Ashoka şi Enel aduc în România patru soluții inovatoare care au avut rezultate eficiente în combaterea sărăciei energetice din Europa

0

În România se estimează că aproape 20% din cetățeni trăiesc în sărăcie energetică, în timp ce aproximativ 460.000 dintre gospodării nu au acces formal la energie.

  • În Europa există între 50 și 125 de milioane de oameni care se luptă zilnic pentru a-și asigura confortul termic și alimentarea cu energie electrică a locuinței la un preț accesibil.

  • 4 inovatori sociali europeni și-au prezintat soluțiile de optimizare energetică de la aplicații web la sisteme de închiriere și consiliere bugetară unui public român dornic să le adapteze pentru a democratiza accesul la energie.

București, 22 iunie 2018. Ashoka România și Enel România au organizat evenimentul Social Innovation to Tackle Fuel Poverty: What Works in Romania? unde fondatorii a patru inovații sociale de combatere a sărăciei energetice din Marea Britanie, Belgia, Germania și Spania și-au prezentat soluțiile.

În Europa Ashoka face pionierat de aproape trei ani cu o abordare inedită a sărăciei energetice – lipsa accesului la forme moderne de energie sau inabilitatea asigurării unui nivel minim de confort termic în gospodărie la costuri acceptabile. Împreună cu Fundația Schneider Electric si Enel (din 2017) am co-creat o competiție pan-europeană de soluții în acest domeniu: Social Innovation to Tackle Fuel Poverty. Ne bucurăm că putem aduce în România câțiva din câștigătorii edițiilor precedente pentru a construi și aici o comunitate dispusă să încerce diferite abordări la firul ierbii pentru a combate această problemă extrem de relevantă pentru țara noastră”, Corina Murafa, Director Executiv Ashoka România.

Sunt asistent social și lucrez pentru ameliorarea sărăciei energetice de 6 ani. Am început prin dialog social și advocacy, dar una din problemele pentru care nu puteam găsi o soluție era faptul că oamenii foloseau aparate electrocasnice vechi cu un consum ridicat de energie. Este un cerc vicios, acești oameni se adâncesc în datorii pentru că nu își pot plăti factura la energie și nu își pot schimba electronicele pentru că au deja datorii. Dar nu puteam să le oferim pur și simplu banii, așa că am găsit o soluție astfel încât să rezolvăm problema de la sursă: am început să le închiriem oamenilor electrocasnise eficiente din punct de vedere energetic”, a povestit vineri Stefan Goemaere, inițiatorul sistemului belgian Samenlevingsopbouw.

Care sunt cele patru soluții?

  1. Samenlevingsopbouw (Belgia) este un sistem de închiriere și achiziție în rate, în condiții speciale de finanțare, de aparatură electrocasnică având o clasă energetică superioară, deci capabilă să genereze economii de energie. Această soluție inovatoare oferă acces la aparatură electrocasnică eficientă oamenilor care în mod normal nu își pot permite astfel de dispozitive.

  2. Organizația ECODES (Spania) derulează proiectul “Nicio casă fără energie”, care oferă o soluție tehnologică la problema sărăciei energetice. Cu ajutorul unui chestionar sunt adunate date despre starea familiei și a locuinței și date cu privire la contractele de utilități de la persoanele vulnerabile. Pe baza lor, aplicația oferă un raport cu sfaturi pentru reducerea consumului de energie.

  3. Renania de Nord – Westfalia Împotriva Sărăciei Energetice este un proiect al Verbraucherzentrale NRW (Germania), care oferă gratuit consiliere bugetară, juridică și consiliere cu privire la modalități de scădere a consumului de energie pentru gospodăriile afectate de sărăcie energetică. Inițiativa urmărește să prevină deconectările și să asigure acces permanent la energie pentru gospodăriile afectate.

  4. Plymouth Energy Community (Marea Britanie) ajută localnicii și organizațiile locale să transforme felul în care ei cumpără, folosesc și produc energie în oraș. Activitatea PEC se concentrează pe trei obiective majore: reducerea facturilor la energie și a sărăciei energetice, îmbunătățirea eficienței energetice și generarea unui flux de energie verde locală către oraș.

Despre Ashoka România și Enel

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 5 ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Partenerii de lansare ai Ashoka România sunt Fundația Româno-Americană și Enel România.

Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe cinci continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 72 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel este cea mai mare companie integrată de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.

Prezent pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți din trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Enel continuă dezvoltarea unui program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt importanți furnizori de energie în România, având în ofertă atât energie electrică și gaze natural, cât şi servicii cu valoare adăugată (precum servicii de asistenţă, produse de iluminat, etc).

Despre autor

avatar

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 7 organizații neguvernamentale din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să acționeze în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Ashoka România este susținută de Romanian-American Foundation, partener de lansare. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Ashoka.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.