Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ANOSR susține interzicerea majorării taxelor percepute de universități

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține Proiectul de lege BP167/2020 ce prevede interzicerea majorării tuturor taxelor universitare pe perioada stării de urgență și pe durata anilor universitari 2019-2020 și 2020-2021. De asemenea, îndeamnă decidenții din sfera educațională să sprijine adoptarea de urgență a acestui proiect. Considerăm că în condițiile actuale este imperios necesar ca universitățile să demonstreze un management universitar eficient fără a pune pe umerii studenților cheltuielile suplimentare.

Riscul de răspândire a Noului Coronavirus SARS-Cov-2 a determinat pierderi majore pe plan mondial, însă observăm că fiecare stat ia măsuri cât mai consecvente pentru a limita răspândirea virusului. Totodată, măsurile de limitare a răspândirii virusului, testare și tratare a pacienților, vor avea consecințe grave asupra economiei și bunăstării financiare individuale. Conform Raportului OECD privind efectele Coronavirusului, răspândirea virusului pe o scară largă poate determina reducerea creșterii economiei globale până la 1.5%, la jumătatea valorii preconizate înainte de izbucnirea virusului, cu repercusiuni la nivel mondial.   

Criza economică din urma pandemiei va afecta situația financiară a studenților și familiilor acestora. Cel mai probabil, studenții nu vor avea posibilitatea nici de a achita taxele actuale, cu atât mai mult, taxe majorate. Aceste circumstanțe vor cere măsuri speciale de sprijin financiar, atât din partea Guvernului cât și din partea universităților. 

Învățământul superior este o responsabilitate publică și în același timp, este guvernat de valori europene precum echitatea socială. Este inacceptabil ca universitățile să recurgă la majorarea oricăror tipuri de taxe în criza actuală. 

Cu toate acestea, există universități care au recurs la majorarea taxelor în acest context nefavorabil. ANOSR a susținut astfel solicitarea reprezentanților studenților Facultății de Drept din Universitatea din București de respingere a propunerii de creștere a taxelor de școlarizare. Deși prima propunere a fost respinsă în Senat, cea de-a doua, ce presupune indexarea taxelor de școlarizare cu rata inflației a fost acceptată. Poziția integrală poate fi consultată la acest link.

În aceste condiții, susținem inițiativa legislativă BP167/2020 ce prevede modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 prin interzicerea majorării și indexării cu rata de inflației a tuturor taxelor percepute de universități pe timpul stării de urgență și pe durata anilor universitari 2019-2020 și 2020-2021. Facem apel către decidenții instituționali susțină această inițiativă legislativă pentru a fi adoptată de urgență.

Astfel de măsuri pot fi considerate o plasă de siguranță pentru viitoarele generații de studenți. Decidenții nu ar trebui să uite că România este încă la coada clasamentelor europene privind rata de persoane absolvente de studii universitare, iar o plafonare a taxelor în următoarea perioada ar încuraja cetățenii să urmeze studii superioare cu scopul de a obține noi calificări pentru a-și căuta un loc de muncă mai bine plătit. Sunt convins că în universități se pot găsi strategii financiare alternative, fără să împovăreze studenții cu taxe mai mari, pentru a face față unui eventual declin financiar.” – a declarat Petrișor-Laurențiu Țucă, președintele ANOSR


Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 20 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.***

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 29 de universități, atingând un număr de 106 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.