Ziua Mondială a Siguranţei Pacienţilor la prima ediţie

0

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi propune ca siguranţa pacientului să devină o prioritate globală pentru serviciile medicale

Cu ocazia primei Zile Mondiale a Siguranţei Pacienţilor din 17 septembrie 2019, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează o campanie globală de conștientizare. Campania îşi propune să informeze profesioniştii din sănătate asupra importanţei asigurării unor condiţii de siguranţă în domeniul îngrijirilor medicale.
Ziua Mondială a Siguranţei Pacienţilor a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacientului în toate statele membre ale OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră la îmbunătăţirea siguranţei acestora.
Incidentele provocate de acordarea de îngrijiri medicale în condiţii nesigure reprezintă, cel mai probabil, una din cele 10 cauze principale de deces şi dizabilitate din lume.

  • Anual, sunt înregistrate 134 de milioane incidente din cauza acordării de îngrijiri medicale în condiţii nesigure în spitale din țările cu venituri mici și medii. Acestea contribuie la 2,6 milioane de decese anual.
  • Eşecurile în domeniul siguranţei pacienţilor generează 15% din cheltuielile cu îngrijirea medicală. Aceste costuri pot fi reduse prin investiţii, instruire, dezvoltarea unei culturi a siguranţei serviciilor medicale şi implicarea pacientului.
  • În cazul a 4 din 10 pacienţi, pe parcursul acordării îngrijirilor medicale primare şi ambulatorii, acestora le sunt provocate suferinţe inutile, iar 80% din astfel de incidente pot fi evitate. Cele mai periculoase erori sunt cele legate de diagnostic, prescripţie medicală şi utilizarea medicamentelor.

(sursa: World Health Organization)

Siguranţa pacientului la Baylor
Unul dintre obiectivele pe care le urmărim este acela de a creşte gradul de implicare al beneficiarilor în gestionarea cu succes a stării de sănătate. Serviciile de consiliere oferite de Fundaţa Baylor Marea Neagră au o contribuţie directă la îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor, aceştia fiind informaţi cu precizie şi în detaliu cu privire la etapele de parcurs până la stabilirea diagnosticului, la consecinţele infecţiilor virale, la drepturile lor legale şi la serviciile pe care le pot solicita altor furnizori.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv a declarat: „Personalul medical trebuie să conştientizeze necesitatea utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru ca actele medicale să  câştige în siguranţă, să scadă numărul efectelor secundare, iar pacienţii şi aparţinătorii să fie informaţi cu privire la importanţa implicării lor în îngrijire pe durata aplicării tratamentului.”

Ce este siguranța pacientului?
Siguranța pacientului este o disciplină relativ nouă, apărută ca o necesitate odată cu creşterea gradului de complexitate în cadrul sistemelor de îngrijire a sănătății.


Aici aflaţi mai multe despre siguranţa pacientului

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.