rescEU – forța de intervenție a Europei în caz de urgență pe care te poți baza. Comisarul european Janez Lenarčič, responsabil pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, vorbește despre rescEU și mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene
Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale umanității și suntem cu toții martori ai efectelor devastatoare ale acestora. Incendiile distrug păduri și orașe, furtunile catastrofale și inundațiile abundente afectează grav zone populate, alungând oamenii din casele lor și luând mii de vieți în fiecare an.
NICIO ȚARĂ NU ESTE IMUNĂ LA DEZASTRELE NATURALE CARE DEVIN NOUA NORMĂ.
Doar în 2017, incendiile forestiere din Europa au ars peste 1,2 milioane de hectare de teren și au ucis 127 de persoane, inclusiv pompieri.
1 În 2019, incendiile au afectat Cercul Polar și au creat nori de fum și cenușă care au depășit Uniunea Europeană ca dimensiune.
2 În această vară, am văzut fumul negru care a acoperit cerul din Siberia până în Brazilia, de la Marea Mediterană până la Cercul Polar, cu pierderea tragică de vieți omenești și distrugerea mijloacelor de trai.
PENTRU A FACE FAȚĂ ACESTEI AMENINȚĂRI ÎN CREȘTERE, TREBUIE SĂ NE ADAPTĂM MECANISMELE DE RĂSPUNS.
1 https://effis.jrc.ec.europa.eu/media/cms_page_media/40/Annual_Report_2017_final_pdf_uCckqee.pdf
2 https://twitter.com/WMO/status/1160872603961167872?s=20
rescEU – mecanismul european de urgență pe care te poți baza Protecție civila și Ajutor umanitar. Într-adevăr, solidaritatea și cooperarea sunt principiile noastre călăuzitoare. Începând din 2001, Europa are un mecanism comun de protecție civilă – un sistem de răspuns în caz de dezastru care permite țărilor copleșite de situații de urgență să solicite asistență din partea altor țări europene. În trecut, acesta a fost utilizat cu succes pentru a răspunde la peste 300 de solicitări de asistență din interiorul și din afara UE. Acest mecanism este acum și mai puternic datorită rescEU – o rezervă suplimentară de resurse în zonele în care există lacune constatate la nivel european (de ex. elicoptere, avioane de pompieri și alte resurse).
DE CE AVEM NEVOIE DE UN SISTEM MAI PUTERNIC ȘI MAI ROBUST?
Fenomenele meteorologice extreme au pus la încercare capacitatea țărilor europene de a se ajuta, mai ales atunci când mai multe dintre ele se confruntă simultan cu același dezastru natural. În ultimii ani, unele țări lovite de incendii de vegetație nu au primit asistență deoarece, la momentul respectiv, nicio altă țară nu avea capacitatea de a pune la dispoziție efective de pompieri sau avioane de pompieri.
Nu trebuie să ne mai confruntăm niciodată cu această situație. În luna august 2019, Grecia s-a confruntat cu o situație de urgență: un număr de 56 de incendii forestiere au izbucnit pe teritoriul țării în decurs de 24 de ore. Mecanismul de protecție civilă al UE a reacționat fără întârziere prin activarea rezervei rescEU pentru prima dată.
MECANISMUL DE PROTECȚIE CIVILĂ AL UNIUNII EUROPENE ESTE UN SISTEM REMARCABIL.
Voi continua să colaborez cu statele membre ale UE pentru a utiliza întregul potențial al noului fond de resurse rescEU și pentru a mă asigura că avem mijloacele potrivite pentru a face față tuturor tipurilor de urgențe. Acest lucru este indispensabil dacă Europa va continua să joace un rol cheie în combaterea dezastrelor din ce în ce mai severe și în ajutorarea persoanelor aflate în nevoie, acasă sau în străinătate. Janez Lenarčič, Comisar european pentru gestionarea crizelor