Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România acționează pentru schimbările climatice

0

Un obiectiv istoric a fost adoptat de țările participante la Conferința despre schimbările climatice de la Paris: „zero emisii nete” de origine umană. Dorința unanimă este de a se ajunge la un echilibru între ce eliberăm în aer și ce putem absorbi, arătând efectul asupra climei, a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ocupând locul 30 într-un top al țărilor și organismelor internaționale privind emisiile de CO2 între anul 1970-2013 (conform EU Edgar database), în 2013 România avea o contribuție importantă la trendul poluant cu 3,682 tone CO2 pe cap de locuitor. Vestea bună este că angajamentul politic asumat de țările participante la Conferință, o premieră pentru acest gen de negocieri, este anticipat la nivel național de inițiative ale societății civile.

Un exemplu important este programul de împădurire “Pădurea copiilor”. “ViitorPlus-asociația pentru dezvoltare durabilă” vrea să realizeze un vis nobil, acela de a planta și ingriji un puiet pentru fiecare nou-născut din România. Pădurile sunt un element cheie în absorbția CO2 din atmosferă și au un efect direct asupra schimbărilor climatice. Pornind de la acest fapt și de la realitatea nivelului scăzut de împădurire a sudului țării, cei de la “ViitorPlus” au derulat un amplu program de împădurire pe terenuri agricole degradate, începând din 2007.

Campania din această toamnă a însemnat 19.000 de puieți completați în pădurile începute în comunile Drăgănești-Vlașca și Poroschia, jud. Teleorman. Cu ajutorul a 550 de voluntari, timp de 12 zile pădurile au beneficiat de acțiuni de completari și îngrijire. Partenerii care au fost alături de noi în campania de toamnă sunt: ING Bank, Merck Sharp & Dohme (MSD) România, METRO SYSTEMS Romania, Stefanini România, Strauss România şi Telekom Romania. Ca şi în ediţiile trecute, mobilitatea echipei de coordonare a activităţilor din teren a fost asigurată de AVIS Rent a Car România.

“Urmărind impactul pe termen lung al proiectului, aceste acțiuni se fac constant pentru a ajuta pădurea să ajungă la stadiul de masiv, când dezvoltarea ei se face independent de ajutorul uman” spune Teodora Pălărie, coordonatorul proiectului. Completările au fost realizate pe cele 17 ha de pădure plantată în cele două comune din jud. Teleorman, în timp ce pădurile din judeţul Călăraşi, peste 21 de hectare, au fost monitorizate pentru a urmări evoluţia lor.

Succesul îngrijirii pe termen lung a pădurii a fost celebrat de organizație în 2014 când 8 ha de pădure au ajuns la maturitate, pe parcursul a 5 ani de îngrijire atentă. Când treceți cu mașina pe Autostrada Soarelui, la km 86, în dreptul comunei Dragoș-Vodă, jud. Calarași, puteți admira prima pădure crescută de un ONG din România.

Dragos-Voda Padurea copiilor

Pentru că viitorul nostru depinde de fiecare dintre noi, tot mai mulți oameni doresc să se implice, în realizarea de păduri. Echipa “Pădurea copiilor” a creat un portofoliu de instrumente simple pentru a veni în întampinarea celor ce doresc să lase în urma lor pădure pentru generațiile viitoare, disponibil oricui pe site-ul proiectului http://www.padureacopiilor.ro.

”Aleg să împăduresc” este cea mai recentă campanie de implicare individuală pentru creșterea de noi păduri în România, marca “Pădurea copiilor”. Îi invităm pe toţi cei care doresc să se implice direct în împăduriri sau să facă sport pentru păduri la evenimentul caritabil “Crosul Pădurii”, să acceseze mediile noastre de informare.

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.