Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Copiii lansează o campanie de educare împotriva violenței la adresa copiilor ”Ascultă-i sufletul”

0

Organizația Salvati Copiii lansează astăzi, 20 septembrie 2011, o campanie de educare și de sensibilizare pentru a combate violența la adresa copiilor și pentru a promova modele educaționale pozitive, cu respectarea nevoilor afective și psihice ale acestora.

 

Campania se intitulează ”Ascultă-i sufletul” și își propune să atragă atenția asupra nevoilor emoționale și psihice ale copiilor, precum și asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bătaie,  umilința și  neglijența în ceea ce privește dezvoltarea psihică și afectivă a acestora și modul în care se formează și se va comporta viitorul adult.

”Această campanie a fost impusă de o problemă reală din societate. Bătaia nu ajută un copil să se dezvolte. Bătaia nu educă. Bătaia induce frică și nesiguranță unui copil. Ea umilește și rănește sufletul unui copil. Un copil bătut are toate șansele să devină un adult care prezintă simptome legate de unele suferințe psihice, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburări de alimentație. Un copil bătut nu va ști cum să se poarte în societate și va fi la rândul său un copil care are un comportament agresiv. De aceea, semnalul pe care îl tragem este că avem nevoie să ne creștem copiii fără bătaie, cu modele de parenting pozitive și cu respect față de nevoile emoționale și psihice ale copiilor. Dacă noi ca societate nu renunțăm la anumite mentalități și la anumite comportamente, atunci riscăm ca societatea de mâine să fie și mai agresivă decât cea de azi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii.

Sloganul campaniei este ”Trupul se vindecă. Sufletul nu” tocmai pentru a sublinia faptul că suferința emoțională indusă copiilor prin bătaie și violență poate lăsa răni profunde, care  nu se văd uneori cu ochiul liber, dar care afectează echilibrul emoțional pentru toată viața.

Campania se va derula în perioada septembrie 2011 și decembrie 2011 și va avea două componente: media și politici publice. Pe parte de media, campania va urmări atât sensibilizarea și conștientizarea publicurilor țintă (părinți, educatori, asistenți maternali) asupra consecințelor bătăii, cât și educarea acestora în legătură cu modele de formare a copiilor care sunt pozitive și care permit o dezvoltare echilibrată a acestora. Astfel, pe perioada campaniei, vor fi difuzate pe diverse canale media clipuri video și audio, machete, afise reprezentative, precum și informatii utile, explicatii, solutii care pot fi folosite de părinți, educatori și asistenți maternali în creșterea copiilor. Experții Salvati Copiii vor sta la dispozitia presei pentru a raspunde la intrebari si pentru a da informatii.

O serie de organizații de presă au intrat ca parteneri pentru susținerea acestei inițiative, altele și-au exprimat dorința de a da sprijin fără să intre într-un parteneriat propriu-zis. Organizația Salvați Copiii este deschisă oricărei organizații de presă care dorește să contribuie la acest proiect și mulțumește presei pentru deschiderea arătată.

”Mulțumim jurnaliștilor și organizațiilor de presă pentru deschiderea pe care au arătat-o, în perioada de pregătire a campaniei, față de inițiativa noastră. Presa joacă un rol foarte important în realizarea unui mediu echilibrat pentru creșterea copiilor. Aceasta deoarece presa are un rol în educația audiențelor și în influențarea mentalităților. De asemenea, modul în care presa relatează despre un caz în care este implicat un copil contează pentru acel copil, dar și pentru alții”, a subliniat Gabriela Alexandrescu.

Pe parte de politici publice, Salvați Copiii își propune să colaboreze cu autoritățile publice pentru a finaliza strategia națională în domeniul sănătății mentale a copiilor, în conformitate cu normele internaționale.

———————————————————————————————————————————

Din datele furnizate de către Direcţia Generală Protecţia Copilului, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010, 11.232 copii au fost în 2010 victime ale unei forme de abuz, neglijarea copilului fiind pe primul loc.

Majoritatea abuzurilor se petrec în familie : 10.395 copii din 11.232 au suferit o formă de abuz în cadrul familiei, pe primul loc fiind din nou neglijarea copilului – astfel din totalul de 7642 copiii raportaţi, 7401 sunt neglijaţi în cadrul familiei.

Astfel din totalul de abuzuri fizice asupra copilului, de 1254, 1188 au loc în familie, din 1218 cazuri de abuz emoţional asupra copilului 1169 au loc în familie. O incidenţa crescută a cazurilor de abuz sexual asupra copilului se înregistrată tot în familie: dintr-un total de 623 cazuri, 367 se petrec în familie şi 238 în alte locaţii.

În primele trei luni ale anului acesta (1 ianuarie 2011 – 31 martie 2011) 2893 de copii au fost victime de abuzuri: fizice (252), emoționale (353), sexuale (122), neglijare (2078), exploatare prin muncă (52), exploatare sexuală (11), exploatare pentru comitere de infracțiuni (25).

Studiile arată că 80% dintre copiii victime ale abuzului devin tineri adulţi care întrunesc criteriile de diagnostic pentru cel puţin o tulburare de sănătate mentală înainte de a împlini 21 de ani: depresie, anxietate, tulburări de alimentaţie, atac de panică, ADHD, sindrom de stres post-traumatic, probleme de ataşament.

Despre Organizația Salvați Copiii România

Organizaţia Salvaţi Copiii România este o instituţie cu rol social, a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care aceştia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum şi prin presiuni exercitate asupra factorilor de decizie şi mobilizarea liderilor din societatea civilă.

Salvați Copiii a dezvoltat în cinci orașe din țară (București, Timișoara, Iași, Suceava, Târgu Mureș)  Centre de Consiliere pentru Părinți, unde sunt oferite servicii de educare și consiliere pentru părinți și copii și servicii de formare pentru profesioniștii care interacționează cu copii. La București, Salvați Copiii a înființat de asemenea Centrul de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii, unde oferă servicii de evaluare clinică, consiliere și psihoterapie pentru copii și adolescenți cu probleme de sănătate mentală  (copii cu depresie, anxietate, tulburari de atașament, ADHD, tulburări de conduită, comportament agresiv etc.) sau cu risc de a dezvolta astfel de probleme.

Salvaţi Copiii  promovează de 20 ani drepturile copilului, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Peste 500.000 de copii au fost incluşi în programe educative, de protecţie şi asistenţă medico-socială, de stimulare a participării lor în acţiuni de promovare şi recunoaştere a drepturilor lor. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, care  cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.