Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tur ghidat în capitala Austriei

0

Spaţii europene în Viena

Tur ghidat în capitala Austriei

Institutul Cultural Român de la Viena organizează în parteneriat cu Societatea Austro-Română miercuri, 12 octombrie, între orele 11.30-13.00, turul ghidat Spaţii europene în Viena. Realizat de ghidul profesionist austriac Cornelia Madl, turul prezintă în limba germană, în diferite locuri centrale din Viena, mărturiile culturale şi istorice ale ţărilor reprezentate de membrii clusterului EUNIC Austria. Traseul propus diversifică actuala ofertă turistică, exploatând o nişă tematică: prezenţele europene în spaţiul public vienez. Obiective turistice precum muzeul Albertina, Looshaus, palatul Wilczek, muzeul Esperanto, palatul Dietrichstein şi Universitatea din Viena sunt prezentate dintr-o nouă perspectivă.

europaische-orte

Pe harta traseului, palatul Dietrichstein, situat pe strada Löwelstrasse la numărul 8, este punctul de referinţă pentru legăturile culturale şi istorice între România şi oraşul Viena. „În anul 1902 s-a constituit Clubul român de la Viena, unul dintre scopurile principale ale acestuia fiind înfiinţarea unei comunităţi bisericeşti. (…) A fost închiriată o locuinţă în palatul Dietrichstein, în strada Löwl (Löwlstraße) unde s-a amenajat o capelă deschisă şi în zilele noastre. (…) În toamna lui 1919 capela a fost închiriată ca loc de întrunire a societăţii studenţeşti România Jună. (…) Grav avariată în urma unui bombardament din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost renovată şi sfinţită din nou în anul 1951. O a doua renovare a avut loc în 1967-1968, finanţată în mare parte de către statul român. Pictura murală executată atunci de Eugen Profeta a transformat locul în «capela sixtină a românilor vienezi» după cum a numit-o cardinalul dr. Franz König. Printre cei care s-au închinat acolo de-a lungul timpului s-au aflat regele Carol I, regina Maria şi principesa Ileana, Lucian Blaga şi Tudor Arghezi, oameni politici şi de stat.“ (Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi, Gabriel Kohn, Peter Schubert, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2015).

Turul ghidat din 12 octombrie este dedicat membrilor Federation of Austrian-Foreign Societies – PaN (Partner of all Nations): Societatea Austro-Finlandeză, Societatea Austro-Portugheză, Societatea Austro-Cehă, Societatea Austro-Ungară şi Societatea Austro-Poloneză.

Proiectul Spaţii europene în Viena a fost iniţiat de clusterul EUNIC Austria. Asociaţia culturală EUNIC Austria reuneşte 27 de institute culturale şi ambasade care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală europeană în societate. Începând din luna septembrie 2016, preşedinţia EUNIC Austria a fost preluată de Institutul Cultural Român de la Viena.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel./fax: +431 319 10 81; office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.