Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studiu: Costurile reale ale energiei nucleare rămân în continuare o necunoscută

0

Autorităţile sunt în continuare reticente în a furniza toate informaţiile privind costurile reale ale energiei nucleare, arată studiul “Costurile Energiei Nucleare”,realizat în perioada 2013-2014 de un consorţiu de ONG-uri din 6 ţări ale Europei Centrale şi de Est, printre care și România.

Broşura dată publicităţii astăzi pornește de la premisa că energia nucleară încă mai beneficiază de prezumţia de energie ieftină, curată şi sigură, cu toate că în preţul energiei obţinute din operarea unei centrale nucleare sunt incluse doar o parte din costuri.

Untitled-300x295

 

Cheltuielile pentru obţinerea energiei nucleare trebuie căutate de-a lungul întregului proces, din minele de uraniu, trecând prin prelucrarea combustibilului, la funcţionarea de zi cu zi a centralelor şi până la dezafectarea lor.

Una dintre cheltuielile majore ale operatorilor de centrale nucleare este gestionarea combustibilului nuclear uzat, o problemă care încă nu şi-a găsit o soluţionare. Dacă industria nucleară ar fi nevoită să-şi achite singură costurile pentru dezafectare, managementul deşeurilor sau asigurarea riscurilor, atunci energia nucleară ar fi foarte scumpă.

Cu toate că ONG-urile partenere Joint Project au încercat să obţină date despre toate cheltuielile care generează costul real al energiei nucleare, o serie de date nu au putut fi clarificate, cum ar fi: metoda de calcul a plăților anuale obligatorii, inclusiv a ratei dobânzii şi costul estimat al depozitului geologic de adâncime pentru depozitarea finală a deşeurilor de înalt risc.

Mai mult decât atât, au fost descoperite unele deficiențe: rata inflației nu este luată în considerare pentru calcularea plăților anuale obligatorii iar valoarea contribuțiilor la fondurile dezafectare nucleară și de gestionare a deșeurilor radioactive (de 2 EUR/MWh) ar trebui să fie revizuită după o perioadă maximă de cinci ani, dar termenul limită nu a fost respectat.

Mai presus de toate aceste cheltuieli stă costul producerii unor accidente nucleare. Răspunderea în astfel de cazuri nu este specificată, astfel că centralele nucleare nu trebuie să plătească vreo asigurare pentru a acoperi în totalitate orice accident, în afară de cele prevăzute. Aşadar în cazul unui accident grav precum cele de la Cernobâl sau Fukushima, costurile vor fi suportate de către cei potențial afectați și de către stat – adică de către contribuabil. Cel mai probabil dacă toate costurile ar fi plătite de către companiile nucleare, acest tip de energie nu ar mai fi fezabil”, a declarat Lavinia Andrei, preşedintele fundaţiei TERRA Mileniul III, partener în realizarea acestui studiu.

Realizatorii studiului mai precizează că autorităţile dau informații puține în răspunsurile care vin cererilor de clarificarea privind aspecte ale costurilor energiei nucleare, sau evită răspunsul în totalitate. Comparând informațiile primite de către fundația TERRA Mileniul III, membră Joint Project, cu diverse cereri de informații publice, inclusiv cele ale Parlamentului României s-a observat că ele sunt tratate în mod diferit.

Grupul Joint Project este bazat pe o cooperare continuă între ONG-uri şi instituţii de cercetare din domeniul siguranţei energiei și energiei durabile cu accent pe activităţile antinucleare în Europa Centrală şi de Est. În fiecare an sunt identificate o temă principală, relevantă în Europa pentru energia durabilă şi câteva subiecte adiţionale cu tematică nucleară care fac obiectul unor studii. Membrii grupului sunt din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi România.

Broşura în limba română aici:

http://terramileniultrei.ro/noutati-terra-mileniul-trei/costurile-energiei-nucleare/

Broşura în limba engleză aici:

http://issuu.com/terramileniuliii/docs/jp2013_brochure_costsnuclearpower_f/1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.