Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reducerea risipei alimentare

0

Deputații susțin eforturile de a reduce la jumătate până în 2030 risipa alimentară din UE, eliminând restricțiile actuale asupra donațiilor de alimente și eliminând confuzia între etichetele ”data expirării” (“best before”) și data limită de consum (“use by”).

  • reducerea risipei alimentare cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030

  • facilitarea donațiilor alimentare

  • clarificarea etichetelor ”data expirării” (“best before”) și data limită de consum (“use by”)

“În țările dezvoltate, alimentele se pierd mai ales spre finalul lanțului alimentar, în etapele de distribuție și consum. Toți suntem responsabili pentru a pune capăt acestei probleme”, a spus raportorul Biljana Borzan (S&D, Croaţia). “Raportul pe care l-am elaborat cere un răspuns politic coordonat în ceea ce privește etichetarea, responsabilitatea și educația. În plus, trebuie să avem în vedere lipsurile din legislația actuală care privesc donațiile alimentare”, a adăugat raportorul Rezoluția a fost adoptată marți cu 623 de voturi pentru, 33 împotrivă și 20 de abțineri.

Deputații cer statelor membre să reducă risipa alimentară cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030 (față de nivelul 2014) – un obiectiv pe care Parlamentul l-a introdus în legislația privind deșeurile adoptată în martie.

Autoritățile naționale și partenerii implicați ar trebui să facă mai mult să îi ajute pe consumatori să înțeleagă etichetele ”data expirării” (“best before”) și data limită de consum (“use by”). Comisia va trebui să evalueze beneficiile posibile pe care le-ar crea eliminarea unor date de pe produse fără a crea riscuri pentru mediu și sănătatea publică.

Facilitarea donațiilor alimentare

Comisia ar trebui, de asemenea, să propună o modificare la directiva TVA care să autorizeze explicit exceptarea de la taxare a donațiilor alimentare. Fondul european destinat ajutorării celor mai defavorizați (FEAD) ar trebui utilizat pentru a finanța costul colectării, transportului, depozitării și distribuirii donațiilor alimentare.

Cifre

În UE, risipa alimentară a fost estimată la 88 milioane de tone sau 173 kg pe cap de locuitor, anual. Producția și eliminarea acestei risipe alimentare creează 170 milioane de tone de CO2 și consumă 26 de milioane de tone de resurse.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.