Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Activitati de toamna la Fundatia Conservathion CARPATHIA

0

Raportul Agentiei pentru Investigatii de Mediu este devastator: sunt jefuite ultimele paduri ale Europei! Aproape jumatate din lemnul prelucrat in Romania a provenit in ultimii ani din taieri ilegale.

In acest context, facem inca un apel la sustinerea eforturilor pe care le-am initiat pentru conservarea Vaii Dambovitei si a muntilor inconjuratori, mai ales a Muntilor Fagaras, care au fost, in ultimul timp, tinta preferata a samsarilor de lemn.

Pe scurt, raportul EIA arata ca: ”Lemnul ultimelor paduri virgine ale Europei este taiat ilegal si distribuit apoi sub forma de biocombustibil si cherestea de catre cele mai mari lanturi de magazine ale Europei. Romania, tara est-europeana pe suprafata careia se gasesc 2/3 din ultimele paduri virgine ale Europei, ce adapostesc cele mai numeroase populatii de lupi, ursi si rasi de pe continent, este în prezent victima companiilor straine care profita de resursele ei de lemn.

Acest raport al ONG Environmental Investigation Agency (EIA) este rezultatul unei investigatii asupra fenomenului taierilor de lemn ilegale din Romania derulata pe parcursul a doi ani.

padure de toamna

Acest raport demonstreaza importanta initiativei noastre. Fundatia Conservathion CARPATHIA a cumparat deja 16 000 de hectare de padure pentru a le conserva in regim de protectie integrala cu intentia de a crea un nou parc national care sa includa Muntii Fagaras si Leaota. Ca parte a acestei initiative, Fundatia Conservation CARPATHIA realizeaza un ambitios proiect de reconstructie a zonelor afectate de taieri si eroziune, finantat prin programul LIFE+ si prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania.

In aceasta toamna ne-am propus sa impadurim ca. 90 ha de teren cu 60,000 de puieti ce vor fi plantati, la munte, pe Valea Dambovitei in judetul Arges. Aici in intre 2005 -2010 s-au inregistrat taieri masive taieri de padure, in mare parte ilegale. Pana acum am finalizat lucrarile de nivelare a solului pe 15 km de-a lungul drumurilor erodate de fostele exploatari forestiere, pentru a putea sa plantam puietii de molid, frasin, paltin si scorus si astfel sa asiguram regenerarea cat mai rapida a padurii.

Un eveniment deosebit este si reintroducerea tisei in padurile Vaii Dambovitei. Doar cateva specimene împrastiate de tisa Europeana (Taxus baccata) am mai gasit în Parcul National Piatra Craiului si in vaile si muntii din vestul lui. Regenerarea naturala nu a mai fost observata de o lunga perioada de timp ceea ce a dus ca Tisa sa ajunga in pragul disparitiei în Carpatii de Sud-Est. În cadrul proiectului LIFE +, am plantat primele 80 de tise în trei zone distincte. Dupa o lunga perioada de absenta, acest copac emblematic este din nou in CARPATHIA!

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.