Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectul Rushing Energy propus de cinci liceeni din România a fost desemnat câștigător la cea de-a șaptea finală europeană a competiției Sci-Tech Challenge

0

Junior Achievement (JA) Europe și ExxonMobil au organizat la Bruxelles a șaptea finală europeană a competiției Sci-Tech Challenge. Programul Sci-Tech Challenge își propune să inspire și să orienteze tinerii în alegerea viitoarelor studii și a unei viitoare cariere în domeniul STEM (Știință, Tehnică, Inginerie, Matematică). Încurajând tinerii europeni spre profesiile din domeniul STEM, programul Sci-Tech Challenge contribuie la dezvoltarea abilităților de care viitoarea forță de muncă are nevoie pentru a asigura inovarea și creșterea în Europa.

Sci-Tech Challenge Grand Finale Bruxelles 2016 - Team Romania - 1st place
Caroline Jenner, CEO al JA Europe a reiterat importanța unui astfel de program spunând că “într-un moment în care Comisia Europeană finalizează o listă de noi abilități pentru tinerii europeni, subliniind nevoia pentru competențe STEM mai dezvoltate și pentru abilități transdisciplinare, Sci-Tech Challenge este cu siguranță o inițiativă bună care atrage și dezvoltă abilitățile tinerilor în zona științei, matematicii și a ingineriei.”

Echipa câștigătoare din acest an este din Constanța și a fost premiată în cadrul unei festivități găzduite de Adina-Ioana Vălean, Vice-Președinte al Parlamentului European. Cinci elevi creativi: Tiberiu Florescu – Liceul Teoretic Ovidius, Radu Ștefan Cristea – Liceul Teoretic Ovidius, Alexandra Chiparcă – Liceul Teoretic Decebal, Ioan Daniel Crăciun – Colegiul Național Mircea cel Bătrân și Vlad Botezatu – Liceul Teoretic Traian au reușit să convingă juriul prin spirit de echipă, foarte bune abilități de prezentare și o idee inovatoare.
Echipa din Constanța a propus proiectul „Rushing Energy”, o soluție integrată care să eficientizeze transportul public din Bruxelles. Ideea de bază are în vedere amenajarea mai multor parcări la periferia orașului, unde navetiștii să-și poată lăsa mașina personală. Aceștia vor fi încurajați printr-un sistem de oferte să folosească transportul în comun (autobuze hibride) și biciclete. Un alt element inovativ propus de elevii români a fost montarea de plăci piezoelectrice, care generează curent electric din presiunea metrourilor, pentru a economisi energie și a o reutiliza apoi, în aplicații de monitorizare a traficului.

Proiectul gândit de ei a atras atenţia juriului printr-un mix de fezabilitate, eficienţă a costurilor şi implementare rapidă. Membru al echipei câștigătoare, Vlad Andrei Botezatu spune despre experiența sa în cadrul competiției: “Au existat multe lucruri pe care le-am îmbunătățit pe parcursul competiției, din momentul în care am primit provocarea, până în momentul în care ne-am prezentat soluția noastră în fața juriului; abilități cum ar fi spiritul antreprenorial – pentru că a trebuit să pretindem că suntem mici lideri, cu puterea de a schimba, de fapt, un întreg oraș; vorbitul în public – pentru că am fost în situația de a prezenta ideile noastre în fața unor personalități și a unor oameni cu putere de decizie; și, nu în ultimul rând, creativitatea și inteligența, pe care nu le pot separa, deoarece acestea sunt pachetul integrat de abilități prioritare pentru un concurs orientat spre inovare.”

În cadrul finalei europene a competiției, desfășurată online în 14-15 martie, elevii din 10 țări participante (Belgia, Franța, Italia, Kazahstan, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Rusia și Marea Britanie) au trebuit să găsească cea mai inovatoare soluție pentru fluidizarea traficului în Bruxelles, având drept criterii eficiența din punctul de vedere al costurilor, dar și al consumului de combustibil.

Juriul, format din Pascal Smet, ministrul belgian al mobilității, Pablo Garcia din partea s3innovation, Nikolaas Baeckelmans din partea ExxonMobil, Malcolm McDowell de la Comisia Europeană și Jarle Tommerbakke de la EE-HUB, a selectat cele mai bune trei echipe din Belgia, România, și Marea Britanie.

Cele trei echipe au fost invitate să își prezinte ideile la cea de-a șaptea finală europeană a competiției Sci-Tech Challenge, care a avut loc pe 25 mai la Parlamentul European în Bruxelles.
„La ExxonMobil credem că un răspuns eficient la provocările energetice ale lumii poate fi asigurat doar prin tehnologie și inovare. Știință, Tehnică, Inginerie, Matematică (STEM) sunt aptitudini fundamentale care asigură oportunități reale de creștere economică. La nivel global, încurajăm promovarea abilităților STEM printr-o varietate de programe. În România, ExxonMobil are un parteneriat cu Junior Achievement pentru Programul Sci-Tech Challenge. Scopul nostru comun este de a contribui la reducerea diferențelor competitive, prin crearea unui program creativ de antreprenoriat bazat pe STEM. Îi felicit pe toți liceenii din Constanța care au participat în acest program și în mod special pe cei cinci tineri câștigători ai finalei” a spus John L. Knapp, director general al ExxonMobil Romania.
Lansat în anul 2013 în România, proiectul Sci-Tech Challenge invită tinerii cu vârste între 15 și 18 ani să abordeze provocările sociale și energetice prin metode științifice și tehnologice inovatoare. Programul anual a implicat până în prezent peste 10 voluntari ExxonMobil Romania și JA Romania și peste 500 de elevi din Constanța.

Despre JA România

Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 280.000 de elevi din 1.600 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și cu susținerea financiară a comunității de afaceri. Mai multe informații pe www.jaromania.org.

Despre ExxonMobil

ExxonMobil, cea mai mare companie din domeniul petrol și gaze tranzacționată public, folosește tehnologia și inovația pentru a întâlni nevoile energetice ale lumii. ExxonMobil deține o serie de resurse de top ale industriei integrând rafinării, distribuitori de produse petroliere și fabricanți de produse chimice. Pentru mai multe informații, vizitați-ne sau urmăriți-ne pe Twitter la www.twitter.com/exxonmobil_EU

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.