Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar: Redu, Reutilizează, Reciclează

0

MAI RESPONSABILI FAȚĂ DE MEDIU PRIN PROIECTE CO-FINANȚATE PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEȚIEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUȚIEI ELVEȚIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ EXTINSĂ

 swissro-centered-2-rgb

ECOTIC şi Ateliere Fără Frontiere desfășoară în perioada 01.07.2013 – 30.06.2014 proiectul denumit „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” cu sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. ACEST PROIECT ESTE CO-FINANȚAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEȚIEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUȚIEI ELVEȚIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ EXTINSĂ.

Schema de grant pentru ONG-uri este parte componentă a Fondului Tematic pentru Participarea Societății Civile, Runda întâi a cererii de propuneri de proiecte. Scopul Fondului Tematic pentru Participarea Societății Civile este de a promova contribuția organizațiilor societății civile ca actori importanți pentru dezvoltare.

Organismul Intermediar Elvețian pentru administrarea Fondului Tematic pentru Participarea Societății Civile este un consorțiu format din KEK-CDC Consultants (KEK-CDC) – www.kek.ch, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) – www.fdsc.ro și Fundația pentru Parteneriat (FP) – www.repf.ro.

Agenția executivă în cadrul Campaniei „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” este Asociația ECOTIC, iar Ateliere Fără Frontiere este partener.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Promovarea inițiativelor noi și inovative care contribuie la protecția și îmbunătățirea mediului;
  2. Îmbunătățirea vizibilității și a imaginii publice a ONG-urilor de mediu, în vederea creșterii încrederii publice față de inițiativele civice, atât ca actor de mobilizare a comunității, cât și pentru participarea ca partener de dialog și consultare cu expertiză practică din teren, în vederea inițiativelor legislative sau a implementării politicilor publice în teritoriu.

Campania, „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” se desfășoară în 12 scoli din 12 comunități din țară până la data de 30.05.2014. Orașele vizate sunt: Alexandria, Cluj, Giurgiu, Buzău, Tulcea, Piatra Neamț, Bacău, Ploiești, Oradea, Timișoara, Brașov, București.

În fiecare școală se organizează o vizită unde vor fi prezenți: peste 40 elevi și 2 cadre didactice, 1 reprezentant al autorității locale, 1 operator de reciclare, 5 reprezentanți ai sectorului ONG; 1 companie privată, tematica fiind protecția mediului, dezvoltarea durabilă, educare și sensibilizare privind colectarea selectivă a deșeurilor. În cadrul acestor vizite, elevii demonstrează oaspeților implicarea lor în protejarea mediului prin proiectele efectuate de elevi și cadre profesorare, dar și îndemânarea, creînd din DEEE obiecte de artă. Ulterior, se vor organiza vizite cu acești elevi la firme specializate pentru a explica mai bine tot procesul de reciclare. Campania „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” presupune și desfășurarea concomitentă a concursului ECOȘcolarul. În acest concurs, elevii vor colecta deșeuri de echipamente electrice și electronice în școlile respective, cele mai mari 3 cantități colectate vor aduce școlilor respective echipamente IT&C noi.  Proiectul desfășurat în școli are loc până la data de 30 mai 2014. Prima vizită a avut loc în data de 11 octombrie 2013, la Școala „Mihai Viteazul” din Alexandria, următoarea fiind la Școala nr. 10 din Giurgiu în data de 22 octombrie. Școlile vizate în acest an sunt programate în 08 noiembrie,  Școala „Ion Creangă” din Buzău și 22 noiembrie, la Școala „Ioan Bob” din Cluj Napoca.

Alte activități vizate de ECOTIC în acest proiect sunt:

  1. Seminarul WEEELABEX – Standardul WEEELABEX vizează operațiunile de tratare a DEEE. Scopul seminarului este de a facilita procesul de implementare a Standardului la nivelul firmelor de reciclare. Acest seminar are loc în perioada 24 – 26 octombrie 2013.
  2. Concursul foto – video denumit „VREAU O ROMÂNIE MAI CURATĂ”. Acesta a avut loc în perioada 15 iulie – 30 august 2013, pe site-ul www.hotnews.ro.

Ateliere Fără Frontiere organizează și:

  1. ASSOCLIC 2013 Etapa II – reprezintă un apel către proiecte care vizează identificarea în Romania a structurilor care doresc să folosească calculatorul ca unealtă de educație, formare și/sau integrare a persoanelor defavorizate prin selecționarea și dotarea celor mai bune proiecte cu pack-uri informatice recondiționate pentru ca inițiativele lor să devină realitate.

Proiectul este adresat organizațiilor neguvernamentale, unităților de învățământ, muzeelor și bibliotecilor de stat și instituțiilor sociale care prezintă un proiect într-unul din domeniile eligibile: educație prin acces la IT&C, integrare/reintegrare – care stimulează autonomia persoanelor asistate prin acces la IT&C, formare prin acces la IT&C sau alte proiecte care vizează un impact social în comunitate.

Pentru ce-a de-a doua etapă Assoclic în anul 2013, lansată pe 23 septembrie, au fost alocate 500 de calculatoare recondiționate, iar termenul limită pentru înscrierea proiectelor este 11 noiembrie 2013.

2. Concursul de colectare „Give IT! Un concurs de solidaritate digitală”, organizat în perioada 3 octombrie – 15 noiembrie, adresat companiilor care dețin deșeuri de echipamente electrice și electronice. Scopul acțiunii este de a recicla sau recondiționa echipamentele colectate pentru a fi donate ONG-urilor și instituțiilor de învățământ care desfășoară programe de educație în sprijinul copiilor, tinerilor și persoanelor în dificultate.

3. Seminar organizat pentru sensibilizarea companiilor privind acțiunile ONG-urilor pentru protecția mediului care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.

4. Organizarea grupurilor de lucru pentru dezvoltarea competențelor ONG-urilor în advocacy și lobby pentru dinamizarea și ameliorarea politicilor publice de mediu în perioada ianuarie – iulie, 2014.

5. Obținerea certificării EMAS în perioada ianuarie – iulie, 2014.

Rezultatele așteptate în proiect se concretizează în cel puțin 3000 elevi, părinți și profesori atinși de mesajele campaniei desfășurate în școli. La rândul lor, aceste persoane vor disemina informațiile privind reciclare și protejarea mediului și responsabilizarea tuturor privind atitudinea corectă față de deșeuri și reciclarea acestora. Un alt rezultat al proiectului vizează întărirea capacității organizaționale și operaționale a peste 150 ONG-urilor, prin organizarea a două etape a programului Assoclic. Sensibilizarea a 100 companiilor private privind reutilizarea echipamentelor uzate prin donarea acestora  ONG-urilor și instituțiilor de învățământ.

Site-ul contribuției elvețiene este www.swiss-contribution.ro

Mai multe detalii despre activitățile cuprinse în Proiectul „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” sunt disponibile pe:

http://www.ecotic.ro/proiecte-ecotic/RRResponsabil

http://www.solidaritateadigitala.ro/give-it

și

http://assoclic.ro/noutati/lansarea-apelului-la-proiecte-assoclic-2013-etapa-ii

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.