Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România a fost reprezentată la Summit-ul Internațional al Liderilor Studenților din Londra!

0

ANOSR a reprezentat România la Summit-ul Internațional al Liderilor Studenților din Londra! 

Liderii studenților din jurul lumii s-au reunit la Londra în cadrul Summit-ului Internațional al Liderilor Studenților (Global Student Leadership Summit – GSLS), în perioada 18 – 21 Septembrie, pentru a pune bazele unei colaborări globale. Solidaritatea în lupta pentru democrație, respect pentru drepturile fundamentale ale studenților, acces la educație, dezvoltare durabilă și apărarea și promovarea păcii au fost printre principalele obiective asupra cărora liderii studenților au căzut de acord. România a fost reprezentată în cadrul evenimentului de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Studenții văd educația ca drept fundamental al omului și consideră că accesul la acest drept trebuie apărat atât de guverne prin finanțarea publică a educației, cât și de instituțiile de învățământ și de alte părți. Aceștia condamnă reducerea educației la un produs cu rol strict economic și subliniază importanța contribuției acesteia la dezvoltarea democrației, toleranței, gândirii critice sau îmbogățirea cunoașterii într-un anumit domeniu, împreună cu dezvoltarea de abilități practice care să conducă la oportunitatea obținerii unui loc de muncă. Totodată, ei cer ca cercetarea realizată din bani publici să fie publicată doar în jurnale cu acces deschis.

Participanții la Summit au convenit ca pacea să fie un scop fundamental al colaborării globale și au hotărât să înceapă să contureze o Cartă a Drepturilor Studenților la nivel global pe care să o apere apoi cu toții. ANOSR face parte din comisia care va elabora propunerea acestei Carte, urmând ca adoptarea să se producă în cadrul GSLS 2013. Totodată, participanții au convenit că își vor întări colaborarea în monitorizarea și informarea publică asupra situațiilor în care drepturile studenților nu sunt respectate.

Nu în ultimul rând, studenții au arătat că instituțiile de învățământ superior trebuie să fie în prima linie a eforturilor pentru o dezvoltare durabilă, atât prin crearea și introducerea de noi tehnologii, cât și prin conducerea dezbaterii publice asupra cercetărilor relevante și abordarea comunităților locale și regionale.

Declarația adoptată în cadrul GSLS va fi publicată în cursul săptămânii pe situl evenimentului (www.globalstudentleadership.org) și pe pagina ANOSR (www.anosr.ro). Până la următoarea reuniune colaborarea va fi facilitată de grupul de lucru pentru colaborare studențească globală, grup din care va face parte ca reprezentant al României și ANOSR.

„Idealurile în care credem, ca studenți, se confruntă cu amenințări care depășesc granițele naționale și chiar continentale. Fie că vorbim de pace, de drepturi fundamentale ale omului, de acces la educație sau de reducerea studenților la simpli clienți în universități, comunicarea și colaborarea globală contribuie foarte mult la șansele noastre de a avea un impact durabil. Ne bucurăm că avem ocazia să fim o parte activă din construirea acestei colaborări!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR, delegat la GSLS.

La GSLS, alături de România au mai participat: Cipru, Finlanda, Norvegia, Suedia, Portugalia, Malta, Rusia, Slovacia, Ungaria, Franța, Muntenegru, Armenia, Moldova, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Canada, Chile, Mexic, Columbia, Sudanul de Sud, Elveția, Marea Britanie, Irlanda, Țările de Jos, Azerbaidjan, Swaziland, Filipine, Taiwan, Nepal, Islanda, India. Platforme regionale: ESU-Europa, AASU, Asia, Africa ASU-, OCLAE-America de Sud si Caraibe, Pacificul de Sud-USPSA. Vizele pentru liderii studenților din Gambia, Sierra Leone, Sudan, Zimbabwe, Albania au fost refuzate.

Despre ANOSR:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este prima şi cea mai importantă federaţie naţională studenţească din România, fiind singura reprezentată la nivel European, ca membră a Organizaţiei Europene a Studenţilor (ESU).  ANOSR este o structura federativă ce reuneşte 71 de organizaţii studenţeşti. Scopul principal al ANOSR este reprezentarea şi  promovarea intereselor educaţionale, sociale, economice şi culturale ale studenţilor la nivel naţional şi internaţional.  ANOSR îşi duce la îndeplinire misiunea, în principal,  prin influenţarea politicilor publice, fiind recunoscută ca voce reprezentativă a studenţilor români de către instituțiile centrale ale statului precum şi de către comunităţile academice, organizaţii importante din societatea civilă şi mass-media. Reprezentam viitorul!

                

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.