Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Analiza naţională a stadiului colectării separate şi a valorificării deşeurilor în marile aglomerări urbane

0

IPP impreună cu fundația TERRA Mileniul III si Liga Habitat dau astăzi publicităţii principalele concluzii ale Analizei naţionale a stadiului colectării separate şi a valorificării deşeurilor în marile aglomerări urbane şi anunţă demararea campaniei de conștientizare publică asupra importanței colectării selective și valorificării deșeurilor

La peste 1 an de la adoptarea noii lei a salubrității și cu 5 ani înaintea finalizării etapei (2020) până la care ne-am angajat să atingem o țintă de 50%, de la 5% în prezent, de valorificare a deșeurilor colectate separat, în România nu există o politică națională și o infrastructură menită să determine o eficientă colectare a deșeurilor de la apartamentele blocurilor mari din aglomerările urbane.

Conform celor mai recente informaţii oficiale (la nivelul anului 2014) comunicate IPP de către autoritățile dintr-un eșantion de 103 municipii din țară, gradul de acoperire cu serviciu de salubrizare în municipiile mari atinge numai 85%, ceea ce constituie un motiv serios de îngrijorare cunoscând fiind faptul că în municipii se generează cea mai mare cantitate de deșeuri, aici fiind cel mai redus cost de preluare/transport deșeuri pentru operator.

La nivelul anului 2014, în mediul urban, rata de colectare separată a deşeurilor nu a înregistrat nicio evoluţie, media fiind chiar în scădere faţă de anii trecuți în condițiile unui trend de scădere a cuantumului tarifului pentru acest serviciu (când așteptarea era să crească având în vedere noile responsabilitpți de colectare separată solicitate operatorilor de salubritate). În ceea ce priveşte tipurile de deşeuri colectare separat, ponderea cea mai mare o au, conform datelor oficiale comunicate, în baza legii accesului la informații de interes public, de un eșantion de 103 municipii, deşeurile din sticlă, urmate fiind de cele din hârtie şi apoi plastic. La nivelul anului 2014, pe baza acelorași date oficiale comunicate, primele municipii, în ordinea ponderii deșeurilor reciclabile colectate separat din total deșeuri, sunt, în ordine: Roman (75%), Târgu Mureş (34%), Câmpia Turzii (19%).

Serviciul de salubrizare din cvasi-majoritatea municipiilor mari din România se prestează pe bază de tarif încasat de operator, din eşantionul cuprins în cercetare (103 municipii), analiza noastră identificând doar 16 municipii unde se încasează taxă de salubritate (ex: Galaţi 56 lei/an, Sfântu Gheorghe 40 lei/lună persoane fizice şi 150 lei/ lună persoane jurdice, Reghin 46 lei etc.). La nivelul anului 2014 în municipiile mari din România, costurile fluctuază de la 3,22 lei/lună/locuitor – cel mai mic tarif la Arad până la 12 lei/lună/locuitor la Sibiu– unul dintre cele mai mari tarife. Interesant este sistemul implementat în Piatra Neamţ care, potrivit informaţiilor furnizare încasează două tipuri de tarife astfel: 3,67 deşeuri selectare separat şi 8,44 lei persoană pentru deşeurile neselectate, un asemenea studiu de caz fiind necesar a fi promovat la nivel național pentru impulsionarea celorlalte autorități locale cu răspundere în domeniu.

Tariful mediu la nivel naţional în anul 2014 a fost de 5,8 lei/pers. față de 6,4 lei/pers înregistrate în anii trecuți 2013 și 2012 respectiv în continuă scădere faţă de 2011 (6,99 lei!). Comparând cele două modalităţi de plată din sistem se poate constata o tendinţă de creştere a cuatumului taxei prin comparaţie cu cel al tarifului.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante concluzii ale celei mai recente analize a Institutul pentru Politici Publice (IPP) realizată alături de Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat (pentru chestionarea cetățenilor prin intermediul asociațiilor de proprietari) şi Terra Mileniul III, analiză dată astăzi publicităţii, într-o conferinţă de presă. Analiza naţională a stadiului colectării separate şi a valorificării deşeurilor în marile aglomerări urbane (analiză integrală este ataşată) a folosit instrumente de cercetare cantitative şi calitative, menite să evalueze principalele provocări în atingerea, la nivel urban, în comunitățile cu aglomerări de blocuri mari, a ţintelor de valorificare a deşeurilor prin colectare separată, cât mai aproape de sursă (în apartamente, la scară, la nivelulul blocului).

Analiza realizată prin proiectului “Dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin colectarea selectivă eficientă a deșeurilor”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, a cuprins în eşantionul său toate cele 103 municipii din România şi prezintă informaţii în premieră despre: gradul de acoperire cu servicii de salubrizare, modul de gestiune a serviciului (concensionat sau prin regie proprie), nivelul tarifului de salubritate, număr de fracţii în care are loc colectarea deşurilor dar şi informaţii importante despre cantitatea totală de deşeuri municipale colectate precum şi ponderea deşeurilor colectate separat şi apoi valorificate.

Cu o abordare complexă care urmăreşte să implice în dezbaterea publică principalele segmente afectate de noul mod de organizare a managementului selectiv al deşeurilor reciclabile în mediul urban prevăzut în noua legislație în domeniu, organizaţiile partenere demarează cu această ocazie şi campania

ORAŞUL TĂU – RESPONSABIL ÎN RECICLAREA ŞI VALORIFICAREA GUNOIULUI.

Campania se va derula printr-o serie de evenimente publice dupa următorul calendar: Bucureşti – 31 august, Constanţa 3 septembrie, Buzău 24 septembrie, Sfântu Gheorghe – 22 octombrie şi Cluj Napoca – 23 octombrie şi constă în derularea următoarelor activități:
· consultări publice cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi a cetăţenilor;

· conferinţe de presă pentru informarea media şi a reprezentanţiilor autorităţilor locale privind scopul şi obiectivele proiectului, prilej cu care IPP va supune atenției analize actualizate privind stadiul și provocările actuale din eforturile de colectare și valorificare deșeuri la nivel național;

· sesiuni de formare privind modalităţi practice prin care societatea civilă poate monitoriza modul în care administraţia locală îşi respectă atribuţiile în domeniul managementul deșeurilor

Cele trei organizaţii neguvernamentale, iniţiatoare ale acestui demers, urmăresc să responsabilizeze cetăţenii pentru a se implica activ în colectarea deşeurilor, experienţa internaţională în domeniu arătând că o colectare selectivă eficientă se face cât mai aproape de sursa de generare. Infrastructura specifică mediului urban comportă un efort conjugat din partea cetăţenilor, structurilor active ale societăţii civile respectiv din partea autorităţilor publice, toate experienţele şi dificultăţile locale urmând a fi prezentate la finalul proiectului, decidenţilor naţionali în domeniu.

Dincolo de componenta de educaţie a populaţiei toate concluziile acţiunilor inteprinse vor fi structurate într-un document de amendare a actualei politici publice în domeniu, solicitând Ministerului Mediului o mai bună organizare a colectării separate a deşeurilor provenite de la populaţie, România se confruntă astfel cu riscul unui enfrigement datorită ne îndeplinirii angajamentelor asumate în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.