Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociaţia Recolamp a colectat 520 de tone de deşeuri de echipamente de iluminat în 2012

0

Asociaţia Recolamp, organizaţia non-profit fondată de General Electric, Osram România şi Philips România, a colectat şi reciclat în 2012 – 520 de tone de deşeuri de echipamente de iluminat, înregistrând o creştere de peste 350% a cantităţii de deşeuri gestionată, în comparaţie cu rezultatele din 2011.

 

În 2012, Recolamp a reprezentat 145 de producători români care respectă legislaţia de mediu prin transferul obligaţiilor legale de gestiune a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice către Asociaţie. În numele lor, organizaţia a operat propriul sistem naţional de colectare, reuşind astfel să asigure reciclarea a peste 520 de tone de becuri şi corpuri de iluminat.

Respectând prevederile legale conţinute de HG 1037/2010, Recolamp atinge ţinta de reciclare de 40%. Am început această ”călătorie” în 2007 iar cei 5 ani de investiţii şi continuă dezvoltare, au creat premisele ca azi să ne putem îndeplini obligaţiile. Strategia noastră în 2012 a constat în creşterea colectării atât pentru corpuri de iluminat, cât şi pentru surse. Partenerii noştri colectori sunt mai motivaţi să identifice deşeurile de corpuri, datorită faptului că acestea au valoare economică.

În paralel, am continuat să investim pentru a colecta din ce în ce mai mari cantităţi de lămpi – deşeuri cu valoare economică negativă. În ceea ce priveşte acest tip de produse, colectarea se realizează mult mai anevoiois, este încă nevoie să dezvoltăm infrastructura, consumatorii finali trebuie să fie informaţi cu privire la necesitatea gestiunii speciale a acestui tip de deşeu periculos” a declarat Béla Kovács, Director General Recolamp. 

Principalele activităţi ale Asociaţiei în 2012, s-au concentrat pe dezvoltarea şi implementarea proiectelor menite să genereze creşterea cantităţilor colectate. Principalele arii de interes au fost: activarea locaţiilor care au un protocol de colaborare cu Recolamp pentru ridicarea gratuită a deşeurilor de surse de lumină, în sensul determinării lor să colecteze selectiv si să predea deşeurile generate şi identificarea de noi generatori relevanţi.

Tipuri de surse

Am încercat să fim în contact permanent cu generatorii de deşeuri. I-am sunat, i-am vizitat, am desfăşurat campanii în cadrul cărora am oferit prin tragere la sorţi premii „verzi” – biciclete, celor care au folosit sistemul nostru naţional de colectare şi ne-au predat deşeurile de becuri şi neoane pe care le generează.

Proiectul „Ziua verde în organizaţia ta” pe care l-am implementat în parteneriat cu Asociaţia Ecotic şi cu sprijinul Ministerului Mediului şi al Gărzii de Mediu, reprezintă exemplul perfect pentru modul în care am încercat să comunicăm integrat şi accesând toate canalele de comunicare disponibile despre faptul că este uşor şi gratuit să gestionezi corect deşeurile de surse de lumină prin parteneriatul cu Recolamp” a declarat Roxana Şunică, Director Marketing al Asociaţiei.

În ceea ce priveşte rezultatele financiare ale Recolamp, cifrele finale vor fi comunicate la finele anului fiscal şi după realizarea auditului financiar de către o companie de audit recunoscută. Până atunci, rezultatele de azi arată că în 2012, Recolamp a avut un venit de 6.120.208 Lei, reprezentat de aplicarea Timbrului Verde în valoare de 0,9 Lei (plus TVA) celor 6.800.231 unităţi de echipamente de iluminat puse pe piaţa din România de către participanţii Recolamp în 2012. În comparaţie cu 2011, piaţa de iluminat s-a menţinut la acelaşi nivel.

Administrând bugete similare celor din 2011, a trebuit să colectăm mult mai mult. Economiile vin şi în mod natural datorită faptului că investiţiile importante în infrastructură, producerea şi amplasarea de containere de colectare şi campaniile de comunicare s-au realizat deja în anii anteriori. Dar, de asemenea, ne-am concentrat pe optimizarea costurilor directe şi indirecte, alegerea cu atenţie a proiectelor pe care să le implementăm, creşterea randamentului investiţiei realizate în dezvoltarea reţelei de colectare constând în peste 8.500 de locaţii. În acest moment, 37% din aceste companii ne-au predat cel puţin o dată deşeuri, astfel că mai este suficient loc de îmbunătăţire a rezultatelor în ceea ce priveşte colectarea surselor de iluminat în anii următori” a adăugat Kovács.

 

Orice companie din România poate accesa în mod gratuit sistemul dezvoltat de Recolamp. Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul Asociaţiei– www.recolamp.ro sau apelând numărul cu acces gratuit: 0800.888.666 pentru a solicita propriile containere de colectare şi ridicarea deşeurilor.

 

“Şi nu în ultimul rând, în 2012 am încheiat cu succes primul proiect al unei asociaţii colective din România care a beneficiat de fonduri europene. Sub sloganul: „Două ţări, un scop, succes comun!”, Recolamp România şi  Electro-Coord Ungaria au implementat programul:„Reducerea poluării cu substanţe toxice prin îmbunătăţirea managementului deşeurilor de surse de lumină în judeţele de la graniţa dintre Ungaria şi România”. Datorită acestei finanţări, cele 4 judeţe aflate la graniţa României cu Ungaria au beneficiat de investiţii importante în infrastructura de colectare, containere, campanii de informare. De asemenea, o fabrica a fost construită în Ungaria, pentru a asigura reciclarea deşeurilor colectate din zona de proiect” a menţionat Directorul de Marketing.

În 2013 pornim de la capăt. Din nou trebuie să atingem ţinta de reciclare de 40% în timp ce optimizăm bugete şi creştem ponderea cantităţii de deşeuri de surse de iluminat care sunt reciclate. Factorii de succes în acest an sunt: o foarte bună planificare, cooperarea perfectă cu autorităţile de mediu şi generatorii de deşeuri, parteneriate solide cu colectorii, reciclatorii şi toţi actorii relevanţi care activează pe această piaţă” a concluzionat Directorul General al Recolamp.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.