Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

WWF își propune să identifice și securizeze coridoarele ecologice transfrontaliere, pentru siguranța oamenilor și a animalelor sălbatice

0

În legislația actuală din România nu există metodologia necesară pentru identificarea și desemnarea coridoarelor ecologice

WWF România a demarat proiectul „Graniţe deschise pentru fauna sălbatică în Carpaţi/Open borders for wildlife in the Carpathians”, care își propune identificarea și securizarea rețelei de coridoare ecologice transfrontaliere, dar și implementarea unor măsuri concrete de reconstrucție ecologică în zonele respective. Astfel, vor fi îmbunătățite habitatele folosite de către carnivorele mari precum ursul, râsul și lupul.

Aceste activități vin în continuarea proiectului „Granițe deschise pentru urși în Carpații României și ai Ucrainei” (www.openbordersforbears.com), care a trasat prima reţea de coridoare ecologice din Maramureș, în zona de graniță România-Ucraina. Spre deosebire de primul proiect, unde specia emblemă a fost ursul brun (Ursus arctos), acum se va realiza o monitorizare sistematică (utilizând camere foto-video, dronă și teste genetice) pentru trei specii de carnivore mari – urs, lup, râs, continuându-se activitatea de identificare a coridoarelor ecologice și în Slovacia și Ungaria. Carnivorele mari sunt în vârful piramidei trofice, iar dacă populațiile lor se mențin în număr optim, înseamnă că și celelalte specii de animale se află într-o stare bună de conservare în habitatele lor.

Coridoarele ecologice, esențiale pentru o populație sănătoasă de carnivore mari

Identificarea și păstrarea funcționalității coridoarelor ecologice este obligatorie pentru a păstra o populație sănătoasă de carnivore mari de-a lungul lanțului Carpatic. Aceste coridoare ecologice asigură conectivitatea între habitatele în care carnivorele mari se deplasează, pentru scopuri diferite (hrănire, împerechere, odihnă, adăpost).

În prezent, în legislația actuală de mediu din România nu există metodologia necesară pentru identificarea și desemnarea acestor zone. Prin intermediul proiectului, factorii de decizie de la nivel național vor participa activ la identificarea și securizarea coridoarelor ecologice transfrontaliere. WWF România și partenerii din proiect vor propune recunoașterea oficială a acestor coridoare ecologice și includerea lor sub protecție legală. De asemenea, publicul larg va fi informat despre importanța coridoarelor ecologice, rolul carnivorelor mari în lanțul trofic, dar și cum pot preveni conflictul om-faună sălbatică.

Proiectul „Open borders for wildlife in the Carpathians” a început pe 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – Slovacia-România – Ucraina ENI 2014-2020, pe o perioadă de 30 de luni. WWF România – filiala Maramureș, împreună cu partenerii de proiect din Ucraina (Organizaţia RakhivEcoTur), Ungaria (Parcul Național Aggtelek) și Slovacia (SOS BirdLife) vor contribui la protecția biodiversității din Ecoregiunea Carpatică prin îmbunătățirea conectivității între habitate dar și menținerea funcțiilor și serviciilor furnizate de ecosisteme, suport al unei dezvoltări durabile.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Aceast material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a WWF România și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.