Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația Incubatorul Social marchează doi ani de activitate și peste 180 de tineri din orfelinate în programul de inserție socială

0

Asociația Incubatorul Social aniversează doi ani de eforturi pentru integrarea socio-economică a tinerilor care trebuie să părăsească centrele de plasament și, cu ocazia aniversării, anunță lansarea campaniei de direct debit. Pe lângă redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, oricine poate ajuta tinerii instituționalizați printr-o donație lunară către programele asociației, prin direct debit.

Asociatia The Social Incubator sarbatoreste 2 ani si zeci de tineri cu loc de munca (1)

În România, doar 1 din 40 de tineri care părăsesc centrele de plasament ajunge să se angajeze legal. Motivele sunt multiple: cei mai mulți dintre tineri nu au o calificare sau o educație consolidată, nici abilități sociale dezvoltate, în codițiile unei piețe a muncii competitive și ale lipsei încrederii din partea angajatorilor.

32 de tineri au acum un job, iar alți 170 se pregătesc pentru piața muncii

La doi ani de la lansare, principalul program derulat de asociația Incubatorul Social, „Un viitor normal pentru tinerii orfani”, a ajutat peste 200 de tineri instituționalizați. Ei beneficiază de consiliere vocațională și psihologică, participă la ateliere de dezvoltare personală și urmează cursuri și stagii de pregătire profesională. Fiecare dintre adolescenții implicați în programul Incubatorul Social este ajutat să își găsească un loc de muncă după finalizarea perioadei de pregătire educațională și profesională. Până acum, 32 tineri care au părăsit orfelinatul și-au găsit un job cu ajutorul specialiștilor și voluntarilor Incubator Social.

Pe lângă programul principal, asociația a lansat și 4 întreprinderi sociale – un atelier de croitorie și unul de tâmplărie, un atelier de reciclare și o școală de training. Toate veniturile obținute se îndreaptă exclusiv către programul de integrare socială a tinerilor instituționalizați. În plus, atelierul de croitorie a permis și inițierea în meseria de croitor pentru 18 dintre tinerii asociației.
Pe lângă rata scăzută a tinerilor din centre de plasament care reușesc să își găsească un loc de muncă, România ocupă primul loc între țările UE la numărul de victime ale traficului de persoane, 2 din 5 dintre acestea fiind fete sub 18 ani. La vârsta majoratului tinerii sunt obligați să părăsească orfelinatele și să își găsească o locuință și un loc de muncă, mulți dintre aceștia ajungând victimele ale traficanților.

”Ultimii doi ani au reprezentat un drum greu, însă plin de satisfacții. Raluca P. (19 ani), unul dintre tinerii pe care i-am mentorat, a găsit un loc de muncă cu ajutorul nostru și acum se ocupă de comunicare și organizare de evenimente. Alex C. (19 ani) este un alt exemplu cu care ne mândrim: dupa ce a promovat examenul de bacalaureat în urma meditațiilor oferite de voluntarii noștri la limba română, a intrat la Politehnică cu o bursă de merit. Pe lângă mulțumirea tinerilor, primim reacții pozitive și din partea angajatorilor, care ne solicită să le recomandăm și alți copii implicați în programele noastre”, povestește Ionuț Pascu, președintele Asociației The Social Incubator.

În primii doi ani de activitate, programele asociației Incubatorul Social au vizat zona București – Ilfov, urmând ca, de anul acesta, să extindă inițiativele la nivel național.

Despre Asociația The Social Incubator

Asociația The Social Incubator este o organizație non-profit lansată în 2014 de către un grup de profesioniști și prieteni care și-au dorit să creeze o platformă pentru inițiativele cu impact social semnificativ în viața persoanelor aflate în dificultate, fie că este vorba despre tineri din centre de plasament, vârstnici, femei în situații de risc sau alte categorii marginalizate economic sau social.

Misiunea organizației este integrarea socio-profesională a persoanelor aflate în dificultate prin ateliere de instruire și soluții de antreprenoriat inovative.

Inițiativele organizației respectă patru principii directoare: impactul social trebuie să fie direct, sustenabil, scalabil la nivel național și obținut prin soluții noi, creative.
Pentru mai multe detalii:
www.asociatiasocialincubator.org
www.facebook.com/asociatiasocialincubator

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.