Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

15 iunie 2011, termenul-limită de înscriere în programul de burse Orizonturi Deschise

0

Mai sunt două săptămâni până la termenul-limită de înscriere în programul de burse Orizonturi Deschise

Începute la 15 aprilie 2011, înscrierile în programul de burse Orizonturi Deschise, lansat acum patru ani de Fundația Dinu Patriciu, vor continua pentru încă două săptămâni, până la data de 15 iunie 2011, inclusiv.

Orizonturi Deschise este cel mai amplu program național de burse private, oferite studenților români acceptați într-un program de master sau de doctorat la o universitate internațională de prestigiu.

Dintre cele 100 de burse oferite anual de către Fundația Dinu Patriciu, cu o valoare individuală de 15.000 USD,  programul va acorda anul acesta 72 de burse noi, alături de alte 28 pentru bursierii din anii trecuți cu un program de studii mai mare de un an și care au avut rezultate academice foarte bune. Cele 72 de burse noi se acordă în științe economice, științe socio-umane, științe exacte, inginerie și IT, medicină, biologie și științele mediului, arhitectură, design și arte plastice.

 

În acest moment, cu două săptămâni înainte de termenul limită pentru înscriere, media de vârstă a aplicanților este de 26 de ani, 64% fiind fete și 36% băieți. Un procent covârșitor de 92% dintre aplicanți solicită o bursă pentru un program de master (inclusiv MBA), restul de 8% pentru doctorat.

 

Conform candidaturilor, universitățile care au deschis anul acesta porțile pentru studenții români figurează printre primele 10 în prestigiosul Top QS: University of Cambridge, Harvard University, University College of London, University of Oxford, Imperial College London. La fel ca anul trecut, destinația de studiu cea mai atractivă este Marea Britanie (aproximativ 52% dintre candidaturi), urmată de Olanda (aproximativ 16%), Spania și SUA (6% fiecare). Ceilalți candidați au optat pentru Elveția, Franța, Suedia, Finlanda, Danemarca, Italia și Belgia. Cea mai mare concurență se înregistrează pe domeniul științelor socio-umane, un alt aspect  care se păstrează de la an la an.

 

În perioada 16 iunie – 16 iulie 2011, dosarele de candidatură vor fi evaluate de un juriu independent și eterogen, printre membrii căruia se numără: Liviu Voinea – membru fondator al Grupului de Economie Aplicată, Cătălin Marinescu – președintele Autorității Naționale de Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Napoleon Pop – Centrul de Cercetări Financiare și Monetare “Victor Slăvescu”, Magda Bărăscu – editor hotnews.ro și euractiv.ro, Radu Gologan – presedintele Societății de Științe Matematice din România, Marian Staș – Fundația Codecs pentru Leadership, Diana Elena Neagu, Măriuca Morariu și Mircea Crisbășanu – bursieri Orizonturi Deschise 2008.

 

Acum patru ani am inițiat programul Orizonturi Deschise pentru a avea în România viitori specialiști instruiți la cele mai bune universități din lume. Tot de atât timp, beneficiarii noștri se întorc în țară și se implică în lumea  afacerilor, în cea academică, devin antreprenori sau dezvoltă mediul neguvernamental, ajutându-ne să vedem valoarea autentică a programului”, a declarat Tincuta Baltag, Director General al Fundației Dinu Patriciu.

 

Înscrierile se mai pot face până la 15 iunie online (https://candidatiorizonturideschise.fundatiadinupatriciu.ro), iar dosarele de candidatură se vor depune până la aceeași dată limită la sediul fundației (Cladirea Lakeview, Bulevardul Barbu Vacarescu 301 – 311, etaj 14, sector 2, Bucuresti).

Un element de noutate în program, anul acesta, îl reprezintă clauza contractuală prin care beneficiarii burselor care nu-și respectă angajamentul de a se întoarce în țară după absolvire (pentru o perioadă de timp cel puțin egală cu durata studiilor finanțate) se obligă să returneze Fundației Dinu Patriciu bursa și penalități în cuantum de 50% din valoarea acesteia. Această măsură este menită să descurajeze candidaturile celor care nu doresc să se întoarcă în România, făcând astfel posibilă oferirea mai multor burse pentru tinerii care înțeleg scopul programului – acela de a pregăti profesioniști care vor contribui la dezvoltarea societății românești după finalizarea studiilor. Toate sumele returnate ca urmare a acestei clauze vor fi utilizate pentru derularea de programe educaționale.

 

Despre Fundația Dinu Patriciu

Fundația Dinu Patriciu este o organizație neguvernamentală, care sprijină și promovează educația, în toate formele sale, ajutând la formarea unor indivizi cu un pronunțat spirit de inițiativă, cu o conștiință civică deosebită și un real simț al responsabilității. Fundația își propune astfel să contribuie la transformarea societății românești într-o societate de cetățeni creativi si responsabili, care au capacitatea de a face propriile alegeri. Cu un buget anual de peste 7 milioane USD, fundația dezvoltă programe ample precum: „Inventează-ți Viitorul!”, „Orizonturi Deschise”, „Sponsorizează un Copil”, „Educația Merită”, „Gala Premiilor în Educație” și își propune să contribuie la revitalizarea valorilor sistemului educațional românesc. Pentru mai multe detalii privind programele dezvoltate de Fundația Dinu Patriciu accesați: www.fundatiadinupatriciu.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.