Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CLUJ: Studenții români au avut șansa de a da viață ideilor lor inovatoare în domeniul sănătății

0

European Innovation Days la Cluj, un eveniment susținut de EIT Health

Innovation Days (iDays) este o serie anuală unică de evenimente concepute pentru a promova inovația în sănătate în rândul studenților, prin intermediul unor programe de 1-2 zile desfășurate în cadrul unor instituții academice din Europa. România este una dintre cele 20 de țări ale UE în care s-a organizat evenimentul iDays în acest an. Evenimentul a avut loc în perioada 1 – 2 noiembrie și a fost organizat în parteneriat de către Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babes Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Liver Research Club și Asociația Studențească de Antreprenoriat ”Iuliu Hațieganu” cu susținerea FreshBlood HealthTech Community – RIS HUB EITHealth pentru Romania.

Într-o serie de evenimente din lunile octombrie și noiembrie, studenții se vor întâlni în 31 de locatii din 20 de țări din Europa, pentru a-și prezenta și dezvolta proiectele digitale din domeniul sănătății. Innovation Days (iDays) sunt organizate de EIT Health, o rețea europeană de 140 de companii de renume din domeniul tehnologiei medicale și farmaceutic, instituții de cercetare și cele mai bune universități, susținut de Uniunea Europeană. În timpul programului, studenților li se prezintă instrumente practice de inovare în sănătate și lucrează în echipe multidisciplinare pentru a aborda provocări reale privind sănătatea.

Evenimentul iDays a avut loc pe 1 și 2 noiembrie la Aula Iuliu Hațieganu a UMF Cluj, acesta având ca scop să arate cum ideile inovatoare in sănătate pot fi transformate în proiecte reale cu impact asupra pacienților și sistemului sanitar.

Studenții au format echipe multidisciplinare (medical, tehnic, economic, etc.) și au încercat să rezolve provocări reale de sănătate, cu focus pe îngrijirile medicale în afara spitalului sau chiar la domiciliu. Pentru abordarea provocărilor, aceștia și-au folosit competențele comerciale și ideile materie de sănătate digitală. Mentorii cu experiență în domeniul inovației din sanatate i-au ajutat să își construiască proiectele. Echipele și-au prezentat ideile și au fost jurizate de un grup de experți care au utilizat criterii de notare standardizate pentru a acorda premii celor mai bune echipe.

Echipa câștigătoare a fost invitată să participe la Winners Event, care va avea loc la Paris pe 1 decembrie 2019, unde se vor întâlni cu colegi din toate universitățile participante. În cadrul acestui eveniment, studenților li se vor oferi sprijin și resurse pentru a-și dezvolta în continuare ideile și vor primi, de asemenea, pregătire suplimentară în metodologia inovației.

Zilele IDays sunt concepute ca un prim pas pentru studenți pe calea inovației în sănătate. Aceste evenimente speciale au încurajat deja sute de studenți din întreaga Europă să-și înceapă călătoria în domeniul inovațiilor”, a declarat Mónika Tóth, manager de program EIT Health InnoStars Regional Innovation Scheme (RIS). „Anul acesta, aproape 40% din iDays vor fi organizate de hub-urile EIT Health din Europa Centrală, de Est și de Sud. Acest număr dovedește un angajament semnificativ din partea regiunilor în curs de dezvoltare pentru creșterea ecosistemelor locale de inovare și îmbunătățirea abilităților potențialului vast de talente din regiune.”

Vedem tot mai des studenti curioși și motivați să construiască soluții pentru problemele din sănătatea românească sau europeană. Acest eveniment le oferă oportunitatea de a învăța un mod de gândire inovativ, de a cunoaște colegi cu competențe diferite și atitudine similară și de a-și crește capacitatea de a munci în echipe multidisciplinare, lucru esențial pentru viitorul lor profesional” a declarat Dr. Ion-Gheorghe PETROVAI – Project Manager FreshBlood Health Tech Community

Pentru implicarea numeroaselor potențiale talente din Europa Centrală, de Est și de Sud, EIT Health sprijină regiunile în curs de dezvoltare în descoperirea și dezvoltarea inovațiilor în domeniul sănătății prin intermediul Programului regional de inovare. Astfel, hub-urile EIT Health din aceste regiuni vor avea șansa de a organiza iDays în săptămânile următoare, pentru al doilea an consecutiv.

Calendarul complet al iDays în Europa poate fi găsit aici.

Despre EIT Health

EIT Health este o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-private europene din domeniul inovării în sănătate. Reunind peste 140 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii de vârf, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute. Rolul EIT Health este acela de a construi un ecosistem care să permită dezvoltarea sectorului sănătății, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi mai mult și să fie mai sănătoși. Cu un buget de 2 miliarde de euro, EITHealth promovează competențele profesioniștilor europeni din domeniul sănătății, investind în cele mai mari talente din Europa, și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor medicale inovatoare în UE. Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate din fonduri publice și este susținută de Comisia Europeană și de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT). Pentru mai multe informații, vizitați: www.eithealth.eu.

Despre EIT Health InnoStars

Regiunea InnoStars este una din cele șapte zone geografice ale EIT Health. Aceasta acoperă jumătate din Europa, incluzând Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și alte zone incluse în programul Regional Innovation Scheme – Statele Baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România. Acesta este un grup de țări recunoscute de Tabloul de bord european privind inovarea (EIS) ca inovatori moderați. InnoStars se axează pe promovarea spiritului antreprenorial, a inovației și educației în domeniul medical, al vieții sănătoase și îmbătrânirii active în regiune.

Despre Regional Innovation Scheme Programme (RIS)

RIS este programul european care sprijină mai multe regiuni în curs de dezvoltare în descoperirea și dezvoltarea inovațiilor în domeniul sănătății și în alte domenii. Programul include 14 hub-uri situate în 13 țări din Europa de Est, Centrală și de Sud. Aceste hub-uri servesc ca puncte de acces la o rețea pan-europeană a celor mai bune universități, companii și proiecte ale acestora. Programul își propune să incubeze regiunile în care își desfășoară activitatea, descoperind atuurile lor în materie de inovație, și să-i determine pe inovatorii locali să participe la programe și competiții pan-europene. Programul este condus de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) și este coordonat în domeniul sănătății de EIT Health InnoStars.

www.eithealth.eu I www.eithealth.eu/innostars I www.eithealth.eu/regional-innovation-scheme

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.