Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

16 biblioteci publice pregătesc startul programelor de voluntariat în proiectul Raftul cu Iniţiativă

0

În perioada 14-17 septembrie 2014, Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat a reunit la Cluj-Napoca 16 biblioteci selectate în cadrul proiectului „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, cu scopul de a instrui cei 31 de bibliotecari prezenţi în Managementul programelor de voluntariat şi Managementul voluntarilor.

Grupul coordonatorilor de voluntari din Bibliotecile V

 

Cele 16 biblioteci publice cu care Pro Vobis va lucra pe parcursul următoarelor 10 luni, prin oferirea de training şi consultanţă personalizată pentru creşterea calităţii, diversităţii şi incluziunii programelor de voluntariat din respectivele instituţii sunt: Biblioteca Județeană Brăila, Biblioteca Județeană Cluj, Biblioteca Județeană Dâmbovița, Biblioteca Județeană Galați, Biblioteca Județeană Gorj, Biblioteca Județeană Iași, Biblioteca Judeţeană Mureș, Biblioteca Județeană Neamț, Biblioteca Județeană Vaslui, Biblioteca Județeană Vrancea, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Municipală Bârlad, Biblioteca Municipală Medgidia, Biblioteca Municipală Mediaș, Biblioteca Pontus Euxinus Năvodari şi Biblioteca Publică Locală Pietrari, Vâlcea.

Un număr de 28 de biblioteci din ţară şi-au manifestat interesul de a implementa programe de voluntariat cu sprijinul Pro Vobis în cadrul acestui proiect, cele 16 biblioteci fiind selectate pe baza motivaţiei, a capacităţii de a construi parteneriate în comunitate, dar și a capacităţii de lucru cu voluntarii.

„Am ales să lucrăm cu biblioteci motivate, care au dovedit înţelegerea beneficiilor pe care implicarea profesionistă a voluntarilor le poate aduce instituţiei, utilizatorilor şi comunităţii deservite. Selecţia nu a fost deloc facilă, tocmai datorită pasiunii deosebite regăsite în aplicaţii şi a multitudinii de activităţi pe care bibliotecile le realizează deja cu voluntari. Am avut deosebita plăcere să descoperim, încă o dată, cât de multe proiecte frumoase au loc în cadrul şi la iniţiativa bibliotecilor publice, aducând contribuţii reale în comunitate.” (Corina Pintea, coordonator proiect, Pro Vobis)

Sesiunea de instruire pe tema Managementul programelor de voluntariat şi Managementul voluntarilor a fost livrată de formatorii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca şi a cuprins informaţii, instrumente, exemple practice şi exerciţii menite să dezvolte competenţe de lucru cu voluntarii, bazate pe nevoile identificate în biblioteci şi pe curricula de curs dezvoltată şi testată de Pro Vobis în cei peste 20 de ani de activitate. Astfel, reprezentanții bibliotecilor au aflat noutăţile aduse de Legea 78/2014 privind reglementarea activităţilor de voluntariat în România, cum se planifică, monitorizează şi evaluează un program de voluntariat, cum se pregăteşte instituţia pentru implicarea voluntarilor şi care sunt ceilalţi paşi ai managementului profesionist al voluntarilor.

Noutatea și utilitatea aspectelor discutate au fost clar subliniate de participanți la evaluarea finală: “Lucrez foarte mult cu voluntarii, dar voi formatorii mi-ați luat un văl de pe față, mi-ați arătat pas cu pas ce am de făcut.” “Acum la final de curs, cuvintele principale care îmi vin în minte sunt ordine, structură. Mă simt mai responsabilizată și mai pregătită să întâmpin voluntarii.” “Până acum în lucrul cu voluntarii am văzut tot ce nu se poate, ce nu există, dar acum am aflat că toate aceste lucruri sunt posibile. 90% din informațiile aflate aici nu le știam acum 4 zile.”

Bibliotecile din proiect vor beneficia în continuare de modele de programe de voluntariat, consultanţă personalizată pentru alegerea şi planificarea programului şi o nouă sesiune de instruire care să îi ajute în derularea programelor alese, la care vor fi invitaţi să ia parte voluntari cât mai diverşi din comunităţile respective.
Proiectul „Raftul cu inițiativă–Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” este implementat în perioada mai 2014-iunie 2015 de Pro Vobis–Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România(ANBPR), fiind finanţat prin Granturile SEE 2009-2014,cu suma de 67.496 euro. Proiectul își propune diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul bibliotecilor publice din România, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc. Misiunea Pro Vobis este de a dezvolta voluntariatul prin activităţi de instruire, consultanţă, cercetare şi facilitarea colaborării tuturor factorilor interesaţi şi de a promova voluntariatul în România ca resursă viabilă şi de neînlocuit în soluţionarea problemelor cu care se confruntă societatea.

Detalii despre activitatea şi serviciile Pro Vobis sunt disponibile la www.provobis.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.