Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Punctul de vedere al directorului executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr, cu privire la rezultatele testului PISA 2018

0

Datele relevate în ediția 2018 a testului Programme for International Student Assessment (PISA) confirmă deficiențele majore ale sistemului de educație din România. PISA 2018 relevă un nivel record de analfabetism funcțional, de 44%, în vreme ce scorurile înregistrate de elevii români sunt cele mai slabe din ultimii nouă ani.

Explicațiile acestui rezultat sunt binecunoscute de toți factorii de decizie implicați: subfinanțare cronică, profesori slab pregătiți, un cadru curricular învechit și mai ales decalaje uriașe între școlile din mediul rural și cele de la oraș.

Problema cea mai gravă se înregistrează în mediul rural. Pe baza experienței noastre extensive de lucru cu școlile, copiii, părinții și autoritățile locale, World Vision România a propus o serie de remedii și modele de intervenție care și-au demonstrat impactul. Acestea au rolul de a contribui la reducerea decalajelor dintre rural și urban, fiind soluții testate în practică.

Este vorba în primul rând de adoptarea digitalizării la clasă ca soluție educațională modernă și atractivă pentru copii. „Școala din valiză”, un proiect World Vision finanțat de Fundația Vodafone, oferă resurse digitale de învățare pentru profesori și elevi, prin intermediul unor soluții mobile: laptop, tablete, proiector și o platformă de învățare cu lecții interactive.

World Vision România propune, de asemenea, extinderea la nivel național a programelor de tip „Școală după Școală” (afterschool). Unul dintre programele de mare succes ale Fundației, „Pâine și Mâine”, oferă o masă caldă zilnică și ajutor la lecții după ore pentru mai mult de 1.200 de copii, prevenind astfel abandonul școlar.

Programele de formare a profesorilor de-a lungul carierei și atragerea celor mai competenți în școlile din mediul rural reprezintă o altă prioritate a World Vision.

De asemenea, World Vision consideră că factori precum incluziunea și combaterea violenței în școli reprezintă elemente importante pentru eliminarea inegalităților între școlile de elită și cele din zonele defavorizate. Practic, avem două sisteme de educație – unul în mediul rural, în colaps, și unul relativ performant în școlile din orașe. Această segregare de facto trebuie imperativ eliminată.

Pe lângă campaniile World Vision gândite din punctul de vedere al impactului sistemic, cum sunt programele „Pâine și Mâine” și „Vreau în clasa a 9-a” (burse pentru copiii săraci care merg la liceu), organizația noastră derulează și campanii punctuale, ce abordează probleme specifice. Un astfel de program este „Merg desculț”, prin care donăm încălțări de iarnă copiilor nevoiași. În fiecare iarnă, 25% din copiii de la sate merg o oră pe jos până la şcoală în încălţări stricate, învechite sau total nepotrivite. Obiectivul campaniei este să doneze încălțăminte unui număr de 10.000 de copii.

Viziunea noastră este că doar atunci când școlile din mediul rural vor fi cu adevărat la același nivel cu acelea de la oraș vom avea un sistem de educație performant și echitabil, care să ofere o educație de calitate și șanse egale tuturor copiilor, indiferent de mediul de proveniență al acestora.

Până atunci, rămân multe de făcut. Facem pe această cale un apel către Guvern, prin Ministerul Educației Naționale, cât și către Administrația Prezidențială pentru a coordona un efort comun de reformare reală a educației, cu implicarea tuturor părților interesate: părinți, cadre didactice, copii, factori de decizie și organizații ale societății civile.

Cu prietenie,

Mihaela Nabăr,
Director executiv
World Vision România

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.