Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Ajută-ne să îl trimitem pe Moș Crăciun la copiii care își petrec sărbătorile în spitale!”

0

Apel al Societății Române de Pediatrie: „Ajută-ne să îl trimitem pe Moș Crăciun la copiii care își petrec sărbătorile în spitale!” 

În pragul sărbătorilor de iarnă, Societatea Română de Pediatrie inițiază în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria” o acțiune menită să atragă atenția asupra numărului mare de copii și familii care nu-și vor putea petrece Crăciunul în jurul bradului, ci în salonul de spital. Din păcate, Societatea Română de Pediatrie semnalează că unele dintre bolile care cauzează spitalizarea celor mici ar putea fi prevenite prin metode simple, evitându-se astfel suferința copiilor și a familiilor acestora.

Specialiștii pediatri menționează că una dintre cele mai frecvente boli la copii, în sezonul rece, este infecția cu rotavirus, care duce la spitalizare timp de 6 zile în medie, sub tratament cu perfuzii.2 Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 36% din internările pentru boli diareice la copiii de până în 5 ani sunt cauzate de infecția cu rotavirus,[2] iar perioada de internare este mai mare decât la alte boli diareice. Și totuși, infecția cu rotavirus la copii poate fi prevenită prin vaccinare.

Pentru a fi alături de copiii nevoiți să își petreacă sărbătorile în pătuțul de spital și nu în jurul bradului de Crăciun, Societatea Română de Pediatrie lansează un apel de implicare.  Pentru 10 share-uri la apelul de pe acest link, SRPED va dărui câte un ursuleț de pluș unui copil internat de sărbători în spitalele din București.

Acțiunea va avea loc pe 21 decembrie, cu Spitalul Clinic pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, primul spital pediatric din țară[3], unde circa 250 de copii sunt spitalizați în perioada sărbătorilor de Crăciun. Prin distribuirea mesajului, Societatea Română de Pediatrie urmărește de asemenea să informeze părinții asupra pericolelor cauzate de rotavirus, o boală prevenibilă prin vaccinare, pentru a împiedica alți copii să ajungă în spital din cauza acestei boli.

Până pe 21 decembrie, pe pagina de Facebook a campaniei  www.facebook.com/protejamcopilariasi pe website-ul campaniei http://www.protejamcopilaria.ro/home/ajuta-un-copil-cu-rotavirus/, părinții pot ajuta Societatea Română de Pediatrie să aducă un zâmbet micuților internați și familiilor acestora și să le fie alături printr-un gest simbolic.

Totodată, SRPED avertizează că în lunile friguroase de iarnă, incidența rotavirusului crește semnificativ[4], deoarece temperaturile scăzute favorizează supraviețuirea și răspândirea acestui virus în mediul înconjurător[5]. Rotavirusul este o boală extrem de contagioasă, care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Această boală se tratează doar în spital și în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicații severe. Conform OMS, copiii sub 5 ani, dar în special cei cu vârsta între 6 luni și 2 ani sunt cei mai vulnerabili la această boală, care face peste 500.000 de victime în rândul copiilor, în fiecare an.1 Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva rotavirusului.

Află mai multe despre rotavirus pe http://www.protejamcopilaria.ro/rotavirus/ și urmărind campania „Să protejăm împreună copilăria” a Societății Române de Pediatrie. În cadrul site-ului, părinții au la dispoziție o secțiune de întrebari, unde vor primi răspuns din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie (intreaba@protejamcopilaria.ro).

—–

Despre campania “Să protejăm împreună copilăria

Campania a fost lansată de Societatea Română de Pediatrie în iunie 2012, cu sprijinul GSK România. În cadrul acesteia, a fost dezvoltată prima platformă online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informații și pot primi sfaturi direct de la medicii specialiști.

În iunie 2012, în cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid cu Recomandări de vaccinare în pediatrie din România”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziția medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, în demersul de educare şi informare cât mai corectă a părinților cu privire la aspectele esențiale ale îngrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esențiali ai protecției copilului, alături de nutriție și evitarea micilor accidente.

Campania vine pe fondul unor realități dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din UE la copiii de până în 5 ani[6]. Mai mult decât atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morți la 1000 de nou-născuți), aproape dublă față de media europeană.[7]

Află mai multe despre rotavirus pe http://www.protejamcopilaria.ro/rotavirus/ și urmărind campania „Să protejăm împreună copilăria” a Societății Române de Pediatrie. În cadrul site-ului, părinții au la dispoziție o secțiune de întrebari, unde vor primi răspuns din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie (intreaba@protejamcopilaria.ro).

—-

Despre Societatea Română de Pediatrie

Societatea Română de Pediatrie a fost inițial înființată în 1926, având ca publicație Revista Română de Pediatrie. Până în 2001, când și-a dobândit personalitatea juridică, a funcționat în cadrul Asociației Medicale Române. Scopul Societății este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialiștii din domeniul pediatriei și pentru alți specialiști ale căror preocupări au legătură cu pediatria, în vederea ridicării nivelului profesional și științific al școlii românești de pediatrie și îmbunătățirii continue a asistenței pediatrice. Societatea Română de Pediatrie doreşte să realizeze o legătură strânsă între toţi cei care se ocupă de creşterea, îngrijirea şi starea de sănătate fizică şi mentală a copiilor.[1] Seasonality of rotavirus disease in the tropics: a systematic review and meta-analysia, Karen Levy, Alan E Hubbard3 and Joseph NS Eisenberg2, Accepted November 4, 2008, Oxford Journals

[2] http://www.who.int/nuvi/rotavirus/en/ ultima accesare în data de 11.12.2012

[4] Seasonality of rotavirus disease in the tropics: a systematic review and meta-analysia, Karen Levy, Alan E Hubbard3 and Joseph NS Eisenberg2, Accepted November 4, 2008, Oxford Journals

[6] WHO Report 2011, pag 24

[7] Eurostat, ultima actualizare 25.04.2012

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.