Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Refugiații sunt vulnerabili la traficul de ființe umane

0

Zeci de mii de persoane provenind din țări terțe aflate în conflict caută în aceste zile refugiu în Uniunea Europeană. Vulnerabilitatea acestora, determinată de lipsa de resurse și statutul neclar, le limitează alegerile şi opţiunile disponibile și îi supune riscului de traficare de către grupurile criminale.

Alternative Sociale a lansat recent un set de recomandări privind reducerea vulnerabilității la traficul de ființe umane a cetățenilor provenind din țări din afară Uniunii Europene, extrem de relevante în contextul crizei refugiaților. Raportul, coordonat de expertul Alexander Frederick George Hirschfield, criminolog și profesor universitar din Marea Britanie, propune specialiștilor o serie de recomandări ce vizează colectarea, schimbul și comunicarea datelor privind persoanele vulnerabile la trafic, precum și coordonarea interinstituțională pentru reducerea vulnerabilității la exploatare și traficare.

resortisanti - Copy

„Europa se confruntă deja de luni de zile cu o problemă extrem de gravă – cea a refugiaţilor, oameni disperaţi care caută să-şi protejeze familiile de tragediile războiului. Instituţiile naţionale şi europene sunt blocate într-o fază de analiză a fenomenului, iar răspunsul întârzie să apară. În contextul în care situația ameninţă să se transforme într-o criză umanitară, este nevoie ca aceste instituţii să întreprindă acţiuni concrete şi coerente pentru că din ce în ce mai mulți refugiați apelează la traficanții de ființe umane pentru a ajunge în țări europene”, a declarat Cătălin Luca, director executiv Alternative Sociale, expert Team Europe.

Raportul, realizat în cadrul unui proiect cofinanțat prin programul „Prevenirea și Combaterea Criminalității al Uniunii Europene”, poate fi consultat pe www.antitrafic.ro.

Alternative Sociale activează în domeniul prevenirii, combaterii și asistenței victimelor traficului de ființe umane din anul 2001.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.