Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

300.000 de euro pentru proiecte digitale dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz

0

300.000 de euro pentru proiecte digitale dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz
câștigătorii concursului „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2016

București, 6 iunie 2016. Fundația Orange a desemnat câștigătorii programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2016, dedicat proiectelor de educație, cultură sau sănătate pentru persoanele cu deficiențe de vedere și/sau de auz.

Lumea prin culoare si sunet_Fundatia Orange_2016

Cei şase câștigători ai programului „Lumea prin culoare și sunet” din acest an sunt: Sense International (România), Organizaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia Tandem, Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG), Asociaţia Lions Club Arad, Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie din Constanţa.

Proiectele au o valoare totală de 300.000 euro şi propun soluţii digitale de accesibilizare pentru oamenii cu deficiențe de vedere și/sau de auz. Acestea au obiective precum: crearea unei platforme online de informare pentru persoanele cu surdocecitate, o aplicaţie digitală de logopedie pentru copiii surzi, o aplicaţie digitală care ajută persoanele cu deficienţe de vedere să se orienteze în staţiile de metrou din Bucureşti, dezvoltarea unei aplicaţii dicţionar în limbajul semnelor, extinderea softului BatPro pentru nevăzători pentru sistemele de operare Windows şi ȋmbunătăţirea accesului persoanelor cu deficiențe de vedere la patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei.

Selecția proiectelor câștigătoare a fost realizată pe baza următoarelor criterii de evaluare: relevanța și coerența proiectului, durabilitatea (rezultate concrete și sustenabilitate), impactul soluției propuse și numărul de beneficiari, componenta digitală, caracterul inovator, contribuția din partea candidaților precum și experiența anterioară de lucru a aplicantului.

Câştigătorii au fost aleşi de Consiliul Director al Fundației Orange format din Dana Deac, Cristiana I. Stoica, Mary Lisa Durban, Dominique Garnier, Mirela Bosoi, Veronica Dogaru şi Ionuț Sibian.

„Anul acesta continuăm initiaţivele de integrare socială pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz prin cele şase proiecte pe care Fundaţia Orange le finanţează cu 300.000 de euro. Cu ajutorul partenerilor noştri vom oferi acces la resurse digitale noi care vor îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu deficienţe de comunicare. Estimăm că proiectele vor avea pe parcursul unui an peste 60.000 de beneficiari direcţi”, a declarat Dana Deac, Preşedinte al Consiliului Director Fundaţia Orange.

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie nonprofit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz şi de educaţie digitală pentru copii din zone defavorizate, în scopul integrării lor sociale. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro.
Scurtă descriere a proiectelor câștigătoare – ediția 2016-2017:

Sense International (Romania) cu proiectul „Sensabilitate.ro”. Proiectul îşi propune dezvoltarea platformei www.sensabilitate.ro, un instrument de comunicare și o sursă de informații relevante și de actualitate în domeniul surdocecității. Platforma va conține informații despre surdocecitate, o hartă interactivă a serviciilor existente, profilele specialiștilor din domeniu, furnizori de echipamente de specialitate, o bibliotecă online, o revistă, un blog precum și cursuri online în domeniul surdocecității. Proiectul va crea legături între persoanele cu surdocecitate din România şi se vor pune bazele unui grup ce va promova drepturile persoanelor cu surdocecitate, inclusiv prin crearea Cartei Albe a Surdocecității, un instrument de lobby și advocacy care să ducă la îmbunătățirea vieții acestor persoane. (221.782 lei)

Organizaţia Salvaţi Copiii cu proiectul „LogoPedia”. Proiectul LogoPedia îşi propune să crească nivelul de identificare şi folosire a sunetelor şi a limbajului vorbit în rândul a 300 de copii surzi sau deficienţi de auz. Pentru atingerea acestui obiectiv, echipa Salvaţi Copiii va colabora cu voluntari Orange şi logopezi experimentaţi în vederea dezvoltării unei aplicaţii digitale interactive adaptate nevoilor copiilor. Aceste resurse educaţionale vor fi implementate cu sprijinul cadrelor didactice titulare care vor participa la un curs de formare şi vor putea adapta materialele specifice fiecărui copil. (219.400 lei)

Asociaţia Tandem cu proiectul „Tandem Access”. Proiectul îşi propune facilitarea deplasării şi orientării persoanelor cu deficienţe de vedere în staţiile de metrou prin folosirea aplicaţiei Tandem Access şi a dispozitivelor iBeacons. Prin implementarea acestui proiect, Bucureşti va deveni prima capitală europeană care deţine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe cele mai noi tehnologii. (222.300 lei)

Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG) cu proiectul „Aplicaţie în limba semnelor”. Proiectul are ca scop lansarea unei aplicații mobile care să includă un dicționar în limbajul semnelor românești și dezvoltarea psiho-socială a persoanei surde printr-o colecție de povești interpretate în limbaj mimico-gestual. (218.705 lei)

Asociaţia Lions Club Arad cu proiectul „BatPro pentru Windows”. Proiectul este o continuare a celui de anul trecut prin care a fost dezvoltat un soft de operare a calculatorului pentru nevăzători – nivel începător. Dacă versiunea inițială folosea un calculator dedicat cu sistem de operare Linux, în cazul proiectului din acest an, softul BatPro va putea fi instalat şi funcţional pe orice calculator, indiferent de sistemul de operare. Așadar, persoanele nevăzătoare pot instala aplicaţia pe oricare dintre calculatoarele la care au acces: în familie, la școală sau la serviciu. Această aplicaţie nu se adresează doar începătorilor, ci și utilizatorilor avansați. (222.500 lei)

Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie din Constanţa cu proiectul „ArheoTACT.” Proiectul îşi propune facilitarea accesului persoanelor cu deficienţe de vedere la patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei. Ȋn cadrul proiectului, se urmăreşte sporirea vizibilității nevoilor culturale ale publicului cu deficiențe de vedere, crearea unei infrastructuri de muzeu și a unei infrastructuri media specifice în muzeele din Constanța și din teritoriu (Histria, Adamclisi, Cernavodă și Hârșova), precum și în muzeul-partener din Mangalia, dar şi crearea unor trasee turistice, special concepute pentru persoanele cu deficiențe de vedere. (222.265 lei)

Proiectele vor fi implementate în perioada iunie 2016 – august 2017.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.