Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STUDIUL “JUST E-VOLUTION 2030”: Tranziția energetică ar putea genera în România o valoare suplimentară de 1-3 miliarde de euro a producției industriale

0

Tranziția energetică ar putea genera în România o valoare suplimentară de 1-3 miliarde de euro a producției industriale, contribuind la crearea unui număr de 30.000 până la 52.000 de noi locuri de muncă în perioada 2017-2030

STUDIUL “JUST E-VOLUTION 2030” REALIZAT DE ENEL ȘI THE EUROPEAN HOUSE – AMBROSETTI: IMPACTUL SOCIO-ECONOMIC POZITIV AL TRANZIȚIEI ENERGETICE ÎN EUROPA

  • Printr-un model econometric inovator, studiul estimează impactul tranziției energetice în desfășurare – susținută de creșterea ponderii electricității în consumul de energie, digitalizare și generare de energie regenerabilă – asupra producției industriale, ocupării forței de muncă și sănătății în Uniunea Europeană, cu un accent special pus pe Italia, Spania și România
  • Studiul estimează impactul net al tranziției asupra valorii producției industriale până în 2030. Prin tranziția energetică, producția industrială va înregistra un câștig net de până la 145 de miliarde de euro în Europa până în 2030
  • Forța de muncă din Uniunea Europeană urmează să crească cu până la 1,4 milioane de noi locuri de muncă până în 2030
  • Înlocuirea tehnologiilor de producție din surse termice cu cele electrice în transport și în sectorul rezidențial va permite îmbunătățirea calității aerului, reducând costurile legate de poluare cu aproximativ 3 miliarde de euro până în 2030.

Cernobbio, 6 septembrie 2019 – Creșterea producției industriale, avansul numărului de locuri de muncă și efectele pozitive asupra sănătății, însoțite de o reducere accentuată a costurilor socio-economice asociate: Europa se îndreaptă către un viitor din ce în ce mai sustenabil cu ajutorul tranziției energetice. Aceasta este imaginea care rezultă din studiul Just E-Volution 2030, produs de The European House – Ambrosetti în colaborare cu Enel și Fundația Enel și anunțat astăzi, în cadrul The European House – Forum Ambrosetti, în cadrul unei conferințe de presă cu participarea lui Valerio De Molli, Managing Partner & CEO al The European House – Ambrosetti și Francesco Starace, CEO al Enel. La eveniment a participat președintele Enel, Patrizia Grieco.

„Decarbonizarea reprezintă o oportunitate excelentă de modernizare a economiei europene, de revitalizare a sectorului industrial și de asigurare a unei creșteri sustenabile care să dureze”, a declarat CEO-ul Enel, Francesco Starace. „Cu o bază de generare a energiei regenerabile în creștere, pătrunderea treptată a energiei electrice în sistemul energetic ne va permite să decarbonizăm cele mai poluante sectoare ale economiei din punct de vedere istoric, creând totodată valoare în moduri noi, oferind noi servicii consumatorilor, care sunt, la rândul lor, jucători din ce în ce mai importanți în sistemul energiei electrice. Prin urmare, este esențial ca beneficiile tranziției energetice să fie împărtășite și asociate cu măsuri ample care vizează aspecte climatice, energetice, de mediu, industriale și sociale. ”

„Dacă există un proiect capabil să dezvolte o viziune pozitivă asupra viitorului Uniunii Europene, acela este fără îndoială cel legat de tranziția energetică. Mesajul transmis de cetățenii europeni este puternic și clar: aceștia solicită acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice și doresc ca Europa să conducă acest demers”, a declarat Valerio De Molli, Managing Partner & CEO al The European House – Ambrosetti. „Evaluarea impactului socio-economic care decurge din tranziția energetică este o condiție necesară pentru definirea agendelor factorilor de decizie, cu scopul de a garanta o tranziție care nu este «doar o tranziție», ci o «tranziție justă pentru toți». Din acest motiv, The European House – Ambrosetti a conceput un nou model economometric unic pentru a măsura impactul socio-economic al tranziției energetice. Acest model combină în mod unic o abordare «macro» cu una «micro», pornind de la analiza a 3.745 de produse și tehnologii care caracterizează producția industrială europeană și estimează efectele până în 2030 a tranziției energetice asupra producției industriale și ocupării forței de muncă în Uniunea Europeană, cu un accent pe Italia, Spania și România”.

