Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A.R.I. a lansat primul ghid pentru întocmirea documentațiilor tehnice pentru licitațiile de iluminat stradal

0

Asociația Română pentru Iluminat (A.R.I.) a lansat primul ghid pentru întocmirea documentațiilor tehnice pentru licitațiile de iluminat stradal

București, 11 decembrie 2019: Asociația Română pentru Iluminat (A.R.I.) a lansat primul ghid de bune practici care sprijină întocmirea documentațiilor tehnice pentru licitațiile de iluminat stradal. Scris de ing. Andrei Opincaru și de dr. ing. Marilena Maierean și elaborat împreună cu reprezentanți ai celor mai mari companii din industria iluminatului din România, ghidul se adresează autorităților publice și instituțiilor cu responsabilități în domeniul iluminatului public stradal. Acest serviciu face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și are drept scop principal creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, precum și reducerea riscului de accidente rutiere pe timpul nopții.

Ghidul cuprinde informații și recomandări pentru toate etapele de derulare ale unui proiect de investiții în iluminat public, din stadiul de întocmire a notei conceptuale, studiu de fezabilitate, proiectare, execuția lucrărilor, recepție, întreținere în parametri și până în faza de reciclare, când echipamentele de iluminat ies din uz. El reflectă prevederile legislative în vigoare, dar și recomandările și standardele de sustenabilitate, performanță și ecologie ale Uniunii Europene.

Documentul vine ca răspuns la solicitările apărute atât din partea autorităților publice care și-au dorit să cunoască specificul acestor soluții pentru a ști, în ultimă instanță, ce anume să ceară, dar și ale furnizorilor de soluții de iluminat pentru a participa la licitații cu cerințe conforme legislației, standardelor si recomandărilor europene. Astfel, un oraș sau o localitate în care se derulează un plan de dezvoltare ar trebui să integreze și proiecte de modernizare a iluminatului stradal, pentru ca acesta să fie cât mai eficient și de calitate. Pe lângă eforturile colegilor mei, Andrei Opincaru și Marilena Maierean, trebuie să mulțumim tuturor celor care au făcut efortul de a transmite un punct de vedere în cele 2 runde de consultări publice și celor peste 120 de specialiști care au primit ghidul în consultare”, a declarat Dan Ovidiu Vătăjelu, președintele A.R.I.

Ghidul este destinat căilor de circulație din interiorul și exteriorul localităților rurale și urbane, traseelor pietonale și trotuarelor, intersecțiilor și sensurilor giratorii, pasajelor supraterane și podurilor destinate traficului auto sau pietonal. Ulterior, ghidul poate fi extins pentru domenii conexe iluminatului căilor de circulație, precum: iluminatul parcurilor și al grădinilor publice, al aleilor din zonele rezidențiale, al piețelor publice, trecerilor de pietoni, pistelor de biciclete, tunelurilor și pasajelor subterane.

Normele UE privind achizițiile publice ecologice pentru sistemele de iluminat rutier și de semnalizare rutieră pot fi accesate la adresa: https://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/toolkit/traffic/RO.pdf

Despre ARI

Asociația Română pentru Iluminat (A.R.I.) este o organizație non-guvernamentală independentă care reunește entități din domeniul iluminatului. Rolul organizației este de a supraveghea îmbunătățirea mediului de iluminat în beneficiul societății și de a reprezenta, identifica, promova, susține și apăra interesele economice, profesionale, tehnice și juridice ale membrilor organizației în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice, în plan național și internațional.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.