Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

1 din 3 din specii de pești de apă dulce e amenințată cu dispariția

0

Peștii de apă dulce sunt esențiali, la nivel global, pentru sănătatea, securitatea alimentară și mijloacele de trai a sute de milioane de oameni, dar sunt pe cale de dispariție, una din trei specii fiind amenințată cu dispariția, potrivit raportului World’s Forgotten Fishes (Peștii pe care i-am uitat, n.r.), publicat astăzi de 16 organizații globale de conservare.

Există 18.075 de specii de pești de apă dulce, reprezentând peste jumătate din speciile de pești din întreaga lume și un sfert din toate speciile de vertebrate de pe Pământ. Această bogăție de specii este esențială pentru sănătatea râurilor, lacurilor și zonelor umede din lume și sprijină societățile și economiile de pe glob. Dar peștii de apă dulce continuă să fie trecuți cu vederea, iar mii de specii se îndreaptă acum spre extincție. Biodiversitatea din ecosistemele de apă dulce a scăzut de două ori mai mult decât cea din oceanele sau pădurile noastre. 80 de specii de pești de apă dulce au fost deja declarate „dispărute” de Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate, dintre care 16 doar în 2020. Între timp, populațiile de pești migratori de apă dulce au scăzut cu 76% din 1970, iar mega-peștii au scăzut cu 94%.

Raportul World’s Forgotten Fishes evidențiază combinația devastatoare de amenințări cu care se confruntă ecosistemele de apă dulce – și peștii care trăiesc în acestea – inclusiv distrugerea habitatelor, baraje hidroenergetice, excesul de captare a apei pentru irigații și poluarea agricolă și industrială. În plus, peștii de apă dulce sunt expuși riscului de a fi pescuiți excesiv, practicilor de pescuit distructive, de introducerea de specii invazive non-native, sunt afectați de impactul schimbărilor climatice, precum și de practicile ilegale cum ar fi braconajul sau comerțul ilegal cu specii pe cale de dispariție.

Timp de sute de ani, sturionii au jucat un rol major în economiile locale, oferind hrană și mijloace de trai pentru mulți. Un morun de 7,2 metri a fost odată prins în râul Volga, dar puțini giganți mai sunt zăriți în ziua de azi. Acești pești uriași au înotat încă de pe vremea dinozaurilor, dar 23 din cele 27 de specii sunt acum în pragul dispariției. Dunărea și râul Rioni din Georgia sunt singurele două râuri rămase în Europa în care sturionii sălbatici se reproduc natural. Proiectele de navigație, activitățile de dragare sau barajele hidroenergetice planificate continuă să crească presiunea asupra populațiilor de sturioni din Europa, care depind deja de programele de repopulare.

WWF și partenerii săi, prin proiecte ca MEASURES, desfășoară acțiuni de repopulare cu sturioni și activități de cercetare pentru a identifica habitatele peștilor migratori.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.