Studiul a fost realizat de The European House – Ambrosetti, Enel și Fundația Enel, care, în calitate de partener științific, a ajutat la dezvoltarea unui model econometric inovator care estimează impactul socio-economic al tranziției energetice, caracterizat prin trecerea treptată către generarea de energie regenerabilă, precum cea hidro, eoliană, solară și geotermală de la cea bazată pe combustibili fosili, precum cărbunele și gazele. Această evoluție este permisă de dezvoltarea tehnologiei, digitalizarea și sistemele care implică utilizatorii finali, inclusiv în privința mobilitatea, încălzirii gătitului și a altor utilizări casnice. Tranziția energetică va asigura beneficii de mediu majore prin scăderea accentuată a emisiilor de CO2 și oportunități majore pentru țările care sunt primele care vor profita de beneficiile economice și sociale legate de această evoluție. Studiul evidențiază impactul asupra producției industriale și a ocupării forței de muncă în UE, precum și în Italia, Spania și România, care derivă din răspândirea energiei electrice ca factor favorabil pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și atingerea obiectivelor UE de decarbonizare pentru anul 2030: reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră comparativ cu nivelurile din 1990; o pondere de 32% din consumul final de energie să provină din sursele regenerabile  și o îmbunătățire de 32,5% a eficienței energetice.

 

Potrivit studiului, până în 2030, prin tranziția energetică și prin înlocuirea treptată a combustibililor fosili cu sursele regenerabile, creșterea valorii economice a sectorului energiei electrice în diferite scenarii (până la 199 miliarde de euro la nivelul întregii Uniuni Europene) va genera o creștere netă estimată a producției industriale cuprinsă între 113 miliarde de euro și 145 de miliarde de euro, din care 14-23 miliarde de euro doar în Italia, 7-8 miliarde de euro în Spania și 2-3 miliarde de euro în România.

Tranziția energetică va permite noi servicii digitale caracterizate printr-un potențial ridicat de dezvoltare în următorii ani. În special, prognoza referitoare la valoarea producției industriale valabilă pentru anul 2030 are în vedere soluții precum tehnologii / baterii de stocare a energiei, Managementul Inteligent al Rețelei, sisteme de echilibrare a rețelei prin managementul consumului, care stimulează clienții să își reducă consumul în perioadele de vârf, Platforma de partajare, Home-to-Grid, integrare vehicul electric-rețea, sisteme de control a consumului de energie în locuințe cu ajutorul automatizărilor și senzori pentru mobilitate, cu o valoare estimată la aproximativ 65 de miliarde de euro la nivel european, din care 6 miliarde de euro în Italia, 4 miliarde de euro în Spania și 1 miliard de euro în România.

În același timp, studiul estimează că tranziția energetică va avea un impact pozitiv net asupra ocupării forței de muncă, prognozând, până în 2030, o creștere de până la 1,4 milioane de noi locuri de muncă în UE (173.000 în Italia, 97.000 în Spania și până la 52.000 în România).

 

Studiul mai estimează și un efect pozitiv suplimentar al utilizării surselor electrice în domeniul transporturilor și al sectorului rezidențial printr-o reducere cu 3 miliarde de euro a costurilor legate de poluarea aerului până în 2030 în UE.

Analiza se bazează pe observarea schimbărilor aflate în curs de derulare în sectorul energetic: reducerea costurilor cu tehnologia și noile moduri de producție, distribuție și consum sunt însoțite de un comportament din ce în ce mai virtuos din partea publicului, care este tot mai conștient de problemele de mediu: pentru 67% dintre participanții la un sondaj realizat de Comisia Europeană, combaterea schimbărilor climatice și protejarea mediului ar trebui să se afle în fruntea agendei factorilor de decizie.

Răspunsul la acest scenariu, care solicită o accelerare a procesului de decarbonizare ca prioritate pentru agenda globală, poate fi găsit în energia electrică din cel puțin șapte motive. Dacă energia electrică este generată de un amestec echilibrat cu o proporție semnificativă a surselor regenerabile, aceasta permite reducerea emisiilor de CO2; întărește rezistența și securitatea aprovizionării sistemului energetic; oferă niveluri mai ridicate de eficiență energetică; se integrează ușor cu digitalizarea, facilitând astfel gestionarea cererii; stimulează inovația și sustenabilitatea stilurilor de viață și a proceselor industriale, ceea ce duce la produse mai bune; favorizează dezvoltarea de soluții în cadrul economiei circulare și, în final, reduce poluarea fonică.

 

Prin urmare, raportul sugerează patru domenii de intervenție pentru factorii de decizie, astfel încât toți actorii și grupurile sociale implicate să poată profita de beneficiile asociate tranziției energetice: să sprijine implementarea tehnologiilor electrice prin promovarea conversiei efective a lanțurilor de valoare către aceste tehnologii; gestionarea schimbărilor în natură și expertiză la locul de muncă, creșterea posibilităților de angajare și abordarea problemei recalificării și îmbunătățirii abilităților; abordează problema consumatorilor de energie defavorizați; și promovează redistribuirea echitabilă a costurilor asociate tranziției energetice.

În acest context, tranziția energetică reprezintă o parte esențială a dezvoltării durabile, în care costurile și beneficiile sunt împărțite în mod echitabil între toate grupurile sociale (o abordare „doar pentru toți”). Pentru țările care îmbrățișează mai repede această tranziție, această evoluție poate fi o sursă de inovație și un avantaj competitiv, cu posibilitatea de a putea exporta această experiență deosebită.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.