­čŤĹ Code for Romania anun╚Ť─â 17 solu╚Ťii digitale pentru domeniul s─ân─ât─â╚Ťii mintale

0

Code for Romania a lansat ast─âzi raportul de cercetare ÔÇ×S─ân─âtate Mintal─â Pentru To╚ŤiÔÇŁ, prin care propune 17 solu╚Ťii digitale pentru problemele din domeniu

Code for Romania a lansat luni, 22 mai, Raportul de cercetare ÔÇ×S─ân─âtate Mintal─â pentru To╚Ťi” din cadrul programului Civic Labs, printr-un eveniment transmis live pe canalele asocia╚Ťiei. Au fost prezentate ├«n premier─â 17 solu╚Ťii digitale care vor oferi sprijin at├ót persoanelor care sufer─â de probleme de s─ân─âtate mintal─â, c├ót ╚Öi familiilor lor, angajatorilor, dar ╚Öi celor ce ofer─â servicii de specialitate.

Raportul se concentreaz─â pe importan╚Ťa accesului la servicii de s─ân─âtate mintal─â de calitate ╚Öi pe nevoia de a reduce stigmatizarea ╚Öi discriminarea persoanelor care sufer─â de tulbur─âri mintale. De asemenea, raportul ofer─â o analiz─â a situa╚Ťiei actuale din Rom├ónia ├«n ceea ce prive╚Öte serviciile de s─ân─âtate mintal─â ╚Öi identific─â o serie de provoc─âri ╚Öi oportunit─â╚Ťi pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea acestora.

Click aici pentru a citi raportul

Context:

├Änainte de pandemie, se estima c─â aproximativ 13% din popula╚Ťia global─â tr─âiau cu o tulburare de s─ân─âtate mintal─â, procent care a crescut apoi semnificativ (cu 26%-28% doar pentru anxietate ╚Öi depresie). ├Än Rom├ónia, din anul 2015 p├ón─â ├«n anul 2020, peste 1.4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu o form─â de tulburare mintal─â. ├Äns─â o mare parte dintre cei afecta╚Ťi de astfel de probleme nu apar ├«n statistici pentru c─â nu au acces la servicii de s─ân─âtate, deci num─ârul real al persoanelor care ar avea nevoie de sprijin este mult mai mare. Cu toate acestea, programele existente nu sunt eficient implementate, iar serviciile oferite sunt insuficiente ╚Öi ├«nc─â puternic medicalizate.

Cercetarea dezvoltat─â pentru Raportul de cercetare ÔÇ×S─ân─âtate Mintal─â pentru To╚Ťi” a identificat 10 tematici problematice din sistemul de s─ân─âtate mintal─â ╚Öi 55 de probleme punctuale, printre care: dezvoltarea socio-emo╚Ťional─â a copiilor este adresat─â inconsistent la nivel na╚Ťional; stigmatizarea ├«nt├órzie accesul celor care au nevoie de servicii; coordonarea autorit─â╚Ťilor cu privire la prevenirea suicidului ╚Öi a ac╚Ťiunii ├«n situa╚Ťii de criz─â suicidar─â nu reprezint─â o prioritate; singur─âtate ╚Öi depresia sunt considerate st─âri inevitabile ale ├«mb─âtr├ónirii; angajatorii nu are Abilit─â╚Ťile ╚Öi interesul necesar pentru a sprijini o persoan─â cu o tulburare de s─ân─âtate mintal─â s─â se (re)integreze la locul de munc─â; continuarea tratamentului ╚Öi reintegrarea ├«n societate dup─â institu╚Ťionalizare prelungit─â este problematic─â.

ÔÇ×Am pus sub lupa╠ć un sector subfinant╠Žat, dificil de i╠ént╠Želes s╠Ži foarte complex de navigat, i╠én care datele abia daca╠ć exista╠ć s╠Ži unde avem o nevoie urgenta╠ć de intervent╠Žie. Am adus i╠én paginile acestui raport peste 50 de probleme majore cu care sectorul sa╠ćna╠ćta╠ćt╠Žii mintale se confrunta╠ć i╠én Roma╠énia s╠Ži am i╠éncercat, ca i╠én toate celalate domenii din Civic Labs, sa╠ć mergem un pas mai departe s╠Ži sa╠ć ataca╠ćm aceste lipsuri cu posibile solut╠Žii pe care i╠émpreuna╠ć le putem transforma i╠én realitate.ÔÇŁ, Olivia Vereha, VP of Product ╚Öi Co-founder Code for Romania / Commit Global.

