Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

AFCN: Precizări privind sesiunea de finanțare II din 2020

0

AFCN: Reamintim operatorilor culturali că până pe 30 martie, la ora 17.00, se mai pot înscrie propunerile de proiecte culturale în cadrul sesiunii de finanţare II/2020, organizate de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Consiliul AFCN a analizat în ce măsură desfăşurarea în condiţii normale a sesiunii a doua de finanţare poate fi afectată de evoluţia dramatică a epidemiei de COVID-19, şi de măsurile recente luate de către Guvernul şi Preşedintele României.

Decizia Consiliului este de a menţine calendarul în desfășurare și se bazează pe faptul că atât depunerea solicitărilor de finanțare, cât și procesul de evaluare se derulează integral online. Consiliul a luat în considerare, în egală măsură, nevoile concrete ale operatorilor culturali, buna funcţionare a mecanismelor de finanţare şi a administrării propriu-zise a cererilor de finanțare de către AFCN şi, nu în ultimul rând, oportunitatea şi capacitatea operatorilor culturali de a derula proiecte în aceste condiţii excepţionale.

Această decizie a fost luată în primul rând pentru a menţine predictibilitatea financiară şi operaţională atât a beneficiarilor, cât şi a finanţatorului, pentru a asigura beneficiarilor mijloacele financiare atât de necesare în această perioadă dificilă în care majoritatea finanțatorilor locali au suspendat finanțările, și pentru a evita complicaţiile administrative care s-ar genera în cazul suprapunerii peste celealte sesiuni de finanţare. Unele parteneriate sunt dificil de obţinut în această perioadă, dar e greu de crezut că situaţia se va schimba radical peste două sau patru săptămâni.

Pentru a veni în întâmpinarea operatorilor culturali cu privire la reducerea posibilității de obținere de finanțări din alte surse, Consiliul a decis adaptatarea grilei de evaluare, prin eliminarea criteriului „Contribuția la bugetul proiectului” peste procentul minim obligatoriu de 10%, prevăzut de lege – în cadrul căruia se puteau obține trei puncte – și redistribuirea punctelor către: „Concordanța dintre activități/rezultate propuse și costuri prevăzute în buget” (+1p), „Costurile incluse în buget permit obținerea rezultatelor propuse” (+1p), „Alocarea resurselor, inclusiv cele umane, este realistă, în funcție de anvergura proeictului” (+1p).

„Avem încredere că operatorii culturali vor lua în considerare acele priorităţi care sunt relevante în contextul actual şi vor evalua realist anvergura şi modalităţile de realizare a proiectelor, în raport cu condiţiile speciale în care se află societatea şi economia în acest moment.” a precizat Horea Avram în numele Consiliului AFCN.

Consiliul are în vedere formularea unor recomandări către experți privind evaluarea în sens pozitiv a proiectelor care abordează priorităţi relevante în această perioadă şi care sunt concepute în mod realist în funcţie de situaţia actuală.

Prin decizia luată Consiliul AFCN susține sesiunea de finanţare a AFCN ca demers stabil, unul dintre puţinele, din păcate, în contextul general de confuzie şi panică din România şi din Europa.

Operaționalizarea fondurilor în cel mai scurt timp este un semn de solidaritate față de scena culturală independentă din România.

Membrii Consiliului vor urmări evoluția evenimentelor și vor interveni cu propuneri concrete, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru constrângerile şi aşteptările operatorilor culturali. Echipa AFCN va acționa ca până acum, cu promptitudine și flexibilitate pentru a răspunde nevoilor de adaptare a proiectelor în funcție de noi configurări ale realității.

Este un moment dificil pentru noi toţi, ca atare va trebui să conlucrăm în mod constructiv pentru a armoniza dorinţele, nevoile şi constrângerile acestei perioade.

Consiliul AFCN

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.