RETROSPECTIVA RADU GABREA LA BERLIN. 08 – 12 IUNIE 2015

0

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la Berlin, în cadrul evenimentului “Retrospectiva RADU GABREA” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român la Berlin și în colaborare cu prestigiosul cinematograf Filmkunst 66, în perioada 08 – 12 iunie.

1

Programul cuprinde cinci dintre filmele de referință din cariera marelui cineast român și debutează luni, 08 iunie, ora 20:00, cu cel mai recent film de lung metraj, “O poveste de dragoste, Lindenfeld”. Seara de deschidere se va desfășura în prezența regizorului Radu Gabrea și a producătorului Victoria Cociaș, vizionarea fiind urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Radu Gabrea și Victoria Cociaș vor participa la întreaga serie de proiecții de la Filmkunst 66, ce va continua cu prezentarea următoarelor filme și cu discuții cu publicul:

marți, 09 iunie, „Mănuși Roșii” (2010) – ora 17.30,
miercuri, 10 iunie, „Călătoria lui Gruber” (2008) – ora 18.00,
joi, 11 iunie, „Rosenemil” (1992/1993) – ora 18.00,
vineri, 12 iunie, „Un bărbat ca Eva” (1984) – ora 18.00

Referindu-se la Radu Gabrea drept unul dintre cei mai prolifici regizori români contemporani, Dominique Nasta, doctor în Filozofie şi Litere la Université Libre de Bruxelles, scria in “Contemporary Romanian cinema”:

“După o carieră de 40 de ani a lui Radu Gabrea, cuprinzând un număr impresionant de filme documentare și de ficțiune, care nu au făcut parte din ceea ce se numește în mod general “film de autor”, Radu Gabrea optând în mod deliberat pentru filme orientate spre o mai largă audiență, el a reușit totuși să-și câștige un statut unic printre cineaștii români, acela de autentic regizor european, sfidând timpul printr-o constantă preocupare de a îmbina în mod armonios în filmele sale fapte istorice relevante cu forme filmice de fictiune de mare interes artistic.”Citizen Gabrea [Kane]” ar fi cu siguranță cea mai potrivită poreclă a regizorului.”

Filmele din program:

Filmkunst 66, 08 iunie, h.20:00

O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD (2013)

Sinopsis

În Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ully) Winkler, preşedintele unei mari companii (personaj principal interpretat de Victor Rebengiuc, aflat la prima colaborare cu Radu Gabrea), vede la televizor un reportaj despre un fost sat german din Banat. Acesta este Lindenfeld, în care Ully se născuse şi trăise până în 1945.

În prezentul acţiunii, la şase decenii după ce a fugit în Germania şi a început să facă avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile sale cu România, Ully este puternic marcat de imaginile văzute, aşa că decide ca împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăseşte pe Helga, iubita sa din cruda tinereţe (interpretată la maturitate de Victoria Cociaş).

Ceea ce urmează este o poveste dulce-amară, plină de nostalgie, candoare și momente tragicomice.

Filmkunst 66, 09 iunie, h.17:30

MANUSI ROȘII (2010)

Sinopsis

Filmul Mănuşi roşii este o adaptare a best-seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner, şi prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de „Securitatea română” în anii ce au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria.

După înăbuşirea revoluţiei din Ungaria de către tancurile sovietice (noiembrie 1956), puterea comunistă din România, de teama unor evenimente similare, a trecut la arestări masive şi organizarea de procese. În special în Transilvania, unde printre reprezentanţii populaţiei române, maghiare şi germane se răspândise ecoul celor întâmplate în ţara vecină şi exista pericolul ca situaţia politică să scape de sub control, ”securitatea” a dezlănţuit o campanie masivă de arestări.

Una dintre victimele acestei campanii este şi tânărul de origine săsească, Felix Goldschmidt, student la o universitate clujeană şi conducătorul unui cenaclu literar.
În ciuda rezistenţei sale iniţiale, prin presiune psihică, tortură, umilire repetată şi intimidare, acesta devine instrument docil al organelor de represiune, martor al acuzării împotriva unor prieteni ai săi scriitori, trădându-şi până la urmă şi propriul frate.

 

Filmkunst 66, 10 iunie, h.18:00

CĂLăTORIA LUI GRUBER (2009)
Sinopsis

„Călătoria lui Gruber” este un film – dramă regizat de Radu Gabrea în 2008, a cărui acțiune este plasată în Al Doilea Război Mondial, în timpul Holocaustului din Iași (pogromul din Iași).

 

Filmul se concentrează asupra unui scriitor italian, Curzio Malaparte, fost membru al partidului fascist italian. Malaparte este delegat pe frontul rusesc pentru serviciul de știri italian și călătorește în România în iunie 1941, împreună cu Freitag, colonel în Wehrmacht și comandantul adjunct al garnizoanei locale din România.

Malaparte suferă de o alergie gravă și este trimis să-l consulte pe Dr. Josef Gruber din Iași, un medic alergolog de clasa mondială, numai că acesta nu e de găsit.