Raportul ÔÇ×S─ân─âtate Mintal─â pentru To╚Ťi este parte din programul Civic Labs, prin care Code for Romania identific─â principalele probleme din societatea rom├óneasc─â ├«n c├óteva domenii fundamentale: Educa╚Ťie, S─ân─âtate, Mediu, Grupuri Vulnerabile ╚Öi Participare Civic─â. Toate rezultatele prezentate ├«n raport, dar ╚Öi propunerile de solu╚Ťii digitale au reie╚Öit at├ót din cercetare documentar─â, analiza legisla╚Ťiei actuale ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii, c├ót ╚Öi din discu╚Ťii avute cu exper╚Ťi ├«n domeniu. Aflat ├«n al patrulea an de desf─â╚Öurare, programul Civic Labs ├«i are ca sponsori strategici pe ING Bank Rom├ónia ╚Öi LIDL Rom├ónia. Tema ÔÇ×S─ân─âtate mintal─â pentru to╚ŤiÔÇŁ este sprijinit─â de Synevo.


În total, întregul efort însumează
1420 ore de cercetare, 55 probleme identificate, 320 ore de incubare, 680 ore de prototipare ╚Öi 17 solu╚Ťii depistate.

Solu╚Ťii identificate:

Printre solu╚Ťiile propuse de Code for Romania pentru domeniul s─ân─ât─â╚Ťii mintale, se num─âr─â: sanatatemintala.ro, un centru de resurse, care con╚Ťine informa╚Ťii verificate despre s─ân─âtate mintal─â ├«n general c├ót ╚Öi specific pentru copii, adolescen╚Ťi, adul╚Ťi ╚Öi v├órstnici, dar ╚Öi pentru grupuri vulnerabile, solu╚Ťie care va fi ╚Öi lansat─â ├«n aceast─â var─â. De asemenea, Code for Romania va lansa tot anul acesta PTSD Coach, o aplica╚Ťie multilingv─â dedicat─â persoanelor care sufer─â de tulburare de stres post-traumatic, care au nevoie de sprijin imediat pe care nu ├«l pot accesa din cauza barierelor geografice sau financiare. Solu╚Ťia este cu at├ót mai necesar─â acum, ├«n contextul ├«n care r─âzboiul din Ucraina are efecte semnificative sub aspectul stresului post-traumatic asupra celor care trec prin el.

Alte solu╚Ťii proiectate de Code for Romania ╚Öi anun╚Ťate ├«n acest raport sunt: NARRActivity, o aplica╚Ťie care va sprijini educa╚Ťia socio-emo╚Ťional─â a copiilor, ca o component─â esen╚Ťial─â ├«n dezvoltarea lor, prin intermediul pove╚Ötilor ilustrate interactive, c├ót ╚Öi al activit─â╚Ťilor educative (online ╚Öi offline). Tandem este un centru de resurse gratuite ╚Öi de consiliere pentru v├órstnici ╚Öi familiile lor, pentru a-i sprijini ├«n procesul de ├«mb─âtr├ónire. Re-Work este o solu╚Ťie pentru angajatorii care vor s─â sprijine s─ân─âtatea mintal─â a angaja╚Ťilor. Iar NaviCare este o solu╚Ťie care ├«╚Öi propune s─â fac─â mai cunoscute ╚Öi mai accesibile serviciile de psihoterapie sau consiliere psihologic─â decontate de Casa Na╚Ťional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate, conform cadrului legal actual. Pute╚Ťi citi despre toate aceste solu╚Ťii dar ╚Öi despre celelalte propuse de Code for Romania ├«n raportul disponibil aici.

├Än urm─âtoarea lun─â, Code for Romania va lansa alte 3 rapoarte pe teme de interes din educa╚Ťie, mediu sau protec╚Ťia grupurilor vulnerabile.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informa╚Ťie ╚Öi educa╚Ťie pozitiv─â, Rom├óniaPozitiv─â.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre Rom├ónia de la peste 30 de autori ╚Öi colaboratori ├«nc─â din 2006. Sus╚Ťinem programe educa╚Ťionale (├«nv─â╚Ťare ╚Öi dezvoltare) cu diverse tematici ╚Öi am lucrat cu peste 10 000 de participan╚Ťi ├«n ultimii 20 de ani. La acest cont de autor public─âm articole, comunicate de pres─â, opinii ╚Öi imagini pe care le primim de la colaboratori ╚Öi parteneri, dar select─âm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim s─â promov─âm pe platforma noastr─â. De Bine despre Rom├ónia.

Comenteaz─â

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.