Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tu ce pui în bagaj?

2

Text: Andra Calenic

Ţi s-a întâmplat vreodată să pui prea multe lucruri în bagajul pentru vacanţă?

Pe ultima sută de metri, ameţit de entuziasmul plecării, îţi umpli geamantanul cu poftă, de parcă ai porni într-o călătorie la capătul lumii, prin cele mai deşerte colţuri ale pământului. Umbrela, rochia de vară, cravata mov cu dungi albastre, bocancii comozi, tricoul primit de ziua ta, crema de faţă, cartea cumpărată acum câteva luni şi multe alte obiecte mai mult sau mai puţin folositoare îţi umplu valiza, care geme încărcată de atâtea lucruri. Îţi spui că e bine să fii prevăzător, deci mai adaugi şi o trusă de farduri în plus.

Un întreg dulap cu haine şi cosmetice a fost comprimat cu dibăcie şi urmează să fie împins/tras pe pavaje, urcat pe şiruri de scări care parcă nu se mai termină sau, cu puţin noroc, plimbat prin lifturi. Nu e foarte confortabil să cari după tine, prin autobuze şi trenuri, bagaje grele, voluminoase, ce te împiedică să te mişti cu uşurinţă prin mulţime.

haineAjuns la destinaţie, într-un final, câte din lucrurile strecurate în bagaj chiar îţi sunt de folos? Câte vor vedea lumina zilei? De cele mai multe ori, foarte puţine. Deşi te-ai înconjurat de atâtea obiecte, în realitate nu-ţi doreşti decât să te bucuri de ce vezi în jur, să te plimbi sau poate să leneveşti undeva, la căldură sau la umbră – în funcţie de anotimp. Îţi propui să vezi locuri faine şi ţi-ai dori să trăieşti nenumărate experienţe, iar pentru asta bagajele grele care zac la hotel nu-ţi sunt de niciun ajutor.

Poate că la fel faci şi la final de an.

Îţi ticseşti viaţa cu obiecte, multe dintre ele nefolositoare, pe care le îndeşi în bagajul cărat după tine dintr-un an în altul, deşi nu te ajută la nimic, ba dimpotrivă. Nu poţi să-ţi trăieşti viaţa la intensitatea pe care ţi-o doreşti sau să te bucuri de ce vezi în jur tocmai din cauza acestui geamantan încărcat, pe care îl tragi după tine, bombănind, asemenea unui turist cu bagaje grele. A te înconjura de prea multe lucruri înseamnă, paradoxal, a te simţi mai stresat, nu mai în siguranţă.

Aminteşte-ţi că mai puţin înseamnă mai mult. Eliberează-te de lucrurile nefolositoare şi hai în aventura noului an fără balast, fără poveri care te încurcă!

În loc de “La mulţi ani!”, îţi doresc “Bagaje uşoare şi zbor lin!” pentru anul ce vine.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

2 comentarii

  1. avatar

    O filozofie dupa care sa iti traiesti si viata „I-a dupa tine doar ce poti cara intr-un rucsac” 😀
    Asta este o filozofie care am auzit-o si eu undeva:
    Viata noastra este un vas, daca il umpli cu tot felul de chestii de care nu ai nevoie, el se va umple. In momentul in care s-a umplut nu ai cum sa acumulezi alte experiente noi si extraordinare, decat daca mai arunci din cele vechi.

  2. avatar

    Frumos! Nu e usor insa sa renunti la atatea bagaje emotionale nefolositoare pe care le aduni o data cu trecerea timpului.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.