 

Suferind teribil din cauza alergiei, Malaparte încearcă disperat să îl găsească pe medicul despre care află că a a fost capturat. În timpul căutării, el întâlnește situații șocante din Holocaustul împotriva evreilor din oraș. Mai târziu, el împărtășește aceste lucruri într-o manieră foarte critică, în romanul sau, Kaputt.

 

Wehrmacht-ul, trecând printr-o revizuire capitală în anii 1930, s-a extins foarte mult odată cu venirea la putere a naziștilor. Ceea ce urmează este o imagine de ansamblu asupra Wehrmacht-ului.

 

 

 

Filmkunst 66, 11 iunie, h.18:00

ROSENEMIL (1992/1993)

Sinopsis

“Rosenemil” are la bază romanul lui Georg Hermann, iar acţiunea se desfăşoară în Berlinul sfârşitului de secol. Protagonistul filmului, Emil (jucat de Werner Stocker), îşi câştigă traiul vânzând romane de dragoste pe stradă. Încă de mic Emil avea ochi numai pentru doamne şi înclinaţia de intra în belele din această cauză. La început îl vedem ca pe un băiat care fură mărunţişuri ca să impresioneze o fată. Anii trec şi îl vedem crescând într-un tânăr atletic, dar cu aceeşi inimă nesăbuită de băiat, alergând după fuste fără să se gândească la consecinţe.

Într-o zi predestinată din 1903 el întâlneşte două femei atrăgătoare, amândouă practicând „cea mai veche meserie din lume” deşi se învârt în cercuri sociale foarte diferite. Cea mai tânără dintre ele, Lissy (jucată de Dana Vávrová), este cântăreaţă într-o sală de dans sărăcăcioasă. Caldă, deschisă şi generoasă, este iubită de toţi cei care o cunosc, iar Emil nu face excepţie. Se îndrăgostşte de Lissy la prima vedere şi ea de el. Lissy îl numeşte „Rosenemil” pentru că i-a adus un trandafir la prima lor întâlnire şi cu acest nume îl prezintă prietenilor ei de la sala de dans şi vecinilor.
Unii dintre cei ce-şi fac veacul la sala de dans sunt implicaţi în afaceri murdare, iar Emil se lasă atras într-o bandă de hoţi. Curând Emil atrage atenţia şefului bandei, care i-o prezintă pe eleganta şi sofisticata Bertha (Dominique Sanda), o „doamnă de companie” de clasă. Emil se lasă vrăjit de farmecele femeii mai în vârstă, iar Bertha îl găseşte, la rândul ei, atrăgător pe Emil şi decide să facă din el jucăria sa preferată. Îmbrăcat în hainele noi cumpărate de Bertha, Emil devine însoţitorul ei, atât la cursele de cai cât şi în pat. Între timp, biata Lissy, cu o sănătate fragilă, este din ce în ce mai deprimată şi încearcă să se sinucidă. Emil află de calvarul prin care trece şi, chinuit de remuşcări, se grăbeşte la ea, dar ajunge doar la timp pentru a-şi lua adio de la ea.

 

 

 

Filmkunst 66, 12 iunie, h.18:00

UN BĂRBAT CA EVA (1984)

Sinopsis

Într-o casă părăsită, regizorul EVA, filmează o adaptare a celebrului roman „Dama cu camelii”. Echipa şi actorii trăiesc în aceeaşi casă, într-o mizerie „comunitară” tipică anilor 60”, a anilor hippy.

Pe măsură ce filmarea înaintează, frumosul, decorul de basm, îndepărtează tot mai mult realitatea sordidă. Dar în echipă colcăie contradicţiile şi conflictele. Regizorul, la începutul filmului, împreună cu Gudrun, actriţa principală, se îndrăgosteşte de actorul care joacă rolul lui Armand Duval, rolul din adaptarea celebrului roman „Dama cu camelii”. Remarcabil prin discursul narativ atent la mai multe planuri, filmul german al regizorului Radu Gabrea este o splendidă reverență către excentricul regizor al noului val german, Fassbinder.

„This remarkable picture cries out to be seen” – Sunday Telegraph

„A stunning performance… a blood-curdling homage! A hypnotic, unortodox, appropriately profane paean to Fassbinder. A seriously daring contemplation of one of the most gifted, most troubling, most original film makes of his time” – New York Times

„A cinematic mind-boggler! A descent into the peculiar Germanic orgy of Fassbinder’s fevered genius” – New York Post

“A splendid, infectiously amoral performance! Casting a woman as ‘Fassbinder’ was a brilliant stroke. The film wallows in enjoyably trashy effects” – The Village Voice

“A tour of force portrait by Eva Mattes which must rank as one of the most impressive sex crossovers in screen history!” – New York Daily News

“Brilliantly conceived and executed, ‘A Man Like Eva’ is one of the most tantalizing films I’ve seen in a long time” – Manhattan Arts

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.