. 12 echipe formate din câte doi elevi au venit cu o mulţime de idei creative şi inovatoare. Premiul cel mare a fost adjudecat de către echipa din Colegiul Naţional George Coşbuc, formată din Elena Ionescu şi Alexandra Hermelina pentru proiectul EcoLearning. Cele două eleve ar dori să deschidă o editură ecologică, care să ofere manuale noi, pe hârtie reciclată, celor care vin şi dau spre reciclat manuale vechi.

Alte două proiecte au atras atenţia publicului: geanta eco-friendly şi multifuncţională, ce se poate transforma într-o pelerină de ploaie sau jachetă, şi biblioteca virtuală EduOrange, unde elevii pot regăsi în format electronic toate manualele şi culegerile necesare pentru anul şcolar.

În ambele competiţii, elevii au fost sprijiniţi de trei bloggeri: Roxana Bursuc, Oana Brătila şi Ariel Constantinof, ce au devenit ambasadori ai programului şi mentori.

Ariel (www.arielu.ro) a ales Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Oana Brătilă, (www.obratila.ro) a susţinut Colegiul George Coşbuc, iar Roxana Bursuc  (www.roxanabursuc.com) i-a încurajat pe cei din Liceul Miguel de Cervantes să strângă o cantitate mare de materiale de reciclat.

„Am implementat acest proiect-pilot pentru a testa interesul elevilor faţă de subiecte de responsabilitate socială şi care este gradul lor de implicare în astfel de proiecte. Rezultatele sunt încurajatoare, elevii fiind foarte activi atât în timpul atelierelor, cât şi în cele două concursuri. Sperăm ca anul următor să introducem „Atelierul de responsabilitate socială” în cât mai multe licee.” a declarat Alina Stan, CSR Officer Orange România.

„Ne-am dorit ca prin acest proiect să aducem tinerii mai aproape de teme precum responsabilitatea personală şi a companiilor faţă de comunităţile în care trăiesc. În felul acesta vrem ca în viitor să contribuim la formarea unor comunităţi bazate pe respect şi implicare. Tinerii care ne-au fost alături în proiect ne-au arătat că ţelul nostru este realizabil, daca ne acordăm timpul de a da o direcţie energiei şi interesului lor. Ne dorim ca împreună cu Orange să continuăm acest proiect, pentru a ajuta cât mai mulţi tineri să devină adulţi responsabili, atenţi la nevoile celor din jurul lor şi a comunităţilor din care vor face parte.” Ioana Szatmari, coordonator program CSR, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.